top of page
Search

Wat er zoal gezegd wordt in de Kamer commissie...

"Hoofdredacteur ‘The Lancet’:

“Meeste van 14.000 Belgische coronadoden waren vermijdbaar”

" Uw politieke systeem schoot tekort."

Dat zei Richard Horton, hoofdredacteur van The Lancet, gistermiddag (16.11.2020) in de Kamer.

Horton was digitaal te gast in de commissie die zich bezighoudt met de evaluatie van de Covid-19-pandemie.

De hoofdredacteur was dus bijzonder scherp voor de politieke wereld, maar specifiek zeker voor de warrige Belgische aanpak. “Dat typische Belgische systeem deed er geen goed aan. De meeste van die 14.000 doden waren vermijdbaar. Door de politieke organisatie zijn er mensen gestorven, daar moet u toch over nadenken”, luidde het harde verdict.

Horton schetste ook enkele cruciale stappen om uit deze pandemie te geraken. Zo moet er geïnvesteerd worden in de eerste lijn:

“Huisartsen, apothekers, lokale gezondheidscentra: zij moeten lokale brandhaarden opsporen. Dan is geen lockdown meer nodig.”

Testen, tracen, isoleren en verzorgen: zo vatte hij die strategie samen. “Verder moeten bedrijven, scholen, handelaars, ziekenhuizen, sportclubs, … de handen in elkaar slaan. We moeten zorgen voor elkaar. Dat is de voorbije jaren verloren gegaan.” Een veeg uit de pan dus naar de doorgeslagen globalisering.

En ten slotte moeten we mensen hoop geven. Daar ligt een rol weggelegd voor onze politieke leiders. Een nationaal relanceplan, op sociaal, economisch en cultureel gebied. De bevolking heeft nood aan een visie. en dat lukt enkel als alle politici één zijn. Er is nood aan een strategie met één communicatieve leider die het vertrouwen probeert te herstellen.” Een boodschap die niet nieuw is en al weergalmde in de roep naar ‘eenheid van commando’.

Horton waarschuwt ook dat een vaccin nooit een “wonderoplossing” zal zijn.

138 views0 comments

Opmerkingen


bottom of page