top of page
Search

SURVIVAL

Wat Tucker zegt is heel juist. You should be worried about this. https://www.youtube.com/watch?v=iyLkOnCQEos

De prijzen van basisvoorzieningen waren reeds VOOR de inval van Rusland spectaculair gestegen. Midden februari 2022 kampten we al met een inflatie van 8,06%. Dat hadden we niet meer gezien sinds de jaren 80.

Alles is nu de schuld van Putin. Ook de verdere prijsstijgingen die uit de pan swingen. Dit is echter een dikke vette leugen. Als de EU en de US geen economische sancties zouden hebben opgelegd aan Rusland ( met tegensancties van hun kant ) en zich zou beperkt hebben tot het verlenen van humanitaire hulp aan Oekraïne, zouden we vandaag niet staan waar we staan. In casu blijven de EU, de US en Nato de oorlog voeden door gigantische hoeveelheden militaire wapens naar Oekraïne te sturen ( wat natuurlijk een pak geld kost ) en als toemaatje ook nog een paar slordige miljarden centen te onttrekken aan eigen volk om Oekraïne verder te helpen met ... wat ? De wederopbouw van het land ? Of via een omweg het vullen van de zakken van bepaalde politici die een stuk van de taart krijgen ? Commissietje ?

Eigen volk eerst ( waarmee ik alle inwoners van ons land bedoel ) is niet aan de orde. Wij moeten ons blauw betalen. En, op die manier kan de EU ook de inflatie aka hyperinflatie die zij zelf veroorzaakt heeft verhullen. We zitten midden in een economische oorlog tegen ... ons.

In de US staan veel mensen al aan te schuiven aan de voedselbanken. Geen arme sukkels maar mensen uit de middenklasse die het allemaal niet meer kunnen betalen. De kans is reël dat de middenklasse bij ons ook in de problemen komt en de eindjes niet meer aan mekaar zal kunnen knopen. Een hyperinflatie zal onherroepelijk leiden tot absurd hoge, onbetaalbare, prijzen voor alles.

Veel bedrijven voelen de strop (ook al ) sinds 2020 rond hun nek hangen. De coronamaatregelen en de verplichte sluiting van ondernemingen in tal van sectoren hebben miljarden verlies veroorzaakt dat - voor alle duidelijkheid - NIET gecompenseerd is geworden met de subsidies van de overheid. Bovendien heerst er al ruim anderhalf jaar een crisis in de industrie. In eerdere posts heb ik in kaart gebracht dat veel bedrijven niet meer aan grondstoffen geraken en hun productie moeten stil leggen of sterk verminderen. Hout, ijzer, staal, aluminium, nikkel, cement, bouwmaterialen in globo : de prijzen zijn sinds 2020 verdrievoudigd. Voor sommige zaken is het zelfs x 5 x 10. Ook dat was al het geval voor de inval door Rusland. Auto constructeurs, de electronica industrie geraken niet meer aan processoren en chips. Er zit een enorme wachttijd op deze spullen die veelal geproduceerd worden in China waar heel wat bedrijven hun productie ook stil gelegd hebben of sterk verminderd omdat ze maar 3 dagen per week elektriciteit krijgen van de overheid. We kunnen op die manier niet functioneren luidt het. Dus ze sluiten hun deuren volledig. Ook dit dateert van voor de inval door Rusland. Resultaat : de industrie en de productie nijverheid kunnen geen eindproducten meer afleveren. U moet veel langer dan vroeger wachten op een nieuwe auto, ijskast of wasmachine tenzij u kiest voor een model dat nog in voorraad is zolang... de voorraad strekt; als de voorraad op is blijft er nog enkel droog zaad over en zelfs dan niet meer, want ... met de huidige sancties dreigen we nu ook in de problemen te komen op vlak van voedselbevoorrading. Rusland en Oekraïne zijn de graanschuur van Europa en Afrika. Geen graan is een ramp. Tel daarbij de ( beweerde ) tekorten aan gas en petroleum en de hoge transportkosten en het plaatje is compleet.

Gisteren in de Colruyt viel het erg op dat aardig wat producten niet meer voorhanden zijn. Het huismerk Easy Day is vrijwel volledig uit de rekken op vlak van pasta, rijst, aardappelvlokken, tomatenpuree, suiker, zout, bloem en andere basisproducten. Het betere huismerk Boni is niet veel beter. De veel duurdere merkproducten zijn wel nog voorhanden maar slechts in beperkte mate. En... veel duurder dan pakweg een jaar geleden. Als ik dan bedenk dat Colruyt beschikt over gigantische warehouses die in principe altijd voorraden van alle producten opgeslagen hebben, dan weten we hoe laat het is. Terwijl ik met mijn winkelkar door de winkelrekken reed moest ik meteen terugdenken aan de waarschuwing van een manager van Colruyt in augustus 2022 en nogmaals in oktober 2022 ( ! ) " als je nog geen voedselvoorraden opgeslagen hebt is het nu de moment, wij ondervinden al een paar weken problemen met de distributie en stevenen af op tekorten ". Oktober .... We zijn nu maart. De pers bericht regelmatig over mogelijke voedseltekorten door ... Putin natuurlijk maar het heeft met Putin helemaal niets te maken. Net zo min als de mogelijke dreiging van een cyber attack die onze vriend Klaus al zo vaak voorspeld heeft. Niet als een eventualiteit maar als een vaststaand feit.

