top of page
Search

Mogelijk tweede probeemgeval voor vaccin AstraZeneca

Vaccinproducent AstraZeneca staat onder druk na een tweede geval van ruggenmergontsteking, schrijft de New York Times.

Bron: De Tijd


Terug een probleem met het experimenteel Astraneca vaccin.

Opnieuw een ontsteking van het ruggemerg van een testpersoon in fase 3.

En... het is niet het tweede probleem in globo. Het is het tweede probleem in testfase 3. Er zijn voordien - tijdens testfase 1 en 2 - nog meer problemen geweest.


Dank u De Tijd voor deze correcte transparante berichtgeving.Artikel uit De Tijd:


Het farmabedrijf bevestigt de informatie voorlopig niet. Maar de testen in de VS blijven wel opgeschort.


Het Brits-Zweedse bedrijf AstraZeneca schortte begin deze maand het testprogramma voor een mogelijk coronavaccin op nadat een testpersoon ziek werd.

Op 12 september werden de proeven in Europa hervat.

Ook in Brazilië, India en Zuid-Afrika zijn de testen hervat. 18.000 mensen kregen intussen al het vaccin van AstraZeneca toegediend.

In de VS werd het testprogramma evenwel niet opnieuw opgestart. De Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond eiste bijkomende veiligheidschecks voor het middel. Er is in de VS tevens grote druk op vaccinproducenten om meer openheid te bieden over de testresultaten.


Ruggenmergontsteking

AstraZeneca publiceerde zaterdag in de VS daarom een protocol om meer openheid te bieden over de testresultaten. Volgens de New York Times wordt in dit lijvige dossier gewag gemaakt van een tweede geval met ernstige neurologische bijwerkingen, met name een ontsteking van het ruggenmerg. Dat is dezelfde aandoening die AstraZeneca deze maand al dwong tot een tijdelijke stopzetting van de testen.


AstraZeneca bevestigt het bericht niet. Volgens de Amerikaanse krant zijn de twee gevallen Britse vrouwen. Onderzoek wees uit dat de eerste testpersoon uiteindelijk aan multiple sclerose leed, maar de diagnose van de aftakelingsziekte was voor de vaccinatie nog niet gesteld.

Diverse Amerikaanse vaccinexperts zijn ongerust dat in de twee gevallen een patroon schuilt van neurologische schade aan testpersonen. Ze dringen erop aan bij een derde geval van ruggenmergontsteking de tests stop te zetten.


7 views0 comments

Comments


bottom of page