Pfizer Inc. werd in 1849 opgericht door Charles Pfizer en Charles Erhart ( twee Duitsers die naar de USA geïmmigreerd waren ).
Beide heren legden zich uitsluitend toe op de ontwikkeling van chemicaliën voor de industrie en de landbouw. In 1880 kwam hun bedrijf op de Amerikaanse kaart te staan dankzij hun uitvinding van citroenzuur, een substantie die door Coca-Cola en Pepsi Cola verwerkt werd in hun gelijknamige drankjes en dat vandaag nog steeds gebruikt wordt in alle frisdranken. Gedurende vele, vele jaren verkocht Pfizer niets anders dan citroenzuur en tartaric acid aan de industrie. Erhart stierf in 1891, Pfizer in 1906. De leiding van het bedrijf werd overgenomen door Emile Pfizer, het laatste familielid dat ooit in het bestuur zou zetelen. In 1919 vond het bedrijf een fermentatieproces uit waarvan de principes in een later stadium door andere bedrijven zouden aangewend worden voor de productie van Penicilline. In 1936 was Pfizer nog steeds uitsluitend actief in de chemische industrie en vond zij een fermentatieproces uit voor de productie van vitamine C. Vrij snel volgde ook de productie van vitame B2 ( riboflavine uit melk ) en B12 ( uit vlees ). Pfizer werd alzo één van de grote vitamine producenten.
Vanaf 1950 legde Pfizer zich tevens toe op de ontwikkeling van antibiotica. Datzelfde jaar bracht zij Terramycine op de markt.
In 1951 ging Pfizer internationaal en richtte zij in 9 landen afdelingszetels op. In 1952 ging zij nog een stap verder en richtte zij een aparte divisie op die zich focusde op de ontwikkeling van chemicaliën en medicijnen voor de landbouwsector ( met zetel in Maleisië ). In 1953 nam zij het Duitse bedrijf Roerig over, een onderneming die zich toelegde op de productie van voeding en voedingssupplementen voor dieren. Er volgden nog andere overnames. Tegen 1970 was Pfizer actief in de volgende markten : chemische industrie, productie van medicijnen en vitamines, parfums en petrochemie.
In 1990 bracht Pfizer Serlain uit ( een antidepressivum ) in 1991 gevolgd door Norvasc ( een geneesmiddel tegen hoge bloeddruk )op de markt, maar echte naam en faam kreeg zij pas toen ze in 1999 Viagra lanceerde ( een geneesmiddel om erecties op te wekken )
Op vlak van ontwikkeling van medicijnen gebeurde er de volgende decennia niet zoveel meer. 2003 Celebrex ( een geneesmiddel tegen artrose en artritis ) 2013 Lipitor ( een geneesmiddel om cholesterol te verlagen ) 2013 Xalkori ( kanker medicijn ) En sindsdien niets meer.
Vanaf de 21ste eeuw ging het met het bedrijf steeds meer bergaf. Dat lag niet zozeer aan een slechte verkoop van haar producten maar aan de mega schadeclaims die ingediend werden en ertoe leidden dat zij torenhoge schadevergoedingen van ettelijke miljarden diende te betalen die haar op droog zaad zetten.
Tot 2020 ( met een absoluut dieptepunt op 28.02.2020 waar haar aandeel zakte tot 0), eindigde Pfizer haar boekjaren meestal met verlies. Heel soms eens klein beetje winst maar dat was niet voldoende om het verlies van de voorgaande jaren op te vangen. Pfizer ging opnieuw over tot allerlei fusies door opslorping en andere winstgevende transacties. In 2015 legde zij zo'n slordige 17 miljard op tafel voor de aandelen van Hospira een bedrijf dat zich toelegde op de ontwikkeling en productie van injecteerbare medicijnen en biosimilars. In 2018 sloot zij een joint venture met GSK met betrekking tot de consumenten gezondheidsbusiness die jaarlijks 12,7 miljard oplevert. In 2019 richtte zij een nieuwe onderneming op ( Viatris ) door splitsing van bedrijven die ze in een eerder stadium had opgekocht ( Mylan en Upjohn ), maar al die maatregelen hielpen niet veel. De cijfers bleven in het rood staan.
En toen kwam corona....
Pfizer sloot eind februari 2020 een deal af met BioNtech, een klein Duits bedrijfje dat in 2008 opgericht werd en dat zich toelegde op onderzoek naar en de ontwikkeling van mRNA medicijnen. Ook zij had moeite om zichzelf recht te houden. De jaarlijkse inkomsten waren amper voldoende om alle kosten te dekken. Ze moest trekken en sleuren om te overleven.
