top of page
Search

Pfizer Biontech: meer bijwerkingen bij vrouwen dan bij mannen

" Volgens de officiële gegevensbank van EudraVigilance zijn er tot op vandaag 54.828 mogelijke bijwerkingen van het Pfizer-vaccin Comirnaty gerapporteerd in Europa. De verhouding vrouwen versus mannen bij de meldingen is gestegen naar bijna 4 op 5 (77,2 %) tegenover 3 op 4 een paar weken geleden. Concreet gaat het over 42.333 meldingen door vrouwen. Het werkelijke percentage kan nog iets hoger zijn aangezien 1,8 % van de gevallen geen melding man/vrouw meekreeg.

De meeste meldingen zitten in de groep 18 tot 64 jaar: 45.186. Italië blijft koploper van de meldingen met bijna 20.000 gevallen. Spanje staat op plaats twee en Frankrijk op stek drie.

Het is logisch dat het aantal meldingen van mogelijke bijwerkingen van het Pfizer-vaccin wekelijks stijgt naarmate er meer gevaccineerd wordt in de Europese landen. Wat minder duidelijk is, is het hoge en steeds stijgende percentage vrouwelijke meldingen.


Een mogelijke verklaring is dat vrouwen proportioneel meer gevaccineerd worden. Een andere mogelijke verklaring is dat ze sneller een mogelijke bijwerking melden dan mannen. Een laatste verklaring tot slot is dat ze effectief gevoeliger zijn voor mogelijke bijwerkingen van het vaccin van Pfizer/BioNTech. "


219 views0 comments

Comentários


bottom of page