top of page
Search

ONWEER EN REGENVAL

De afgelopen dagen zien we op verschillende ongebruikelijke plaatsen in de wereld heftige regenval. Te beginnen met Irak waar de afgelopen dagen onzettend veel regen gevallen is boven Bagdad en in minder mate nog 2 andere steden ( nergens anders ). De plotse gigantische hoeveelheid regen heeft in Bagdad overstromingen veroorzaakt. Er zijn doden gevallen. De noodtoestand is afgekondigd. https://www.nu.nl/buitenland/4156695/noodtoestand-in-delen-irak-noodweer.html

Irak is een land dat volledig ingesloten is door andere ( droge ) landen zoals Syrië, Jordanië, iran waar geen druppel is gevallen. In de rest van het immens Irak overigens ook niet. De regen is enkel gevallen in Bagdad en een paar andere steden in de buurt. Waar komt die grote hoeveelheid regen vandaan en hoe is het mogelijk dat deze precies op Bagdad gevallen is met zware overstromingen tot gevolg ? Natuurlijk fenomeen of geo engineering ?

De volgende eigenaardige regenval die mogelijk (weer) kan leiden tot overstromingen : Saudi Arabië in en rond de hoofdstad Ryiad waar het er op dit eigenste moment heel grellig aan toegaat ( maar nergens anders ). Vorig jaar, zelfde periode, zelfde locatie, exact hetzelfde, net zoals in 2018 en 2013. De lucht boven Ryiad moet echt wel bijzonder zijn. Waar komt al dat water plots vandaan ? En waarom valt het precies daar en nergens anders ?

Regen kan maar op 2 manieren ontstaan.

  • Ofwel op natuurlijke wijze door verdamping van water van het aardoppervlak ( wat de juiste klimatologische omstandigheden vereist, als die er niet zijn ontstaan er geen regenwolken en regent het niet, dat is de reden waarom in tal van landen zoals Irak, Iran, Egypte, Syrië, Jordanië, SA... het vrijwel nooit regent en de weinige keren dat het dat wel doet, de regen beperkt is tot een paar millimeters per m2 ).

  • Ofwel op artificiële wijze via gefabriceerde regenwolken die ontzettend veel water met zich meedragen of alleszins genoeg om bepaalde steden of regio's onder water te zetten.

Volledigheidshalve : een drietal weken geleden zijn er op specifieke locaties in Gingelom, Montenaken en Landen zware overstromingen geweest die veel weg hadden van wat we vorige zomer in de Ardennen hebben gezien. In de Beekstraat te Montenaken ( op amper 150 m van mijn huis ) stond het water in recordtempo 2 meter hoog; Alle huizen in die straat zijn leeg gespoeld en achter gebleven met tonnen modder. De kracht van het water was zo sterk dat het de dikke kasseien van de eeuwenoude boerderij aan de overkant van de straat, uit de grond gelicht heeft alsof het kiezels waren. In Gingelom, ter hoogte van de Steenweg stond alles ook onder water. Veel schade. Zelfs op veel hoger gelegen delen die naast de beek liepen. Eeuwenoude bomen zijn ontworteld en omgevallen, grote houten toegangspoorten van boerderijen zijn door de kracht van het kolkende water weg geduwd. De boeren waren één week later nog steeds bezig met het ruimen van de modder en water. Het deel van Landen dat evenzo ondergelopen is heb ik niet met eigen ogen gezien maar de schade was ook daar groot. Onwezenlijk. Waarom juist op die plaatsen en nergens anders ? Hoe is dit mogelijk ? Onze regio is eerder al wel vaker getroffen door hoogst eigenaardige fenomenen. Een paar jaar geleden waren Gingelom, Montenaken, Landen en een deel van Sint-Truiden in het vroege voorjaar volledig ondergesneeuwd. Een dikke laag van 25 cm die weken lang is blijven liggen. In de rest van het land ? Niks. Op sommige plaatsen had het wel een beetje gesneeuwd maar die was meteen gesmolten. Hoe ontstaan die zeer lokale fenomenen ? Hoe kan dit ?

Er wordt voor de komende dagen weer onweer en heftige regenval voorspeld in onze contreien. Geniet van het zonnetje. Deze nacht zullen dezelfde locaties als vorige zomer getroffen worden door zeer heftige regenval. Mogelijk zal dit weer leiden tot overstromingen.


https://www.nu.nl/buitenland/4156695/noodtoestand-in-delen-irak-noodweer.html

5 views0 comments
bottom of page