top of page
Search

Opiniestuk: Band of Brothers

De misselijkmakende framing van Jürgen Conings kent geen grenzen. Tijd dus om even de juiste juridische definities op te lijsten van mogelijke strafrechtelijke inbreuken en even de sluier te lichten over een totaal mismeesterd departement : het leger.


Wie wapens weg neemt uit het wapendepot van het leger is een DIEF. Wie een mens doodt met voorbedachte rade is een MOORDENAAR.Tot nader order heeft Jürgen nog niemand vermoord dus die kwalificatie is op hem niet van toepassing.

Wat nog veel minder van toepassing is, beste Annelies en Vincent, is de kwalificatie van TERRORIST.

Terrorisme is het zonder wettige grond plegen van ( of dreigen met ) ernstig illegaal geweld met een politiek of religieus doel waarbij het doden of veroorzaken van letsels aan gewone burgers beoogd wordt. Men denke dan aan de aanslag in de luchthaven van Zaventem en/of het metro-station Maalbeek. Er is geen specifieke target. Het gebeurt at random. Wie per ongeluk op de gekozen locatie is, kan slachtoffer worden.

Jürgen heeft ( of had ) de intentie om heel specifieke personen naar de andere wereld te hebben. Een Marc Van Ranst bvb.

Dat maakt van hem geen terrorist maar een potentieel moordenaar, mits hij deze intentie vandaag nog heeft, wat niet zeker is, gezien we de man nog niet hebben kunnen spreken. Hij is onvindbaar. Mogelijks heeft hij zelf al een eind gemaakt aan zijn leven en zal hij de Belgische geschiedenis in gaan als de militair die in miserabele omstandigheden 11 buitenlandse missies heeft gedaan, in vreselijke condities in eer en geweten zijn land heeft gediend en die wij in de steek hebben gelaten toen bij hem, door het corona circus, de stoppen zijn doorgeslagen.


De aanpak in dezer is compleet foutief. De man heeft hulp nodig. Psychische bijstand. En hij niet alleen. Veel militairen lijden aan PTS. Maar ... daar is geen budget voor. Er is al vele jaren geenudget voor onze strijdkrachten.

Er worden wel budgetten uitgetrokken voor zeer dure - desastreuze- investeringen voor bvb ( onder Flahaut ) de aanschaf van artillerie die al jaren internationaal niet meer gebruikt wordt; voor ( onder De Crem ) voor de upgrade van pantservoertuigen waar na renovatie niemand meer in kan ( of toch niemand groter dan 1,50m) en voor een investering van 4 miljard voor de bestelling van 34 F-35 ter vervanging van onze F'16's die al 40 jaar hun dienst bewijzen en maar waarmee nog altijd gevlogen wordt wegens grote problemen met de F35. Dat wel. Maar... onze strijdkrachten worden op missie gestuurd naar Afghanistan zonder de vereiste basis uitrusting zoals bvb noodzakelijk en levensreddend drukverband en wc papier. Dat moeten onze mannen zelf kopen.

Ons land heeft een paar maanden geleden een missie gestuurd naar Litouwen. Het vroor daar de stenen uit de grond. temperaturen tot -25°. Onze strijdkrachten hadden geen aangepaste kledij. Na tal van verzoeken hebben ze uiteindelijk wel kwalitatieve kledij ontvangen ... maar ze mogen ze niet dragen want anders komt er slijt op. De strijdkrachten van andere landen kunnen hun ogen niet geloven dat die van ons in zo'n belabberde condities moeten werken.


Op vlak van contingent is het ook armoe troef. In de jaren 90 bestond de infanterie uit +- 40.000 man. Vandaag zijn dat er nog amper 20.000 waarvan 17.500 hoge officieren, logistieke en administratieve medewerkers en mecaniciens en amper 2.500 inzetbare strijdkrachten ( als ze de koks en administratief personeel die de opleiding gevolgd hebben terug in een uniform hijsen ).

