top of page
Search

MEDIA MANIPULATIE

Op 01.02.2022 postte ik ( voor de 2de maal ) een video waarin Prof. Internationale Communicatie Hamelink helder en duidelijk uitlegde waarom we niet moeten geloven wat er in de krant staat. https://www.youtube.com/watch?v=_tf1FA3gqWE

" We worden voortdurend om de tuin geleid. Er wordt ons wat voorgelogen ". " ... het bleken achteraf allemaal leugens te zijn ". Vanaf 06:53 min laat hij beelden zien van de toespraak van Naïda, een zgn. verpleegster die eertijds een toespraak heeft gehouden voor de VN. Haar getuigenis is de aanzet geweest om de Amerikanen te doen instemmen met de oorlog tegen Irak. Ik herinner me nog goed hoe ik me voelde toen ik haar getuigenis hoorde. Ik was geschokt. Woest. Net zoals de meeste andere wereldburgers die deze beelden gezien hebben. Achteraf bleek evenwel dat het hele zaakje in scène was gezet door een PR kantoor om de publieke opinie te beïnvloeden. Pure manipulatie dus.

Deze morgen viel onderstaand artikel op mijn bord met twee foto's van gekwetste Oekraïense dames die naar verluidt de ronde van de wereld doen en moest ik meteen terug denken aan de mise en scène door Naïda en de uiteenzetting van professor Hamelink. Bij het aanschouwen van deze foto's kreeg ik meteen een gevoel van ... dit klopt niet.

Analyse : Foto 1 : een oudere dame staat voor een beschadigde voorgevel van een appartementsgebouw ( dat - zo lijkt het - het voorwerp heeft gevormd van een bominslag ) met een verband rond haar hoofd maar haar gezicht en haar handen hangen nog vol met knalrood bloed. Vreemd. Les 1 bij wondverzorging : maak de wonde en de volledige oppervlakte rond de wonde schoon tegen infectie zodat ( ook ) kan uitgemaakt worden waar de wonde zich situeert en wat de ernst van de wonde is. De dame draagt wel een verband rond haar hoofd maar heeft haar handen niet afgewassen en haar gezicht is ook niet schoon gemaakt ? Geen bloedklitten of enig spoor van bloed op de haren onder het verband. Vreemd. Bij een hoofdwond bloed een mens als een rund. Het spuit er letterlijk in grote hoeveelheden uit. Het hoofd van de dame zou vol moeten hangen met bloedsporen. De dame heeft geen bloedspatten op haar kleren. Enkel een rode veeg op haar sjaal. Haar jas is niet beschadigd en op de keper beschouwd ook maar weinig vuil. Vreemd. Zoveel bloed op het gezicht en de handen maar niets op de kleren ? Geen getuigenis van wat haar overkomen is, waar ze was op het tijdstip van de bominslag. Geen aanduiding van het appartement dat ze in het beschadigd gebouw betrekt. Er is enkel sprake van " een luchtaanval van Rusland in de buurt van waar ze woont " ( waar dan precies ? Wat is er gebeurd ? ) en van de dame zelve, haar standpunt over Putin.

Foto 2 : opnieuw een oudere dame met een driedubbele nonchalante plakker boven haar rechterwenkbrauw en een andere op haar wang. Sporen van opgedroogd bloed in haar haren en rond de kruin maar geen spat opgedroogd bloed op de kraag van haar jas. Vreemd. Uit de kleur van het opgedroogd bloed kan duidelijk afgeleid worden dat de wonde een tijd eerder ontstaan is dan bij de dame op de eerste foto. Bij deze foto krijgen we wel uitleg. " Ze is een 52-jarige lerares die in Chuchuiv woont, een stad in het oosten van Oekraïne, niet ver van de stad Charkov, op een vijftigtal kilometer van de Russische grens. Nabij Chuchuiv ligt een luchtmachtbasis van het Oekraïense leger, het was een van de doelwitten van Russische luchtaanvallen gisteren' Dus.... er heeft een luchtaanval plaats gevonden op een luchtmachtbasis nabij Chuchuiv waar de dame naar verluidt woont. Waar is die foto getrokken ? En wanneer ? Door wie ? Waarom zijn er geen beelden van de plat gebombardeerde luchthaven en/of van de plaats waar de dame letsels heeft opgelopen ?

Chuhuiv ( zonder " c" in het midden, de naam van de stad is door de pers verkeerd geschreven ) is een stad in de provincie Kharkiv Oblast met 36.436 inwoners volgens een lokale site en 31.575 volgens Wikipedia. https://military-history.fandom.com/wiki/Chuhuiv Hoe zit het met de de 36.435 aka 31.374 andere inwoners ? Is de dame de enige die letsels heeft opgelopen ? Waar was zij toen de vermeende luchtaanval heeft plaats gevonden? Zij moet in de straal van de inslag gestaan hebben maar...hoe komt het dan dat zij enkel beperkte letsels heeft aan haar hoofd ? Chuhuiv is gekend omwille van de Sovjet Militaire Academy die er vele jaren gehuisvest is geweest. Op deze plek is thans een Oekraïense militaire luchthaven gevestigd ( volgens Google maps in de uiterste westhoek, op de rand van de stad ). Daar staan geen burger huizen. Enkel vliegtuigloodsen en administratieve gebouwen. Waar bevond de lerares zich dat zij wonden heeft opgelopen door een bominslag op de militaire luchthaven waar gewone burgers geen toegang toe hebben ? Waarom is dit niet uitgezocht ?

Deze foto's ruiken sterk naar pure propaganda met slechts één doel : de publieke opinie op stang jagen en tot woede brengen.


https://www.msn.com/nl-be/nieuws/other/foto-s-van-bebloede-vrouw-gewond-na-aanval-in-oekra%C3%AFne-gaan-de-wereld-rond-nooit-wil-ik-onder-poetin-leven/ar-AAUhqmc?ocid=msedgntp

6 views0 comments

Comentarios


bottom of page