top of page
Search

IVOX onbetrouwbaar en manipulatief

Gisteren hebben HLN en VTM uitgepakt met een "grote corona studie" die zij hebben laten uitvoeren door de zeer twijfelachtige eenmansbvba IVOX die hiervoor een peiling heeft gedaan bij ..... 1000 personen (als het er al 1000 zijn - zie hierna ) wat absoluut niet representatief is voor de ganse bevolking ( 11.603.214 inwoners).In de bewust peiling heeft IVOX zeer tendencieuze en manipulatieve vragen gesteld om haar vaste leden in één bepaalde richting te duwen. De resultaten van de peiling die IVOX weergeeft zijn uiterst twijfelachtig.


" Er zou best een avondklok komen in de grote steden " '( 69,4% akkoord ) " Sportwedstrijden mogen nog met publiek plaats vinden ( 79% niet akkoord ) " tafels van 10 personen in een restaurant is veel te veel " ( 80,1% akkoord ) " de huidige richtlijnen moeten aangescherpt worden " ( 83,8% akkoord )


IVOX is eerder al meermaals in opspraak gekomen.

Zij heeft ook het voorwerp gevormd van een Fact-check door FACT CHECK VLAANDEREN (link naar het dossier) die aan het licht gebracht hebben dat IVOX peilingen doet onder haar eigen leden bestand en zich er niet voor schuwt om valse profielen toe te laten, wat uiterst laakbaar is.


"Het bureau iVOX is gespecialiseerd in marktonderzoek via het internet. Dat doet het Leuvense bedrijf onder andere via vragenlijsten. iVOX is al eerder in opspraak gekomen. Hun gebruikte methodes voor online onderzoek zouden volgens specialisten niet of nauwelijks wetenschappelijk zijn, waardoor ook hun peilingen de proef van de correctheid niet helemaal doorstaan. Een korte zoektocht leert dat het bureau voor haar vragenlijsten gebruikt maakt van een eigen panel. Op hun website staat hun werkwijze vermeld: “iVOX verzamelt zijn onderzoeksgegevens via de leden van het iVOX-Panel. We doen dit via onze eigen tools en applicaties of in opdracht van derden om onderzoeksdata voor hun doeleinden te verzamelen”.

Dat panel is gemakkelijk te bereiken op www.ivoxpanel.be/home.

Daar wordt meteen duidelijk dat eender wie zich meteen gratis kan registreren en enquêtes kan beginnen invullen. Om een account aan te maken, vraagt de site om je naam, gemeente, geboortedatum, e-mailadres en hoogst behaalde diploma. Fake-accounts zijn snel aangemaakt. Wij namen de proef op de som: op minder dan 10 minuten hadden we aangemeld met een fake e-mailadres, voor een fictief persoon, die voortaan altijd kan deelnemen aan de peilingen. De algemene voorwaarden verbieden het gebruik van meerdere accounts voor één persoon, maar het is niet ondenkbaar dat het wel degelijk gebeurt."


Er is geen " grote corona studie " geweest. En Steven van Gucht heeft voor de zoveelste keer gelogen toen hij gisteren in de pers verklaarde dat " 84% van de bevolking " een verstrenging van de maatregelen wenst .
108 views0 comments
bottom of page