top of page
Search

Opiniestuk: depressiviteit en angst - de oplossing die er geen is

Ik ( en samen met mij vele, vele andere academici en specialisten) verkondig(en) al maanden lang dat het niet goed gaat met de maatschappij, er steeds meer mensen depressief zijn of kampen met andere psychologische aandoeningen, er meer zelfdodingen zijn, meer huiselijk geweld, meer alcohol en drugs, de bevolking door de aanhoudende extreme negatieve berichtgeving in de greep van de angst zit en die angst meer schade veroorzaakt dan het virus.

Wij hebben nooit gehoor gekregen. Het werd door de ene genegeerd, door de andere weg gelachen en door nog andere op agressieve wijze afgeschoten als "onzin ".


Op 23.12.2020 heeft Minister Vandenbroucke in Terzake eindelijk toegegeven dat er wel degelijk een probleem is.

"Uit een enquête van Sciensano blijkt dat de sociale en geestelijke gezondheid van de Belgen achteruitgaat. Zo is het aantal mensen dat kampt met depressieve gevoelens (20 procent) duidelijk toegenomen tegenover enkele maanden geleden. “Niet voor niets dat mijn topprioriteit voor de komende maanden is om de eerstelijns psychologische hulpverlening dichter bij de mensen te brengen”, zo reageerde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke bij Terzake.

Ook het aantal mensen dat kampt met angst (23 procent) is toegenomen. “Het eerste element (angstgevoelens, red.) fluctueert met het aantal besmettingen, terwijl depressieve gevoelens afhangen van de beperkende maatregelen”, klonk het bij Sciensano. Vandenbroucke kan zich daarin vinden: “Mensen zeggen in toenemende mate dat ze zich zullen inspannen om zich aan de maatregelen te houden, maar ook dat ze het moeilijk hebben. De motivatie neemt toe, er is solidariteit, maar tegelijk zien we dat de maatregelen steeds zwaarder wegen.”

Volgens de minister van Volksgezondheid ligt dat aan de psychologische hulpverlening die in ons land nog steeds onderontwikkeld is. “Het is mijn topprioriteit om met een investering van 112 miljoen euro de komende maanden in te zetten op de eerstelijns psychologische hulpverlening. Die gaan we goedkoper en makkelijk beschikbaar maken. Dat doen we in samenwerking met de huisartsen, dicht bij de mensen.” ________ Frank Vandenbroucke Minister Vandenbroucke,


Psychologen, Psychiaters en ander hulpverleners trekken al maandenlang aan de alarmbel. Klinisch psycholoog Mattias Desmet en gezondheidseconoom en voormalig lid van Celeval Lieven Annemans, hebben ook al vaak de vinger op de grote gapende wonde gelegd.

De psychologische hulpverlening is in dit land NIET onderontwikkeld. Die hulpverlening werkt zeer goed. Het enige probleem is dat ze overbelast zijn omdat hun vloer plat gelopen wordt door mensen die er door zitten en depressief zijn.

Velen vinden de weg naar een psycholoog, psychiater of hulpverlener niet precies omdat er een overbelasting is en er lange wachttijden bestaan of nog ( voor de meesten ) omdat ze niet weten hoe ze hulp kunnen vinden. Er wordt door de overheid nl. geen enkele aandacht besteedt aan dit prangend probleem. Geen media campagnes. Geen informatie. Niets.

Daarnaast bestaat er nog een grote groep mensen die niet weten dat ze depressief zijn en/of die het ontkennen terwijl ze wel afglijden naar een diepe abyss. Dat is wel wat anders dan wat u beweert.

Dixit uw verklaring ( we hebben niets anders want de enquête van Sciensano is het zoveelste document dat niet wordt vrij gegeven aan het publiek ) kampt 20% van de bevolking met depressieve gevoelens en 23% van de bevolking met angst.

We spreken hier - louter op basis van die enquête - over +- 2.200.000 à 2.500.000 Belgen. Dat is niet min.

U zal op basis van deze absolute cijfers meteen begrepen hebben dat er niet voldoende professionelen zijn in dit land om zo'n grote groep van angstige en depressieve mensen op te vangen.

Ik heb overigens nog meer " slecht " nieuws voor u.

In werkelijkheid kampen nog véél méér mensen met angst, depressiviteit, moedeloosheid, uitzichtloosheid, gedachten van zelfdoding ....

Ik laat u één keer raden hoe dit komt. Juist, door de vrijheid beperkende maatregelen en alle andere absurde regeltjes waarvan het nut nooit bewezen is EN het feit dat de overheid de bevolking GEEN ENKEL perspectief biedt.