Ik waarschuw al meer dan een jaar. Ik ( en al degenen die zich over de materie buigen ) wist al lang dat het er aan zat te komen. Er waren op wereldvlak veel indicaties. Het enige dat ik niet kon duiden was : wanneer precies. Een aantal mensen hebben het weg gelachen. Sommigen hebben zich zelfs boos gemaakt. Allemaal flauwekul, zeiden ze terwijl op dat moment de prijs voor een huur van een zeecontainer al gestegen was van 1.500 € naar 15.000 € en er al een groot probleem bestond in de zware industrie, de bouwsector, de wereldwijde productie en distributie. Wie meer dan een pois-chiche in zijn hoofd heeft kon zelf bedenken dat dit niet zonder gevolgen zou blijven en op termijn een zware impact zou hebben op de wereldeconomie.

Wij zijn de markten blijven observeren. De door Rusland ruim op voorhand aangekondigde opkuisactie in Oekraïne was een factor waar we zeker wel rekening mee hebben gehouden. De economische sancties van de EU en de tegensancties van Rusland waren echter een onverwacht element dat de zaken in een stroomversnelling heeft gebracht.

Wie nog geen voedselvoorraden heeft opgeslagen : doe het nu, zolang het nog kan. Koop ook kaarsen, batterijen en lampen die functioneren op batterijen, een radio op batterij, een gasstel en voldoende gasflessen en water. Voorzie ook een reserve benzine of diesel of gas naar gelang van wat u gebruikt, ook al is dit nu zeer prijzig. Het zal allemaal nog veel duurder worden. Onbetaalbaar.

Voor de rest dient u zich mentaal voor te bereiden op een worst case scenario. Verwacht het ergste en zorg ervoor dat u er mentaal klaar voor bent om het te incasseren. Wordt het minder tot veel minder erg, des te beter. Dat zal dan goed zijn voor uw moraal. Uw hart zal zingen van blijdschap dat u het hele gedoe zonder al te veel kleerscheuren doormaakt.

Laat u niet overmannen door angst. Wij komen hier door. Zet uzelf mentaal in survival mode. Hoe ? door een gelaten houding aan te nemen en altijd goed voor ogen te houden : ik leef nog en ik ben gezond. Dat is het belangrijkste. Al de rest is de facto verwaarloosbaar. Onthecht uzelf van alle materiële zaken die nu voor u belangrijk zijn. Verliest u uw job en/of inkomsten ? Tant pis. U zal wel een andere job vinden of een zelfstandige activiteit ontplooien die u toelaat om inkomsten te werven. Verliest u uw huis of appartement ? Tant pis. U zal wel een bed vinden om in te slapen voor de tijd die nodig is. U bent niet alleen. Stort het monetair systeem in en zijn we al ons geld en/of investeringen kwijt ? Tant pis. Er zal wel iets anders in de plaats komen dat evenwaardig is. Het is een tijdelijk fenomeen. U hebt twee handen en gezond verstand ( althans dat hoop ik ). U zal wel terug inkomsten werven die u toelaten om te voorzien in uw levensonderhoud. Opnieuw opbouwen zoals vele volkeren voor ons al hebben gedaan. Van niets terug naar iets.

In de marge : ik heb in 2009 mee gedaan met Expeditie Robinson. Ik heb 15 dagen op een eiland gezeten met enkel de kleren die ik aan had bij vertrek. Geen shelter, enkel bananenbladeren tegen de moesson regens. Geen toilet, geen sanitaire voorzieningen, geen mogelijkheid om zich te wassen, geen wc papier. Geen vuur. Enkel een magnesium stick waarmee met veel moeite vuur kon gemaakt worden mits het hout niet nat was van de regen. Dag en nacht waken over het vuur zodat het niet zou uitgaan. Geen eten. Nou ja, een soeplepel rijst per dag is geen eten. Ik ben 7 kg vermagerd maar ik heb het overleefd en ik voelde mij prima met niks. Als de productie de deelnemers niet constant op stang zou gejaagd hebben om conflicten te veroorzaken voor sensatie beelden, had ik het op dat eiland maanden lang kunnen vol houden. We eten allemaal veel te veel. Ons lichaam heeft dat allemaal niet nodig. Zolang er voldoende water is kan je met heel weinig overleven. Met deze wijze les ben ik terug huiswaarts gekeerd. Het heeft mijn verdere leven bepaald. Ik kan mij heel gemakkelijk onthechten. Verlies ik alles ? Tant pis. Ik bouw het wel terug op. Ik leef en ik ben gezond. Wat een geschenk.https://www.youtube.com/watch?v=oifqp1bJp8Y

4 views0 comments

Comments


bottom of page