Dat ze bij de klopjacht op 1 militair beroep hebben moeten doen op het Nederlands, Luxemburgs en Duits leger is niet moeilijk. Ze hebben maar 400 man bijeen kunnen schrapen. De rest is op missie. De speciale interventie eenheden hebben de skills niet voor dit soort acties.

Denemarken telt half zoveel inwoners als België ( 5.500.000 ). Haar leger is 3 x zo groot als het onze, om maar te zeggen.


Onze strijdkrachten zijn nooit gerespecteerd geworden. Ze zijn onderbetaald en krijgen zelfs geen dankwoord voor hetgeen ze doen in de meest erbarmelijke omstandigheden. De overheid heeft niet eens het respect om ze op missie te sturen met het vereiste materiaal. Het hoeft dat ook niet te verbazen dat onze strijdkrachten - die hun leven riskeren, getuigen van een ongelooflijke trouw voor onze vaderland - en als een echte " band over brothers" aan mekaar hangen, het is één grote familie die voor mekaar door dik en dun gaan - GENOEG hebben van deze sinds lang durende situatie die door de lockdown maatregelen nog verergerd is nu zij ook in privé sfeer geraakt zijn door de vrijheidsbeperkingen. Annelies en Vincent zouden er goed aan doen om eens op het veld te spreken met een groot aantal van onze militairen om voeling te krijgen met wat er leeft ( zoals ik heb gedaan ) in plaats van met gespeelde verontwaardiging een man zoals Jürgen te overladen met laster en af te schilderen als een terrorist. Dit is bij velen in de band of brothers zwaar in het verkeerde keelgat geschoten.


Het zou ook niet verkeerd zijn dat een paar van de miljarden die tot eind 2025 voorzien zijn ter bestrijding van een epidemie die er niet is ( er is totaal niet voldaan aan de voorwaarden ) in defensie gepompt zou worden. Niet voor de zoveelste desastreuze investering maar voor het degelijk uitrusten van onze strijdkrachten, het verlenen van opvang en bijstand, het optrekken van de lonen en het opleiden van nieuwe inzetbare strijdkrachten.


Defensie moet depolitiseerd worden. Het is geen politiek " postje " dat om de zoveel maanden of jaren doorgeschoven wordt naar een ander die er opnieuw een potje van maakt. Er moet een legerleiding komen die naam waardig met het roer moet toevertrouwd worden aan iemand die van wanten weet en van onze leger terug een apparaat kan maken die naam waardig.


De politiehervorming is gelukt. De lokale en bestuurlijke politie zijn super goed uitgerust en hebben een voldoende groot contingent. Het is nog vatbaar voor verbetering op vlak van hulp en (psychische )bijstand maar ze staan er veel, heel veel beter voor dan het leger.


Ik voel mee met onze militairen. Ik voel mee met Jürgen. Hij is het product van een sinds vele jaren durend faalbeleid. Het gaat niet op om iemand die zich altijd voor 200% ingezet heeft in onwaardige condities, als maatschappij uit te spuwen als hij een zware - maar niet onherstelbare - fout begaat en hem te framen als een terrorist om het eigen falen onder de mat te vegen.

Zo behandel je een militair niet. Ik begrijp waarom de stoppen bij deze goede mens, harde en trouwe werker, zijn doorgeslagen.

Ik maak deel uit van de band of brothers. Hij is één van ons. Eén voor allen, allen voor één.


Jürgen, waar ben je ? Geef een teken van leven. Geef je over. Laat een vriend(in) of kennis die jij vertrouwt voor jou contact opnemen met de bevoegde diensten om jouw overgave in alle veiligheid te onderhandelen. Er is niets onherstelbaar gebeurd.

Nog niet. Houd dit zo. Je bent een goed mens. Je zal niemand kwaad doen. Zo ben jij niet. Jij hebt veel voor ons land gedaan. Wij zijn daar dankbaar voor. Sta ons toe om die dankbaarheid aan jou te tonen. Geef je over. We zullen je steunen.404 views0 comments
bottom of page