top of page
Search

Jeugdsector bezorgd om kinderen en jongeren

" Het wordt een paaspauze genoemd, maar het voelt voor kinderen en jongeren toch als een harde lockdown", klinkt het vandaag bij de Vlaamse Jeugdraad na het Overlegcomité. Ook kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens is bezorgd.


Maandag sluiten de basisscholen, middelbare scholen, hogescholen en universiteiten tot na de paasvakantie. Over het jeugdwerk in de paasvakantie besliste het Overlegcomité vrijdag al. Georganiseerde activiteiten zonder overnachting voor kinderen en jongeren zijn mogelijk, maar in beperkte groepen van maximaal 10 personen, begeleiders niet meegeteld. Voor jongeren vanaf 13 jaar moeten die activiteiten buiten plaatsvinden, voor kinderen tot en met 12 jaar in de mate van het mogelijke buiten.


"Het was bang afwachten", zegt kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens. "De scholen gaan een week dicht: dat valt te overzien. Ik hoop dat de scholen op 19 april maximaal open kunnen, zeker voor jongeren in de tweede en de derde graad van het secundair onderwijs." Want die leerlingen staan enorm onder druk, aldus Vrijens, omdat ze al sinds eind oktober halftijds afstandsonderwijs, halftijds contactonderwijs volgen.


Vrijens toont zich echter bezorgd om de paasvakantie. "Activiteiten vallen weg, vrijheden worden ingeperkt. Een tweede kwestie is die van de publieke ruimte zoals de speeltuinen en de skateparken waar jongeren ademruimte krijgen en samen rondhangen. Het is belangrijk dat die ruimte open blijft, dat daar geen roodwitte linten komen." En ook ouders zullen uitgedaagd worden, stipt Vrijens aan. "Ik maak me zorgen om ouders die telewerken en op de kinderen letten moeten combineren: dat is lastig. Ik hoop dat werkgevers zich empathisch en soepel zullen opstellen en begrip zullen opbrengen. Het is belangrijk om naar de ouders te communiceren dat de noodopvang er niet alleen is voor kinderen van ouders met een essentieel beroep is, maar ook voor kinderen die het thuis moeilijker hebben. Dat moet op een open en warme manier gecommuniceerd worden: kinderen kunnen coronaveilig opgevangen worden."


Vooral kwetsbare kinderen en jongen zullen de komende weken op de proef gesteld worden, vreest de Vlaamse Jeugdraad. "Kinderen en jongeren worden in een onzekere situatie gestort. De school en het jeugdwerk zijn veilige omgevingen, maar zij vallen de komende weken grotendeels weg. Zeker voor kinderen en jongeren in kwetsbare situaties zal dat hard aankomen.", klinkt het. "We hopen dat in het toepassen van de maatregelen zoveel mogelijk aandacht gaat naar kinderen en jongeren in maatschappelijk zware contexten: dat zal de volgende dagen duidelijk worden."


In juni 2020 verspreidde de Vlaamse Jeugdraad nog het advies "Mondmaskers en megafonen: onze stem gaat niet meer in lockdown" met lessen uit de eerste lockdown en ondergrenzen aan de rechten van kinderen en jongeren voor gelijkaardige situaties in de toekomst. Toen vroeg de Vlaamse Jeugdraad onder andere om de publieke ruimte en in het bijzonder de speel- en ontmoetingsplekken voor kinderen en jongeren als laatste te sluiten en als eerste te openen.81 views0 comments
bottom of page