top of page
Search

Rousseau over de avondklok

In politieke kringen is de handhaving van de avondklok voer voor discussie. In 'De Afspraak' op Canvas toonde SP.A-voorzitter Conner Rousseau zich maandagavond alvast een voorstander om die coronamaatregel te behouden.

"Door de avondklok vermijden we dat mensen tijdens een deel van de dag zich verplaatsen en samenkomen", zo legde de socialistische politicus uit.

Voor Rousseau is de avondklok maar een van de maatregelen die het virus moeten bestrijden en bovendien een maatregel die werkt.

"Ze laat ons toe om heel veel vrijheden terug te winnen: meer mensen zien in buitenlucht, jeugdwerk, onderwijs, horeca. Wie zegt dat we alles in een keer kunnen versoepelen, die liegt. Nu de avondklok afschaffen betekent die andere vrijheden niet terugkrijgen", zo verklaarde Rousseau.


____________ Conner Rousseau


Beste Conner,


De avondklok geldt in Vlaanderen tussen middernacht en 6 u en in Wallonië en Brussel tussen 22 u en 6 u.

Met deze maatregelen kunnen misschien wel verplaatsingen te voet, met de fiets of de auto vermeden worden ( hoewel er in Brussel en andere grootsteden nog behoorlijk veel verkeer is na middernacht, wat u al lang weet ), maar... samenkomsten kan u hiermee niet vermijden.

Of het u nu ligt aan uw jeugdige leeftijd dan wel aan een gebrek aan kennis en inzicht in de psychologie van de mens, of beide, laat ik even in het midden maar u zal ongetwijfeld wel al van specialisten vernomen hebben dat nachtraven die 's avonds of nachts willen samenkomen zich niet laten tegenhouden door een avondklok en dus toch samenkomen voor 22 u en pas terug vertrekken na 06u. Ze blijven slapen of feesten tot het ochtendgloren. Dit kan niet tegen gehouden worden en dit al zeker niet nu de bevolking al meer dan 4 maanden opgesloten zit " in zijn kot ". Er zullen dus steeds meer mensen zijn - vooral in de groep van de jongeren - die de avondklok aan hun laars lappen.

Los daarvan zou ik toch wel graag eens zien dat u uw stellingen onderbouwt met wetenschappelijke studies die aantonen dat een avondklok bijdraagt in het bestrijden van het virus en in welk mate.

Is het virus 's nachts actiever dan overdag ?

Is er 's nachts meer volk op straat dan overdag ?

Komen de mensen 's nachts meer samen dan overdag ?

Wat probeert u precies te controleren ? Het virus of de mens ?

Wat is het doel? Het bestrijden van het virus of het conditioneren van het volk door hen blijvend te onderwerpen aan tal van vrijheidsbeperkende maatregelen waaronder de avondklok ?

Uit wat blijkt dat deze maatregel werkt ? Hoe kan u trouwens überhaupt meten dat deze maatregel nuttig is wanneer u weet dat de incubatietijd van het virus gemiddeld 5-7 dagen bedraagt en personen eender waar " besmet " kunnen geraken ( overdag méér dan 's nachts ) ?

Wat is trouwens het verband tussen de avondklok en het herwinnen van alle andere vrijheden die ook nog altijd in sterke mate beperkt zijn ? Is die avondklok zo belangrijk dat alle andere vrijheden daarvan afhangen ? Waarom pleit u dan niet voor het afschaffen van alle andere vrijheidsbeperkende maatregelen maar met behoud van de avondklok ? Overdag mag iedereen doen wat hij/zij wil maar tussen middernacht en 6u niet ?

In de marge : er zijn niet veel plaatsen waar het volk tussen 22 u of middernacht terecht kan. De Horeca is al 4 maanden gesloten, de evenementen- en cultuursector ook. Discotheken en andere gebruikelijke plaatsen van samenscholing idem dito.

Het enige dat wel nog kan is een diner bij vrienden ( 1 persoon ) tot maximum 21u-21u30 voor de ongelukkigen die onderworpen zijn aan de avondklok vanaf 22 u en tot 23-23u30 voor zij die onderworpen zijn aan de avondklok vanaf middernacht.

Gezellig zegt u ? Neen, Conner, niet gezellig. Iedereen zit constant op zijn klok te kijken om zeker op tijd te vertrekken want wie op 00:10 u nog op straat circuleert riskeert een boete van 250 € ( en zo zijn er al velen - zelfs een brood uit de automaat halen op 50 m van je huisdeur gaat op de bon - zero tolerance ).

En dan zijn er nog de verboden feestjes, de zgn lockdownparties die de staatskas spijzen maar meteen ook een financiële aderlating zijn voor de staat nu de politie haar kerntaken niet meer kan uitoefenen en elke nacht jaagt op overtreders.

Hoeveel lockdown parties zijn er de afgelopen 4 maanden geweest ? U hebt daar ongetwijfeld cijfers van. Hoeveel % van de Belgen hebben zich " schuldig " gemaakt aan verboden feestjes ?

Het zullen er vast niet veel zijn, anders zou u al lang uitgepakt hebben met cijfers. Ik ben tenandere erg benieuwd naar het aantal " besmettingen " en effectief zieken al de beboete inbreukplegers opgelopen hebben. Is dit in kaart gebracht ? Zijn daar cijfers van ? Of is het niet belangrijk genoeg om te onderzoeken of mensen die 's nachts samenscholen grote besmettingshaarden zijn ( of niet ) ?

LEG DE BEWIJZEN OP TAFEL.251 views0 comments

Comments


bottom of page