top of page
Search

Nederland - gelekte notitie: open horeca kan leiden tot minder besmettingen

"In de Tweede Kamer wordt met verbazing gereageerd op een gelekte notitie van het ministerie van Economische Zaken. Daarin staat dat het openen van restaurants het aantal corona besmettingen eerder zal doen dalen dan stijgen.

De notitie is ingezien door RTL Nieuws en wordt dinsdag besproken tijdens de kabinetsvergadering over de aanpak van het coronavirus. Met het stuk in de hand pleiten minister Eric Wiebes en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) voor een versoepeling van de coronaregels voor de horeca.

In de notitie staat dat het aantal besmettingen weer stijgt ondanks volledige sluiting van de horeca. Wiebes en Keijzer concluderen volgens RTL Nieuws dat ‘met een dichte horeca het r-getal weer wat oploopt, wat suggereert dat de invloed van de horeca op het r-getal zeer klein is en dat de daling en stijging sinds 14 oktober anders verklaard moeten worden’.

Volgens de bewindslieden lopen mensen vooral corona op in thuissituaties. Door eetgelegenheden en restaurants weer te openen, zou ‘het onveilige thuisbezoek’ flink ingeperkt kunnen worden. Doordat de restaurants zich aan strikte coronaprotocollen moeten houden, zou het ‘goed denkbaar’ zijn ‘dat de r-waarde zal dalen’. Kortom, door heropening van restaurants zou het aantal besmettingen wel eens kunnen dalen. Ook PVV-leider Geert Wilders eist opheldering. ‘Zijn we al die tijd voor de gek gehouden door het kabinet?,’ vraagt hij zich af. ‘Zijn horecaondernemers voor niks geslachtofferd? Waarom zijn ze nog steeds gesloten?’

Dinsdagavond maken premier Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid) bekend of de huidige coronamaatregelen worden versoepeld. De kans daarop is klein, vanwege het aantal besmettingen dat maar niet voldoende omlaag gaat. Het lijkt erop dat het toegestane aantal gasten tijdens de feestdagen niet wordt verhoogd. Binnen het kabinet wordt hierover nog flink gesteggeld: een deel van de ministers is wél voorstander van versoepelingen."

 

Zelfde verhaal als in België en exact dezelfde argumenten. Het aantal besmettingen gaat zgn niet voldoende omlaag (wie bepaalt dit eigenlijk? En op basis van welke parameters?)

Laat ons de situatie in België in verband met de Horeca nog eens samenvatten:

14.09.2020: Agentschap Zorg en Gezondheid verklaart dat uit een studie gebleken is dat er tot dan toe in de Horeca maar weinig besmettingen zijn vastgesteld. 06.10.2020: de cafés moet sluiten om 23 u omdat het dixit Minister Vandenbroucke grote besmettingshaarden zijn. Café uitbaters betwisten dit met klem en stellen dat de overheid dit onmogelijk kan beweren omdat zij zich nooit de moeite getroost heeft om de tracingformulieren op te vragen en zijzelf en hun klanten niet positief getest zijn. 08.10.2020: Minister Vandenbroucke verklaart in de Kamer ( op beeld ) : " ik ga u teleurstellen, er zijn geen harde bewijzen, de wetenschap is onzeker, wij zijn onzeker, maar de politiek moet beslissen ". Daags nadien verklaart Erika Vlieghe " het is niet omdat we geen bewijzen hebben, dat er geen zijn ". 15.10.2020: Erika Vlieghe legt een door KUL Leuven in 7 haasten opgesteld rapport voor waaruit zou blijken dat ... in China ... tijdens de eerste golf, wel degelijk in de horeca besmettingshaarden zijn geweest en dat is voldoende bewijs om te concluderen dat de Horeca in België volledig dicht moet 18.10.2020: de restaurants, café en brasseries moeten hun deuren volledig sluiten. Hotels mogen open blijven en de restaurants van de hotels, het restaurant van de Kamer en van de EU ook. Cultuur - en evenementen sector moet ook volledig sluiten. Sport evenementen zijn ook niet meer toegelaten. De avondklok wordt ingesteld. 00:00 u tot 5 u voor Vlaanderen en 22 u tot 5 u voor Wallonië en Brussel. 19.10.2020: de menukaart van de dag van het restaurant van de Kamer doet de ronde. Minister De Crem wordt gefotografeerd tijdens de lunch in het restaurant van een hotel in Brussel waar hij niet verblijft. De bevolking is ontstemd. We krijgen excuses. De restaurants van hotels zullen nog enkel beschikbaar zijn voor gasten die er logeren. 30.10.2020: het land wordt opnieuw in lockdown geplaatst. Cafés en restaurants moeten gesloten blijven tot einde lockdown ( 13.12.2020 ). Gasten van hotels moeten voortaan in hun kamer eten. Sportclubs, hobbyclubs, contactberoepen, niet-essentiële winkels moeten de deuren sluiten. De avondklok blijft aangehouden. 29.11.2020: de lockdown wordt verlengd tot 15.01.2020. Niet-essentiële winkels mogen onder strenge voorwaarden terug open vanaf 01.12.2020 maar contactberoepen en detailhandelaars niet. Horeca, cultuur, evenementen, sport, hobbyclubs ... blijven gesloten. Kerstavond OF kerstdag mogen gevierd worden met één genodigde (twee voor vrijgezellen). Oudejaarsavond en Nieuwjaar mag niet gevierd worden. De avondklok blijft behouden.


