top of page
Search

Respect

Respect en zelfrespect. Het zijn twee dingen die inherent zijn aan mekaar. Wie geen zelfrespect heeft kan onmogelijk respect hebben voor een ander noch respect krijgen omdat hij/zij niet weet wat het is.


Zelfrespect is het gevoel dat je mening, wensen en verlangens de moeite waard zijn. Eerbied voor jezelf, opkomen voor jezelf en je mening, je wensen en verlangens. Het hangt samen met eigenliefde en een ontwikkeld gevoel van eigenwaarde. Jezelf graag zien. Zelfvertrouwen. Vertrouwen op je instincten. Luisteren naar jezelf. Jezelf geen rad voor de ogen draaien. De confrontatie met jezelf aangaan. In de spiegel kijken en uit de losse hand opsommen wie je bent, waarom je zo bent, wat je kwaliteiten zijn en je gebreken, want die hebben we allemaal. Niemand is perfect en dat is helemaal ok. Perfect in je imperfectie.

Lachen naar jezelf en met jezelf, je eigen lompheid als je tegen een deur aan knalt, een glas uit je handen laat vallen of voor de zoveelste keer weer morst op je kleren. Zelf relativeren. Het maakt je ongenaakbaar voor negatieve energieën van buitenaf en lelijke woorden en daden van anderen.

Niemand kan je kwetsen tenzij je dat zelf toelaat. Als iemand iets lelijk tegen je zegt of over jou beweert raakt het je niet, je laat hoogstens een diepe zucht, want.... je weet wel beter.

Als je daarentegen onzeker bent over jezelf ondermijnt dit je hele zijn. Het tast je zelfrespect, gevoel voor eigenwaarde en eigenliefde aan. Je twijfelt. Het knaagt aan je. Ben ik wel goed genoeg? Waarom ben ik niet goed genoeg ? Of je innerlijke stem schreeuwt " ik wil graag gezien worden !"


We leven in een wereld waar respect, eerbied en waardering teloor gaat. Ontzettend veel mensen zijn respectloos naar anderen toe. Ze zeggen en doen de lelijkste dingen.

Het object van hun respectloosheid voelt zich gekwetst en pakt het persoonlijk op, terwijl het gedrag van de andere helemaal niets met het voorwerp van hun woede, chagrijn en ongepast gedrag te maken heeft maar wel alles met zichzelf. Wanneer iemand zich respectloos opstelt is dat eigenlijk een noodkreet. " Ik zit niet goed in mijn vel ! " " Ik zie mezelf niet graag ! " " Ik ben onzeker, voel me niet goed genoeg ! ", " ik heb nood aan bevestiging ! "


Als iemand zich naar jou toe respectloos opstelt, moet er meteen een belletje beginnen rinkelen en je innerlijke stem tegen je zeggen : " het heeft niets met mij te maken, ik ben louter een boksbal waarop de andere zijn eigen frustraties en onzekerheden zit af te reageren".

En dan kan je drie dingen doen :

a) is de persoon belangrijk voor jou : ga er niet op in, neem het niet persoonlijk op, laat de persoon zijn emoties evacueren en spreek hem of haar er later op aan dat je zijn/haar gedrag echt niet ok vindt en waarom; vraag om het niet meer te doen en leg uit.

b) ken je de persoon maar is hij/zij niet (meer) belangrijk voor jou : keer je hielen; het is de moeite niet waard om je kostbare energie aan te verspillen; je verliest niks; je kan niet verliezen wat je nooit hebt gehad of niet meer hebt.

c) ken je de arrogante zak of macha die tegenover jou staat niet : zet hem of haar fijntjes op zijn plaats. Jij bent niet verantwoordelijk voor zijn of haar frustraties en/of onzekerheden. Je hoeft dergelijk gedrag niet te pikken. Kaats de boksbal terug en manifesteer je zelfrespect, gevoel voor eigenwaarde en eigenliefde. Met alle Chinese mo ni met den deze.


Alles begint bij jezelf en eindigt bij jezelf.


