top of page
Search

REGERING VERLENGT CORONA STEUNMAATREGELEN

De federale regering verlengt de economische steunmaatregelen voor zij die het financieel moeilijk hebben door de coronamaatregelen. Daarnaast komt er ook extra steun voor de horeca en de evenementensector. Daarover heeft het kernkabinet vandaag een akkoord bereikt.

Dat de steunmaatregelen zouden worden verlengd waren al aangekondigd na het Overlegcomité van vorige week, waar een nieuwe reeks verstrengingen was aangekondigd. De maatregelen worden nu verlengd tot eind maart.

Hieronder een overzicht van de belangrijkste maatregelen die worden verlengd:

 • tijdelijke werkloosheid door corona voor alle sectoren,

 • tijdelijke werkloosheid voor ouders van kind dat in quarantaine zit,

 • dubbel overbruggingsrecht voor zelfstandigen die moeten sluiten,

 • enkel overbruggingsrecht voor sectoren met een bepaald verlies (zoals de horeca),

 • premie van 25 euro per maand voor leefloners,

 • minimumpensioenen en mensen met een vervangingsinkomen,

 • mogelijkheid tot uitstel van betaling van bedrijfsvoorheffing en btw,

 • mogelijkheid van uitstel van betaling van sociale bijdragen,

 • wie vaccin krijgt, hoeft die dag niet te komen werken,

 • cumul van pensioen en tijdelijke COVID-werkloosheidsuitkeringen (wie tijdelijk werkloos is door COVID blijft aanvullend pensioen opbouwen),

 • gepensioneerd zorgpersoneel dat vrijwillig weer aan de slag gaat, mogen pensioen combineren met inkomen (tot 30 juni 2022),

 • btw-tarief van 6 procent voor mondmaskers en alcoholgel.

 • aanvullende hulp via OCMW's voor burgers die inkomstenverlies hebben geleden,

 • Daarnaast worden de RSZ-bijdragen voor de evenementensector verlaagd voor het vierde kwartaal van dit jaar (oktober-november-december). Bedrijven zullen de belastingen op inkomsten uit geannuleerde evenementen kunnen recupereren.

 • De regering zal de horecasector ook steun geven bij de uitbetaling van de eindejaarspremies.

Jullie weten toch waarvan dit de voorbode is, nietwaar ? Ja, juist ! Een nieuwe lockdown tot juni 2022 !

Waarom ? Omdat de staatsexperten van het GEMS vinden dat de huidige maatregelen niet voldoende zijn.

"Virologen en infectiologen: ‘Dit is geen doeltreffend antwoord’ Infectiologe Erika Vlieghe, voorzitter van de Gems, is niet tevreden. ‘We gaan voorbij aan de urgentie van de zaak’, reageert ze. ‘Dit nieuwe pakket is geen doeltreffend antwoord op de slechtste epidemiologische cijfers van Noordwest-Europa, vrees ik. ‘De situatie in de ziekenhuizen is zeer penibel’, zegt Cloet. ‘De oorzaak hiervoor is vooral de personeelsuitval. De opnames op intensieve zullen nog zeker tien dagen blijven toenemen, het blijft dus precair en het risico dat we zware keuzes moeten maken, blijft heel reëel.’


De situatie is, naar verluidt, zeer, zeer ernstig. Dixit Steven Van Gucht zijn er vandaag al minstens 30 gevallen van Omicron in ons land ofwel 1 à 2% van alle " cases/positieve testen

( op een totale bevolking van 11.661.000 inwoners, dat is owww, ontzettend veel ) De variant kan mogelijk tegen januari of februari dominant zijn in ons land ( en de vaccins beschermen NIET tegen deze variant ). Deze veronderstelling is wellicht weer gebaseerd op een of ander wiskundig model dat ook kan voorspellen dat we tijdens die maanden een ongeziene hittegolf zullen beleven.


Eigenaardig genoeg rept Van Gucht met geen woord over hoeveel van die 30 besmette personen effectief ziek zijn van de omicron variant. Het enige dat hij op dit punt stelt is : " Het is nog te vroeg om te zeggen dat omikron een mildere ziekte veroorzaakt dan delta. De gegevens uit Zuid-Afrika zijn daarvoor te beperkt.”

Dus... ( voor wie tussen de lijnen kan lezen ) is er in België nog niemand effectief ziek van Omicron. We moeten het hebben van gegevens die Zuid-Afrika nog dient over te maken.


4 views0 comments

Comments


bottom of page