top of page
Search

Klokkenluiders....Wat zou de wereld zijn zonder hen ?

Wie zijn de fact-checkers van Fact-Check Vlaanderen waar MVR zo graag op terugvalt en naar verwijst ?

Bron: Factcheck Vlaanderen


Klokkenluiders.... Wat zou de wereld zijn zonder hen ?


Wie zijn de fact-checkers van Fact-Check Vlaanderen waar MVR zo graag op terugvalt en naar verwijst? In onderstaande link het profiel van elkeen.


De redactie bestaat voor 90% uit 19-23 jarigen,


60% van de " fact-checkers " zijn jobstudenten en werkzoekenden die geen enkele kennis en ervaring hebben in de materies die zij fact-checken.

De zgn. " data-analysten " zijn geen data-analyst maar beschikken bijvoorbeeld enkel over een diploma vertaler Frans-Engels.

Ine Verhulst werkt voor Medina Medische Analysten, een labo dat PCR testen verwerkt en dienvolgens een persoonlijk belang heeft bij het in stand houden van het verder gebruik van PCR testen.

Michaël Opgenhaffen is hulpdocent Media en Communicatie aan de KU Leuven, Campus Antwerpen.

Bijna alle nog studerende of recent afgestudeerde fact-checkers komen van KU Leuven waar ook MVR als voorzitter van de Raad van Bestuur van het Rega Instituut ook goed ingebeiteld zit.


90% van de “fact-checkers” heeft een korte stage gedaan bij DPG-media of VRT ( wellicht om te leren hoe ze artikelen moeten schrijven over de facts die zij zgn gecheckt hebben )


Welke garanties hebben wij dat de fact-check door " jonge-en-onervaren-redacteurs-die-nog studeren ", "data-analysten-die-geen-data-analysten zijn-of-die-eigen-belangen-hebben " op objectieve wijze worden afgecheckt ?


De vrijheid van meningsuiting die gewaarborgd wordt door de Grondwet en het EVRM wordt door deze fact-checkers met de voeten getreden. ZIJ bepalen wat mag gezegd worden en wat niet. ZIJ bepalen wat waar is en wat niet.

We mogen niet meer vrij zeggen wat we denken.

Een prul volstaat om een opiniestuk, een artikel, een video, een open brief VOLLEDIG te weren. Het maakt niet uit dat 99% van wat er staat wel juist is en/of er pertinente vragen in staan die dringend een antwoord behoeven.

Deze fact-checkers snoeren elke stem die iets anders zegt dan wat we gewoonlijk horen in de media en daarbuiten, de mond.

Open brieven, petities, artikelen, opiniestukken... worden geblokkeerd op social media en door de geschreven en visuele media af gedaan als " onzin " of " fake news " omdat... hierin beweerdelijk "iets" of meerdere statements als " onwaar" worden bestempeld.


Het minste dat we dan toch zouden mogen verwachten is dat fact-checkers aangeduid worden die over de vereiste kennis en ervaring hebben voor deze job, toch ?
3 views0 comments
bottom of page