Er ligt geen enkel bewijs voor dat deze absurde maatregelen in hun geheel of afzonderlijk bijdragen tot het bestrijden van het virus. Het is overigens maar zeer de vraag of het virus wel degelijk het probleem is dat moet bekampt worden.

In 2018 zijn 500.000 mensen ziek geweest door de griep. De ziekenhuizen lager voller dan nu en toch heeft er toen geen haan naar gekraaid. Waarom nu wel? Omdat we met een capaciteitsprobleem zitten.

104 ziekenhuizen. 52.245 ziekenhuisbedden maar ... niet genoeg personeel.

We zitten niet in lockdown door het virus. Dat de cijfers dixit de experten niet meer zo snel dalen is de zoveelste drogreden. De beleidsmakers weten maar al te goed dat 8-10% positieve testen niet abnormaal veel is in deze periode van het jaar. Zij weten ook dat wanneer we de cijfers eens omkeren 90-92% van de bevolking in deze winterperiode gezond is (wellicht nog veel meer want van de 8-10% positieve testen is slechts een minderheid effectief ziek).

Wat de beleidsmakers daarentegen niet schijnen te beseffen is dat steeds meer mensen de absurde regels beu zijn en zich niet meer als papkinderen willen laten behandelen door een overheid die uitmunt in faalbeleid.

En wat krijgen we dan? Een steeds groter wordende hoeveelheid mensen die voor Kerst toch voor 20-30 personen voeding bestellen bij beenhouwers, traiteurs en (afhaal)restaurateurs waarvan sommigen hun klanten verklikken. En ook steeds vaker hier en daar één of andere verboden feestje of andere bijeenkomst, die evenzo verklikt wordt door buren. Wat uitlekt in de pers is slechts de top van de ijsberg.

Sommigen vinden dit onverantwoord gedrag. Ik begrijp het daarentegen maar al te goed. Je kan mensen - die niet ziek zijn en geen symptomen vertonen - niet voor langere tijd opsluiten in hun huis en verbieden om contact te hebben met vrienden en familie en dit al zeker niet als er... niets anders meer is en zij op geen enkele andere manier nog enige ontspanning of vertier kunnen hebben. Het volk kan zich niet meer gaan uitleven in de fitness, hun hobby's beoefenen, een filmpje mee pikken in de bioscoop, een hapje gaan eten op restaurant of een pint gaan pakken. Ze kunnen zelfs niet op een normale manier dineren met familie en vrienden. Alle fysiek sociaal contact is weg gevallen. Iedereen zit thuis naar 4 muren te staren. Dit is tegen de menselijke natuur.

Dat de Belg steeds meer rebelleert tegen regels waarvan hij het nut niet (meer) in ziet, is een duidelijk signaal voor de overheid dat zij het roer moet keren. In Nederland is nu een notitie uitgelekt waaruit blijkt dat de heropening van de horeca aanleiding zou kunnen geven tot minder besmettingen. Dit zal ons buurland letterlijk en figuurlijk op zijn kop zetten. Verzwijgen wat geweten is om een ganse volk verder in de tang te blijven houden zal niet onopgemerkt voorbij gaan en ook hier bij horeca uitbaters (die op sterven na dood zijn) en het volk (die hun vrijheden ontnomen zijn) veel verontwaardiging opwekken.

120 views0 comments

Comments


bottom of page