top of page
Search

"Maatschappelijk commentator"

HLN 28.05.2021

“Virologen zijn experten op basis van hun wetenschappelijke kennis. Ze moeten zeer duidelijk zijn wanneer ze spreken over hun vakgebied en ze moeten terughoudend zijn op vlak van hun algemene commentaren over de samenleving”, zei Facon gisteren in De Wereld Vandaag. “Uiteraard mogen ze dat doen, maar dan zou het nuttig zijn dat ze vermelden dat dat vanuit een ander perspectief en een andere positie is.”

Specifiek over Marc Van Ranst zei Facon dat niemand zijn kennis en expertise in vraag stelt. “Daarnaast heeft hij ook veel andere meningen en treedt hij graag in debat, maar dat mag niet belangrijker worden dan de basis waarom men in het debat zit: namelijk de virologische kennis. Dat moet altijd het vertrekpunt blijven", aldus Facon.

“Men is geen individueel expert, maar deel van een expertengemeenschap, en de rol die men speelt heeft gevolgen voor collega’s”, vertelde Facon nog, die ook vraagt aan de experten om onderling met respect en de nodige terughoudendheid te communiceren.

“Het debat moet rationeel blijven verlopen en mag geen afrekening worden tussen personen.”

---------------------------------------------

Pedro Facon heeft gelijk. Het is een stille maar toch wel pertinente vingerwijzing naar Marc Van Ranst, die zijn hoedanigheid van viroloog en lid van de expertengroep misbruikt om mensen aanhoudend te schofferen, beledigen, denigreren, haatberichten uit te sturen en het volk tegen mekaar op te zetten.


Zijn oproep staat in schril contrast met het standpunt van Frank Vandenbroucke die vindt de politiek onverkort achter Marc Van Ranst moet blijven staan.

Eigenlijk zegt Frank hier " doe maar verder zoals je al 15 maanden bezig bent, geen probleem ".


Frank vervolgt zijn betoog met de wonderbaarlijke woorden : " “Als privaat persoon heeft hij recht op het verkondigen van zijn mening”.

Ah zo. Marc Van Ranst het recht heeft om zijn mening eender hoe te verkondigen, maar de rest van het volk wordt onderworpen aan de meest extreme vorm van censuur ?

Dat Frank Vandenbroucke Marc zo hard blijft steunen terwijl hij weet wat de man dag in dat uit doet en het goed fatsoen ver te zoeken is, werpt de nodige vragen op.

Waarom doet hij dat ? Zijn de beide heren meer dan gemiddeld persoonlijk bevriend en geldt tussen hen de regel " I scratch your back, you scratch mine " ? Of... heeft Frank Marc ingehuurd om constant haatberichten rond te sturen en de bevolking tegen mekaar op te zetten ? Is it part of a strategy ?

De toekomst zal het uitwijzen. Alles komt uit.


Het goede nieuws van de huidige berichtgeving is dat wij met zijn allen van nu " maatschappelijke commentatoren zijn ". We mogen hardop zeggen wat we denken en vrij onze mening verkondigen, net zoals .... Marc.

Geen twee maten en gewichten. Iedereen gelijk voor de wet.

Gelijke behandeling. Gelijke rechten.

Daar drinken we er ene op 🥰


581 views1 comment

1 Comment


Unknown member
Jun 03, 2021

👍👏

Like
bottom of page