top of page
Search

Luikse viroloog Bernard Rentier: 'We moeten het virus gecontroleerd laten circuleren'

In Franstalig België zwelt de kritiek aan op de strenge coronamaatregelen. Een van de gezaghebbende critici is Bernard Rentier, viroloog en gewezen rector van de Universiteit van Luik. 'Ze zaaien terreur.'

Bron: Knack


Even terug naar 26.08.2020.

In Franstalig België zwelt de kritiek aan op de strenge coronamaatregelen. Een van de gezaghebbende critici is Bernard Rentier, viroloog en gewezen rector van de Universiteit van Luik.

'Ze zaaien terreur.'


Dat gevaar is toch reëel? We flirten al wekenlang met een tweede golf. Rentier: Onzin, spreken van een tweede golf is paniekzaaierij. Ja, er is een lichte stijging van het aantal besmettingen. En inderdaad, er is een nog geringere stijging van het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens. Een lichte opflakkering dus, maar de vergelijking met de echte golf van maart-april slaat helemaal nergens op. Ik erger me aan dat apocalyptische woordgebruik, helemaal in lijn overigens met de angstaanjagende cijfers die Sciensano voortdurend zonder enige duiding de wereld instuurt. Een stijging van 300 naar 500 besmettingen per dag wordt als een stijging met 40 procent voorgesteld. Maar die cijfers zeggen niks als je ze niet afzet tegen het aantal afgenomen tests! Doe je dat wel, dan blijkt dat slechts 3,5 procent van de tests positief is.


Sciensano heeft die misleidende rapportage recent bijgestuurd, nadat mijn blog daarover door alle Franstalige media werd opgepikt. Toch gaat het paniekzaaien door. Stijgt het gemiddelde aantal doden van twee naar vier over een periode van zeven dagen? Dan zegt Scienscano dat het aantal overlijdens in één week met 100 procent is gestegen. Statistisch klopt dat natuurlijk, maar het is onaanvaardbaar voor een officiële instantie om dat zo te communiceren. Dat is letterlijk terreur zaaien. Psychiaters waarschuwen nu al voor de gevolgen van de angstepidemie onder de bevolking.


U vermoedt een bewuste strategie om de Belgen de noodzaak van de maatregelen in te peperen?

Rentier: De directeur van Scienscano werd daar op de RTBF over ondervraagd. Hij ontkende dat er bewust angst werd gezaaid, maar zei tegelijk wel dat de mensen zonder die cijfers hun angst voor corona zouden verliezen. Tja...


Kijk eens aan ... Deze Luikse viroloog zegt exact hetzelfde als wat ik - en samen met mij veel andere wetenschappers en andere virologen - al weken lang verkondigen. Hoeveel gefundeerde en onderbouwde uiteenzettingen moeten er nog komen vooraleer de overheid haar heilig geloof in de " experten " in twijfel trekt en luistert naar wat andere experten en specialisten in de materie zeggen ?

5 views0 comments

Comments


bottom of page