Er was een tijd dat ik geen respect had voor mezelf. Ik liet over me heen lopen, mij dicteren wat ik wel of niet moest doen. Ik liep constant de hielen vanonder mijn lijf om andere mensen te behagen, voor hen te zorgen, te helpen, ervoor te zorgen dat zij niets te kort kwamen, ten koste van mezelf. Ik kreeg hiervoor geen waardering en respect. Ze vonden het normaal. Ik deed nog harder mijn best in de hoop dat ze het op een dag zouden zien en waarderen maar dat gebeurde niet. Ik voelde mij steeds slechter en vroeg me af wat ik verkeerd deed. Het heeft vele jaren geduurd vooraleer ik tot het besef kwam dat ik geen respect en waardering kreeg omdat ik geen zelfrespect had. De dag dat dit eindelijk goed tot mij is doordrongen, heb ik het roer 180° gekeerd en was er geen weg meer terug. Ik heb alle respectloze personen rondom mij de rug toe gekeerd en ben mezelf terug beginnen opbouwen. Vanaf nul. Ondertussen vaar ik al vele jaren een koers waarbij ik mij altijd gelukkig voel. Ik respecteer mezelf, ik heb eerbied voor mijn mening en mijn wensen, ik zie mezelf graag. Het is precies daarom dat ik de hele wereld graag kan zien en een diepe liefde in mij voel voor mens en dier.

Ik heb niets meer te bewijzen. Been there, done that.

Wat ik vandaag doe, doe ik niet om te behagen maar omdat ik het wil, omdat ik er zin in heb. Ik heb andere waarden die raken aan de essentie van het leven. Als ik daarentegen iets niet wil, doe ik het niet en kan niks of niemand mij overtuigen om het wel te doen. Neen, is bij mij effectief neen. Wat anderen over mij denken of zeggen, deert me niet. Laat ze maar denken. Ik weet wel beter. Als wie ik ben en wat ik doe niet goed genoeg is, ga dan maar op een ander kijken of het daar beter is. Ik ben een ongelooflijke pacifist maar als iemand tegen mijn kar rijdt, leg ik hem of haar tussen mijn boterham.

Laat maar stormen. Ik ben zoals de bomen in mijn tuin. Ik buig maar ik breek niet en als ik terug rechtop sta, staat er een lach op mijn gezicht.

Dàt is zelfrespect, zelfvertrouwen, eigenliefde en eigenwaarde.


Als jij .. en jij... en jij .. en jij ... het roer ook keren en dezelfde koers beginnen varen, wordt deze wereld meteen een betere plek en kan niets of niemand je nog raken, tenzij.. je het toelaat ( maar dat zal dan niet meer gebeuren 🙂 )


Respect yourself.


637 views6 comments

6 Comments


Unknown member
Jul 31, 2021

Helemaal waar ! Been there, done that. Juiste manier is jezelf graag zien.

Like

Unknown member
Jul 27, 2021

Zo herkenbaar en mooi verwoord. Dank hiervoor, Carine!

Like

Unknown member
Jul 07, 2021

Voorbeeld van wederzijds respect


https://pnws.be/affaire-eveline-dellai-legde-de-croo-de-media-het-zwijgen-op/


weet dat de “eigenaarw” zeer goede relaties heeft met ene de winter maar toch

het zijn waargebeurde feiten en ik ken de keizer van Brakel ..heb de carriére van pa afvokaat van op de eerste plek kunnen volgen ..en “ liberale” respect was toen puur eigen belang en zakken vullerij het stokpaardje van gros politici op hoog niveau .

het onder druk zetten machtsmisbruik afpersen zijn gekende “ consensus “ technieken


nog een geheim van respect : volgens toen hooggeplaatste bron Rekenhof werd een marge van 2% gedoogd bij opstellen besteding departement fondsen d.w,z. 2% “ verschil “ werd gedoogd zoals 2% slachtoffers bij diverse “ geheime “ operaties


in praktijk volksgezondheid budget van 8.000.000.000…


Like

Unknown member
Jul 06, 2021

Alleen is Robert Palmer te vroeg van ons heengegaan, hij was maar 54 jaar.

Het was een supertalent, met een schitterende stem !!!

Like

Unknown member
Jul 06, 2021

Vind ik ook !!!

Like
bottom of page