Er werd onderling afgesproken dat BioNtech een mRNA vaccin zou ontwikkelen en Pfizer het product zou commercialiseren, de contracten onderhandelen en de productie waarnemen. Zij had daar de capaciteit voor. BioNtech niet. En zo gebeurde het dus dat twee bedrijven die zelf nog nooit één vaccin ontwikkeld hadden, plots " vaccin specialist " werden. Deze keer geen risico op torenhoge schadevergoedingen in geval van vaccinatie schade. Pfizer onderhandelde oa met de EU, reeds VOOR dat zij enig vaccin ontwikkeld had, betonnen contracten waarin in haar hoofde een vrijstelling van aansprakelijkheid bedongen werd. Kortom, in geval van vaccinatieschade kan zij niet gerechtelijk vervolgd worden noch aangesproken worden in schadevergoeding. Goed geregeld.
En kijk, 4 maanden later hadden Pfizer BioNtech plots een " vaccin " daar waar de zoektocht naar een vaccin gewoonlijk 10 tot 15 jaar in beslag neemt en soms nog veel langer ( voor HIV is na 40 jaar nog steeds geen vacin gevonden ).
Tijdens de maanden juni/juli 2020 werden in zeven haasten 40.000 vrijwilligers gezocht voor de testfase 3 op mensen ( van testfase 1 in vitro en testfase 2 op dieren weten we niets ). Uit de protocollen voor de - betaalde - proefpersonen bleek dat Pfizer zeer strenge selectie criteria hanteerde : de proefpersonen moesten 100% gezond zijn, ze mochten geen enkele onderliggende aandoening hebben, ze mochten niet zwanger zijn en ook niet van plan zijn om binnen de 2 maanden zwanger te worden, ze mochten gedurende 28 dagen na de inenting geen onbeschermde sex hebben en ga zo maar door.
Vanaf augustus 2020 werd aanvang genomen met het testen op proefpersonen. 20.000 kregen een placebo, 20.000 het mRNA product. Minder dan een maand later werd het testen stilgelegd omdat bepaalde proefpersonen opgenomen werden in het ziekenhuis met een zware ontsteking aan het ruggemerg.
Na een korte stop van ongeveer een week werd het testen verder gezet. Het testen werd nog eens stil gelegd wegens ernstige bijwerkingen en vervolgens hervat. In oktober 2020 verklaarde de CEO van Pfizer dat ze tegen december 2020 1 miljard " vaccins " klaar zou hebben. Zij was naar eigen zeggen, al enkele maanden voordien, op eigen risico, begonnen met de productie van haar mRNA product, anders zou zij nooit voor het eind van het jaar 1 miljard vials kunnen produceren. " Als tijdens het testen zou blijken dat ons product niet voldoet, dan smijten we hetgeen we reeds geproduceerd hebben weg " zei hij. ( jaja, dat zal wel ).
Voor Ursula Von Der Leyen en de beleidsmakers van alle lidstaten van de EU was het geen probleem dat Pfizer een vrijstelling van aansprakelijkheid had bedongen terwijl er nog geen vaccin was en er dus ook nog geen testen waren verricht om het spul te beoordelen op veiligheid en efficiëntiegraad. Die vrijstelling van aansprakelijkheid werd evenzo toegestaan aan Moderna, Astrazeneca en Johnson & Johson die ook mee in de wedloop naar een vaccin zaten en evenmin onderworpen werden aan de gebruikelijke strenge regels inzake vaccinontwikkeling zoals voorzien in een klassieke vaccin procedure. Het was héél, héél dringend dus alle regels werden overboord gegooid. Ursula bestelde in juni 2020 respectievelijk december 2020 4,3 miljard Covid vaccins, terwijl er in Europa amper 500 miljoen inwoners zijn.
In december 2020 verklaarde de CEO van Pfizer - als eerste - in de pers dat haar mRNA vaccin een effficëntiegraad had van 94%. Zij heeft echter nooit de officiële rapporten vrij gegeven waaruit blijkt dat wat zij verklaarde overeenstemde met de werkelijkheid. Andere wetenschappers hebben het vaccin dan maar zelf onderzocht en hierbij vastgesteld dat de absolute beschermingsgraad amper 1% bedroeg. Niet veel later bleek ook dat Pfizer gesjoemeld had met de onderzoeksresultaten van fase 3 en zij de cijfers artificieel had opgetrokken naar 94% terwijl de efficiëntiegraad in werkelijkheid veel lager is. De CEO van Pfizer werd in de US opgepakt en in voorhechtenis genomen. Pfizer werd door de US rechtbank veroordeeld om al haar data vrij te geven. Pfizer weigerde en eiste bij tegenvordering dat haar data gedurende 55 jaar onder de geheimhoudingsact zou geplaatst worden. Zeer eigenaardig. Wat heeft Pfizer te verbergen dat wij in geen geval mogen weten ?
Pfizer zelve ligt echter niet wakker van al dat gedoe. Om haar marktaandeel in het hele corona gebeuren zoveel mogelijk te vrijwaren, is zij in 2020 ook op de trein van de ontwikkeling van een " coronapil " gesprongen. Zij heeft haar ' uitvinding " voorgelegd aan de EU die een bijzondere commissie opgericht had om alle medicijnen die in aanmerking kwamen te onderzoeken. Op 29.06.2021 verklaarde Ursula Von Der Leyen in een persmededeling dat de EU commissie een 10tal corona medicijnen had onderzocht en hiervan 5 had geselecteerd die zouden worden gecommercialiseerd. Eén van die 5 was en is ... de Pfizer corona pil ' Paxlovid ".
