Samenvatting van het geschil : In 2015 heeft President Obama een Clean Air Act voorgelegd aan Congress voor stemming. Deze Act voorzag en voorziet in het terugdringen van de CO2 emissie van kolencentrales die samen instaan voor 38% van de Amerikaanse elektriciteitsproductie. De Act werd met meerderheid van stemmen goedgekeurd door Congress dat samengesteld is door Republikeinen en Democraten. Daaropvolgend heeft Obama een administratief agentschap (EPA ) gemandateerd met het uitwerken van regels om de CO2 emissie terug te dringen. Om de CO2 uitstoot te beperken heeft EPA beslist dat de nationale elektriciteitsproductie via kolencentrales tegen 2030 moet beperkt worden tot 27% ( in plaats van 38%) wat betekende dat een aantal kolencentrales de deuren moesten sluiten en andere personeel dienden te ontslagen wegens verminderde productie.
Alle kolencentrales moesten bovendien minstens ten dele omschakelen naar groene energie op zon en wind zonder dat hiervoor echter overheidssubsidies voorzien werden. Het plan was niet realistisch nu de omschakeling vele jaren in beslag zou nemen en er in afwachting hiervan geen alternatief was om het tekort aan elektriciteitsproductie op te vangen. Nog steeds niet overigens. Er worden wel ettelijke tientallen miljarden richting Oekraïne gesmeten maar voor de omschakeling naar schonere energie is dan weer geen budget.
Het opwekken van elektriciteit is een staatsgebonden aangelegenheid. De ontwikkeling van de lokale economie en werkgelegenheid overigens ook. De uitbating van kolencentrales maakt deel uit van de lokale economie. Er is door de Obama administratie nooit overleg gepleegd met de sector om de mogelijkheden te bekijken ( en overigens ook niet door de Biden administratie ). De beslissing is op hun hoofd gevallen. Door hun strot geduwd. De staat West-Viriginia heeft samen met 18 andere staten verzet aangetekend tegen de beslissing van de Obama administratie uit de overweging dat het administratief agentschap EPA niet de bevoegdheid had en heeft om dergelijke beslissingen te nemen, Congress haar die bevoegdheid nooit gegeven had en zij een creatieve interpretatie had gegeven aan art.111 van de Act om zichzelf bevoegdheden toe te eigenen die ze niet had. De kolenindustrie zelve ( nationwide ) heeft zich hierbij aangesloten.
De daaropvolgende jaren is er veel politiek getouwtrek geweest. Een van de eerste maatregelen die Trump, na zijn verkiezing tot President genomen heeft, is het bevel om de kolencentrales die onder Obama door EPA gesloten waren opnieuw te heropenen om de elektriciteitsbevoorrading te vrijwaren en op die manier ook de stijgende werkloosheid in de US tegen te gaan. Bij zijn aantreden als President in januari 2021 heeft Biden de klok weer terug gedraaid. De procedures zijn onverminderd verder gezet.
Op 30.06.2022 heeft het Opperste Gerechtshof ( Supreme Court) de staat West-Virginia en alle andere staten in het gelijk gesteld en geoordeeld dat de Clean Air Act niet voorziet in de overheveling van enige bevoegdheid van Congress aan een administratief agentschap ( EPA ) en zij dus niet vermocht om beslissingen met dergelijke zware impact op de economie en de elektriciteitsbevoorrading te leggen aan de kolencentrales op het US grondgebied.
De Supreme Court is samengesteld door opperrechters van Democratische en Republikeinse signatuur. Het Hof heeft gedaan wat zij moest doen. Zij kon niet anders beslissen. EPA heeft inderdaad niet de bevoegdheid krachtens wet of krachtens een mandaat van Congress. Dat Biden de beslissing " verwoestend " noemt toont alleen maar aan dat de man seniel is en niet bekwaam om zijn functie te bekleden. De US is niet meer " the Far West " waar wetteloosheid hoogtij viert. Er is een Grondwet die de bevoegdheden afbakent en definieert. Als een administratief agentschap niet de bevoegdheid heeft om nationale beslissingen met zware impact op de economie en de bevolking op te leggen die de staten zelve bovendien een ernstig nadeel berokkenen, dan moet een President die naam waardig die tekortkoming van zijn administratie erkennen en het nodige doen om de situatie te regulariseren ( wat hij de facto al vanaf zijn aantreden had moeten doen ). Maar ... daar wringt nu net het schoentje. Zoals zeer terecht opgemerkt in het arrest zijn er de afgelopen 15 jaar vrijwel GEEN klimaatwetten door Congress geraakt. Dit betekent dus dat zowel Republikeinen als Democraten ferm gekant zijn tegen de klimaatregels waartoe in allerlei Internationale Verdragen beslist is is en/of zij niet geloven in de beweegredenen die opgegeven worden om CO2 uitstoot te beperken. Obama en Biden hadden dus geen andere keuze dan met allerlei omwegen ( lees : gekonkel ) hun wil er toch (proberen ) door te duwen. De kruik gaat zo lang te water tot ze breekt. Wie op illegale wijze schadeverwekkende beslissingen neemt en op legaal verzet stoot, mag zich eraan verwachten dat hij op een bepaald moment teruggefloten wordt.
In fine : er wordt hier een vals debat gevoerd. Het beperken van de kolenproductie met het oog op het opwekken van elektriciteit van 38% naar 27% ( tegen 2030 dan nog wel ) is slechts een doekje tegen het bloeden op vlak van CO2 emissie. Het gaat hier helemaal niet om enige maatregel om schonere energie te produceren. Er is enkel beslist om minder CO2 te produceren door de kolenproductie in te perken. Degene die overblijven produceren nog altijd evenveel CO2. Na 2030 zal nog altijd 27% van de elektriciteitsproductie geproduceerd worden door kolencentrales die, om dat doel te bereiken, een veel groter percentage CO2 uitstoten. De US draagt dus eigenlijk helemaal niet bij aan het klimaatplan dat, wat betreft de EU, voorziet in een carbon free society ( 0% tegen 2035 ). De meester legt dus regels op aan zijn leerlingen die hij zelf niet toepast.
De reguliere pers heeft overschot van gelijk wanneer zij stelt dat veel landen op andere continenten ( waaronder op kop, China, Afrika, Rusland, Kazachstan ... waar kolencentrales nog altijd hoogtijdagen vieren ) de klimaatregels ook aan hun laars zullen lappen. Dat deden ze al, maar nu zullen ze het niet meer onder stoelen of banken steken.
Hoe moet het nu verder ? Biden zal er niet in slagen om tijdens de resterende jaren van zijn legislatuur een klimaatwet er door te duwen die alsnog zal leiden tot de sluiting of beperking van kolencentrales. Als hij met allerlei gekonkel nogmaals creatief probeert te zijn, zal hij zich de volkswoede nog meer op de hals halen. Het continent is al een tikkende tijdbom met de huidige energieprijzen. De EU zal in haar overmoedige arrogantie al haar plannen onverminderd trachten aan te houden zonder te beseffen dat zij zich ontiegelijk belachelijk maakt als zij de Europeanen normen blijft opleggen die nergens anders in de wereld gevolgd worden. De " opwarming van de aarde '" ( zo die er al zou zijn ) is een wereldgebeuren. Als één continent ( ten deze Europa ) 0% emissie nastreeft en alle andere gewoon verder doen als vanouds, is het effect op planetair vlak 0.
Comments