Er is geen eindpunt in het vooruitzicht. Er wordt geen duidelijke taal gesproken. We moeten via de pers vernemen dat volgens ene Erika Vlieghe de opheffing van de maatregelen tegen de carnaval vakantie te vroeg is en het wellicht eerder tegen Pasen zal zijn ( 04.04 ) en volgens andere experten zelfs het eind van 2021 of nog langer. Bent u zo wereldvreemd dat u niet beseft dat de bevolking dit geen 4 laat staan nog 12 maanden zal blijven volhouden en de maatschappij steeds dieper weg zakt in een zwart gat ? Of negeert u doelbewust het probleem omdat de " de volksgezondheid " prioritair is ?

Volksgezondheid is wel wat meer dan fysieke gezondheid mijnheer de minister. Ik stel voor dat u de definitie van " gezondheid " die WHO hieraan geeft er eens goed op naleest. Gezond betekent niet alleen niet ziek zijn maar ook een goed mentaal en sociaal welbevinden.

U ( en minister Annelies Verlinden en premier De Croo ) plaatsen de volksgezondheid bewust op de helling onder het voorwendsel van een " killervirus " terwijl u weet dat minstens 92% van de bevolking fysiek gezond is. Kijk maar eens goed naar de cijfers van Sciensano.

Voor 6 tot 8% positieve testen - die op zichzelf niets betekenen en overigens het resultaat zijn van PCR testen die veel te veel geamplificeerd worden en aanleiding geven tot veel valse positieven - en een fractie van deze positieven die ziek worden - en gedurende 3 tot 5 dagen medische hulp behoeven in een ziekenhuis - en uw pertinente kennis dat de ziekenhuizen nooit zwaarder overbelast zijn geweest dan tijdens een gewoon griepseizoen, houdt u het land in een moordende wurggreep en vernietigt u tal van belangrijke sectoren van onze economie.

Denkt u nu echt dat u er van af zal komen door een budget van 112 miljoen euro uit te trekken voor de eerstelijns psychologische hulp die u niet definieert maar wellicht zal geïnvesteerd worden in hulplijnen ? Want ja, alles gebeurt tegenwoordig digitaal en virtueel nietwaar ? Op afstand. Geen menselijk contact. Bel maar even naar de 102, de 106 , de 1712 of de 1813.

Denkt u werkelijk dat het probleem van al die mensen opgelost zal geraken door een telefoongesprek op afstand of een mailtje ?

Wordt het niet eens tijd dat u uw oor te luisteren legt bij de vele professionelen ( andere dan de virologen waarmee u zich gewoonlijk omringt ) zodat ook voor u duidelijk is dat de maatregelen de volksgezondheid niet beschermen maar juist erg aantasten en u niet alleen de gezondheid van de Belgen in gevaar brengt maar ook de economie ? Of is dit niet uw bekommernis? Geen prioriteit?


Pro memorie ( louter als voorbeeld uit een reeks van vele andere );

Op 08.10.2020 publiceerde het Nieuwsblad het volgende artikel : " Nieuwe cijfers van hulplijnen doen het ergste vermoeden voor onze mentale gezondheid de komende tijd. Tele-Onthaal, de kinderen- en jongerenlijn Awel en Alcoholhulp.be noteerden ongeveer 25 procent meer oproepen. In de piekperiodes had meer dan de helft van de gesprekken te maken met corona. https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20201007_97477669

08.10 mijnheer de minister. dat is 2,5 maand geleden. Uw minimale respons van 23.12 komt dus ruim op tijd.....

Oh ja, neem ook eens een kijkje op de website van AWEL, u weet wel die site voor jongeren. Er staat in koeien van letters op de homepage " F*CK 69 – 69% van de jongeren voelt zich slechter door corona " ( te begrijpen als "slechter door de vrijheid beperkende maatregelen en het gebrek aan sociaal contact " want in de categorie van de jongeren 0-25 jaar zijn er bijna geen zieken, laat staan hospitalisaties en GEEN doden, dus ... ze hebben geen last van het virus zelve ) https://awel.be/

Kijk misschien ook eens naar de cijfers van de zelfdodingen.

Luister eens naar de politiediensten hoe vaak zij opgeroepen worden voor zelfdodingen. De politie van Brussel heeft begin oktober reeds aan de alarmbel getrokken dat er op dat moment meer zelfdodingen geregistreerd waren dan over het ganse jaar 2019. De maatschappelijke en sociale problemen systematisch blijven negeren en denken dat u er van af komt met lapmiddeltjes die geen zoden aan de dijk brengen, zal ook voor u gevolgen hebben.

Ik verwijs hierbij gaarne naar art. 103 van de Grondwet.169 views0 comments
bottom of page