" Sinds de tweede lockdown kampen nog meer mensen met een eetstoornis. De één ontwikkelt anorexia nervosa, bij de ander steken boulimie en emo-eten de kop op. Er is voor het eerst een aanmeldingsstop bij het centrum voor eetstoornissen en obesitas door de almaar oplopende wachtlijsten. "De ernst van de eetstoornissen die we nu vaststellen, is veel zwaarder dan andere jaren."
Sociale isolatie, het wegvallen van structuur, uitzichtloosheid en minder beweging : de maatregelen hakken stevig in op ons gezondheidsbewustzijn. Zo heeft ruim een kwart van de Belgen er extra kilo's bij gekregen tijdens de tweede lockdown. Daartegenover staat dat steeds meer mensen opnieuw kampen met eetstoornissen zoals anorexia nervosa en boulemie. " https://www.hln.be/.../lockdown-zorgt-voor-ernstige.../...
05.11.2020
Patiënten die met COVID-19 in het ziekenhuis belanden hebben vaak overgewicht. Dat zorgt ervoor dat ze meer kans hebben op complicaties en langer in het ziekenhuis verblijven. Volgens hoofddiëtist Michaël Sels van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen is het tijd voor actie. Hij vindt dat de overheid het probleem dringend moet aanpakken.
De cijfers liegen er niet om: maar liefst 60 procent van de patiënten die op intensieve zorg terechtkomt met COVID-19 heeft overgewicht. Zij hebben vaak onderliggende gezondheidsproblemen waardoor de kans op complicaties groot is. "Die les hebben we tijdens de eerste coronagolf geleerd maar er niets mee gedaan. De overheid had al die tijd het afvallen kunnen stimuleren. Nu heeft ze een half jaar tijd verspild", zegt hoofddiëtist Michaël Sels (UZA).
Volgens Sels zou bijvoorbeeld de terugbetaling van een consultatie aan de diëtist al veel kunnen helpen. "Nu hebben enkel minderjarigen recht op een terugbetaling. Als volwassene moet je de volle pot betalen. https://www.vrt.be/.../hoofddietist-michael-sels-uza.../
Commentaires