top of page
Search

Ook dat nog...

" Door menselijke fouten en problemen bij de opslag of het transport zijn in België al 6.012 doses van coronavaccins - of 2 procent van de geleverde vaccins - verspild. Dat blijkt uit cijfers van de taskforce vaccinatie,

“Het kan gaan om menselijke foutjes bij het toedienen of bij het optrekken van de vaccins met een spuit. Soms raken flacons ook gebroken bij het transport of worden ze niet juist gestockeerd”, zegt Gudrun Briat, woordvoerder van de taskforce.

Voor de timing van de vaccinatiecampagne houdt de taskforce nu permanent rekening met een verliespercentage van 2 procent.

Briat benadrukt wel dat er alles aan wordt gedaan om de verliezen zo beperkt mogelijk te houden. Men probeert daarbij vooral de verspilling van open flacons tegen te gaan door “overschotjes” te gebruiken."


__________

Het Pfizer vaccin moet bewaard worden op een temperatuur van - 78°. Het Moderna vaccin op -4° volgens de ene en -20°volgens de andere. Na het ontdooien blijft het nog 5 dagen goed in de koelkast aan een temperatuur van 2° tot 8° of 15 dagen in speciale ijsboxen ( met regelmatige vervanging van het ijs).


Er zitten duizend doses in elke verpakking van het Pfizer vaccin en 100 in elke verpakking van Moderna.

Eén vaccin flacon is goed voor 5 vaccins ( maar ze halen er 6 uit wordt beweerd ). Dit betekent dat er al zo'n 1000 flacons verloren zijn gegaan (ofwel 1 verpakking van Pfizer of 10 verpakkingen van Moderna ).


Als er problemen zijn met de opslag of het transport geldt dit uiteraard voor de ganse verpakking (1000 of 100 ) of mogelijks zelfs meerdere verpakkingen in dezelfde vrieskast en niet enkel voor één flacon ( de occasionele breuk van een flacon niet in acht genomen ).


Het is goed om weten dat het vaccin van deze of gene P-reus niet meer dienstig is als het niet op de juiste temperatuur opgeslagen en getransporteerd is maar .... wordt dat wel altijd aangegeven of zien we hier enkel het topje van de ijsberg ?


Een Pfizer vaccin kost 12 € per dosis ofwel 60 € per flacon ( in NL 15,5 €/dosis ). Als 1 Pfizer verpakking verloren gaat wegens transport of opslag aan een hoge temperatuur spreken we over een verlies van 60.000 €.

In een vrieskast zitten ettelijke verpakkingen; Bij verkeerde opslag of transport spreken we al gauw over ettelijke honderden duizenden euros verlies. Voldoende reden om het te verzwijgen en te gebaren van Piet Snot.

We verricht het transport ? Hoe geschiedt de opslag ? We hebben wel beelden gezien van de opslag van de voorraden bij Pfizer in Puurs maar voor de rest weten we niets.

Zijn de transporten en de opslag verzekerd tegen breuk of verlies?

Welke verzekeringsmaatschappijen verzekeren dit risico ? Of draagt de overheid de verliezen ?

Ook dat weten we niet.

Het is ook niet geweten of de vaccins die aangeleverd worden binnen de 5 dagen gebruikt worden en indien niet of ze bewaard worden in speciale ijskasten en gebruikt binnen de 15 dagen.

Conclusie : ook nu weer weten we eigenlijk helemaal niets behalve ... dat er al een toegegeven hoeveelheid verloren is gegaan ( de niet-toegegeven of nog niet aangegeven verliezen niet in acht genomen ). https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20210203_91534307...298 views0 comments

Comments


bottom of page