Eigenaardig genoeg horen we niets over de 4 andere medicijnen. De EU en de lidstaten hebben het enkel nog over het Pfizer medicijn tegen corona dat op dit eigenste moment In België door een bijzondere taskforce voorbereid wordt voor commercialisatie. Dat de echtgenoot van Ursula belangen heeft in Pfizer is natuurlijk een verwaarloosbaar detail. Er is geen tegenstrijdigheid van belangen en ook geen belangenvermenging.
Het aandeel van Pfizer is op 1 jaar tijd met 400% gestegen. Dat van BioNtech met 284%. Beide bedrijven verdienen vele, vele miljarden aan hun product dat absoluut niet doet wat zij ons voorgehouden hebben. Maar... daar liggen zij niet wakker van. Vorige week verklaarden de beide CEO's doodleuk in de pers dat zij bezig zijn met de ontwikkeling van een aangepast vaccin specifiek tegen Omicron ( waarvan op dit moment wereldwijd 4196 besmettingen zijn ! ) en zij denken hiermee klaar te zijn binnen 100 dagen. Van dit aangepast vaccin moeten volgens de heren wel 3 spuiten gezet worden om voldoende beschermd te zijn tegen Omicron. Zeer eigenaardig struikelen maar weinigen over de kwestie. ZIj hebben niet door dat het niets anders is dan een verdienmodel.
Wie dacht dat het verhaal hiermee compleet zou zijn, kan beter nog eens goed nadenken. Pfizer zou Pfizer niet zijn als zij haar eieren enkel in twee manden zou leggen. Zij anticipeert reeds op de bijwerkingen van haar mRNA gen product en de enorme markt die voor haar open ligt om medicatie te verkopen tegen deze bijwerkingen.
Vorige maand heeft Pfizer 2,2 miljard in CASH op tafel gelegd voor de aankoop van alle aandelen van het immuniteit-oncologie bedrijf Trillium Therapeutics dat medicijnen produceert tegen bloedkanker en zopas ook 6,7 milhard in CASH voor de aankoop van alle aandelen van Arena Pharmaceuticals, een bedrijf dat zich toelegt op de ontwikkeling en verkoop van medicijnen tegen hartziekten, auto immuunziekten, huid-, maag-en darmaandoeningen.
Indien tussen nu en pakweg 5 jaar veel mensen hartziekten, auto immuniteitsziekten, maag-, darm- en huidziekten en/of kanker ontwikkelen, zal Pfizer aan de kassa zitten en andermaal fortuinen verdienen aan ziekten die zij met het mRNA zelf veroorzaakt heeft zonder in rechte te kunnen vervolgd worden of aangesproken in schadevergoeding. Schitterend gevonden. Gewoonweg geniaal.
Bijkomend groot voordeel voor Pfizer is dat zij geen enkele inspanning moet doen voor de commercialisatie van haar producten. Ze worden gratis en voor niks ( hummm.. ) door de EU en de lidstaten van de EU aan de man gebracht, opgelepeld, door de strot geduwd. In naam van de volksgezondheid. De bevolking slikt het allemaal als zoete koek. Ze zijn zo ontzettend bang om ziek te worden dat ze eender wat slikken en laten inspuiten zonder zich ook maar één seconde af te vragen wat ze nu precies slikken en laten inspuiten noch of het wel veilig is en hun gezonde lichaam geen schade kan toebrengen op korte, middellange en lange termijn. Zo wordt het verdienmodel natuurlijk wel heel gemakkelijk.
Als je aan mensen vraagt of ze bereid zijn om geblinddoekt en in volle vertrouwen deel te nemen aan een eetproef zonder te weten wat er in hun mond gestopt zal worden zal vrijwel iedereen " neen " antwoorden, maar zonder vragen te stellen een spuit laten zetten met een onbekend product waarover vrijwel niets geweten is, dat doen ze dan weer wel. Op voorhand ( of waarom niet, nadien ) enig onderzoek doen, is ook niet aan de orde. We zitten nu aan spuit 3 en binnenkort 4,5,6,7.... maar hun frank valt nog altijd niet.
Ondernemingen plaatsen vaccatures voor nieuwe werknemers wier CV binnenste buiten wordt gedraaid. Zijn ze betrouwbaar, bekwaam voor de job, wat hebben ze in het verleden gedaan, hebben ze kennis en ervaring ? Maar... als het aan komt op een injectie in eigen lichaam doen ze geen enkel onderzoek naar het bedrijf dat het product fabriceert om na te gaan of zij wel betrouwbaar is. Met zoveel laksheid en nonchanlance wrijven pharma bedrijven zoals Pfizer zich in de handen. Succes gegarandeerd. Laat het geld maar rollen.
Comments