top of page
Search

Pionnen plaatsen

Zie onderstaande post van Joren Vermeersch


Hoe is het mogelijk dat de Vivaldi regering deze 3 kandidaten heeft voorgedragen voor een benoeming als rechter in het Europees Hof voor de Rechten van de Mens ?


Er zijn zovele goede rechters in dit land die absoluut een benoeming in het EHRM verdienen en dit mandaat in eer en geweten zouden vervullen...

Lees de volledige post onder de afbeelding.


Belangrijke politieke dossiers ontsnappen aan het oog van de pers. Zo wordt er vandaag in de Raad van Europa gestemd over een nieuwe Belgische rechter voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Van groot belang, want de rechtspraak van Straatsburg heeft een belangrijke impact op tal van domeinen, gaande van justitie tot migratie.

Straatsburg deed in het verleden enkele zeer ondoordachte uitspraken, die in de praktijk een deftig migratiebeleid quasi onmogelijk maken. Denk aan het arrest 'Hirsi Jamaa' uit 2012, waarin Italië tot een monsterboete veroordeeld werd. Reden: een Italiaans marineschip had in internationale wateren een smokkelboot onderschept boordevol illegale migranten, waarop het die mensen opnieuw had afgezet in de staat van vertrek, Libië.

Met dit arrest onder de arm koos de EU ervoor om mensensmokkel op zee vanaf dan te tolereren, met vele tienduizenden verdrinkingen tot gevolg alsook een woekerende migratiecrisis, die leidde tot politieke destabilisering in Europa en ook tot enkele zware aanslagen. Verschillende IS-commando's werden immers langs deze weg Europa ingesmokkeld. Denk aan de Tunesische terrorist Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, die in 2016 in Nice 85 mensen vermoordde.

Het is dus van groot belang dat lidstaten gematigde, nuchtere rechters naar Straatsburg sturen en geen radicale open-grenzen-activisten. Wat deed de Vivaldi-regering? Dat laatste uiteraard. Men stelde drie kandidaten voor, waar de Raad van Europa één uit zal uitkiezen. Daaronder twee radicale kandidaten die nooit op de lijst hadden mogen staan.

1) Maité de Rue: actueel werkzaam voor 'Open Society Foundation' in New York. Dat is de NGO van de Hongaars-Amerikaanse open-grenzen-activist en miljardair George Soros. Maité de Rue heeft verder een lange staat van dienst op PS-kabinetten.

2) Sylvie Sarolea, een extreem-linkse vreemdelingenadvocate die zich in de vorige legislatuur in de Franstalige pers ontpopte tot de hevigste tegenstander van het beleid van toenmalig staatssecretaris Theo Francken.

We kunnen slechts hopen dat de derde kandidaat gekozen zal worden, Frédéric Krenc, die het minst radicale profiel heeft van de drie, al werd ook hij geselecteerd op zijn links-progressieve gedachtengoed. Ver weg van de ogen van de pers heeft de Vivaldi-regering hier dus een zeer nadrukkelijke ideologische keuze gemaakt die voor vele jaren gaat doorwegen in de rechtspraak van Straatsburg, zonder enig democratisch debat.

Dit alles zet meteen ook vraagtekens bij de houding van huidig Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi, die in de pers maar blijft beweren "centrum-rechts" te zijn. Lachwekkend vind ik dat. Wie oprecht centrum-rechts denkt had hier de hakken in het zand moeten zetten en met zijn partij de twee radicaal-linkse kandidaturen weren. CD&V heeft een vice-premier die dat kon, maar dat is niet gebeurd.

199 views0 comments
bottom of page