top of page
Search

Money, money, money. It's always funny in a rich men's world...

17.09.2020. Corona is miljoenenbusiness voor medische laboratoria.

De coronacrisis zorgt voor hoogconjuctuur in de sector van de medische laboratoria. Door het massale testen vloeien tientallen miljoenen van de overheid naar de privésector.

De private medische laboratoria nemen ongeveer de helft van de tests voor hun rekening, blijkt uit de tabellen van de overheid. De andere helft wordt uitgevoerd door de laboratoria van ziekenhuizen en universiteiten. Het gaat om tientallen miljoenen omzet.

Dat het analyseren van de coronatests een erg rendabele activiteit kan zijn, wordt bevestigd door Matthijs Oyaert. Hij is secretaris van de Koninklijke Belgische Vereniging voor Laboratoriumgeneeskunde, die zowel publieke als private laboratoria als lid heeft.


Hij raamt de kostprijs voor een test op 30 euro, terwijl het Riziv 46,81 euro terugbetaalt. ‘Dan is de som snel gemaakt.’ Per laboratorium zal er nog wel wat verschil zijn: duurder personeel en de kosten van reagentia kunnen de marge nog wat beïnvloeden. ‘Maar de impact daarvan zal toch niet meer dan 3 of 4 euro zijn. Dat is niet echt significant.’

De woordvoerster van bevoegd minister Philippe De Backer (Open VLD) plaatst daar wel wat kanttekeningen bij. ‘Het is te eenvoudig om te concluderen dat er per testanalyse 16 euro winst wordt gemaakt. Hoeveel de private laboratoria verdienen aan een test, is moeilijk te zeggen. Het zal van labo tot labo verschillen.’ https://www.standaard.be/cnt/dmf20200916_97677061...


21.09.2020 Forse winstmarges helpen labo-echtpaar aan miljard euro.

De lijst van Belgische miljardairs is een naam rijker. Het echtpaar De Raedt-Verheyden heeft bij de verkoop van zijn labogroep circa 1 miljard euro cash ontvangen. Dat is mede te danken aan de gunstige terugbetalingstarieven van het Riziv.

De discussie over de vergoedingen die de overheid betaalt aan ­labo’s ( voor o.a. pcr testen ) stak recent de kop op door de coronacrisis. In Nederland ging Nieuwsuur dieper in op de zaak, in eigen land de PVDA (DS 17 september). ‘De Belgische markt is aantrekkelijk voor buitenlandse investeerders’, reageert Sofie Merckx (PVDA). https://www.standaard.be/cnt/dmf20200920_97630361...

01.03.2021. De verborgen labo-oorlog: strijd om geld en territorium zorgde ervoor dat ons land de Braziliaanse coronavariant te laat ontdekte.

Er woedt in ons land al maanden een strijd tussen labo’s. Wij spraken met klokkenluiders, konden e-mails en documenten inkijken en reconstrueerden zo voor het eerst de verborgen oorlog. Achter de schermen wordt gebikkeld om geld en territorium. Dat geruzie heeft ook gevolgen op het terrein. Burgemeesters moeten soms weken wachten vooraleer ze weten welke variant in hun streek rondwaart, artsen moeten langer wachten op resultaten en ons land miste de introductie van de gevaarlijke Braziliaanse variant.

https://www.hln.be/.../hln-onderzoek-de-verborgen.../...224 views0 comments
bottom of page