top of page
Search

ICE MELTING & EVAPORATION

Ice expands when it freezes. When it defrosts, it shrinks back to its original shape.

The video below shows a test of melting ice from the year 1987, demonstrating that melting ice does not raise water levels.

Sommige personen zijn overtuigd dat als de ijschotsen en - artische platen hsmelten het zeeniveau met 7 tot 11 meter zal stijgen en grote delen van het land onder water zullen komen te staan. Wanneer zij geconfronteerd worden met de theorie van het smeltend ijs blijven ze volharden in hun visie en stellen zij dat de deze theorie enkel van toepassing is op ijschotsen die in de zee drijven maar niet op ijs dat van het land in de zee schuift waardoor het zeeniveau wel aanzienlijk zou stijgen. Zij vergeten hierbij echter één ding. IJs heeft een temperatuur beneden het vriespunt. Als het smelt stijgt de temperatuur en verdampt minstens een deel. Enerzijds door de warme Golfstroom, anderzijds door de zon.


Verdamping gebeurt op wereldschaal. Naast condensatie en neerslag is verdamping een van de drie belangrijkste stappen in de watercyclus van de aarde. Verdamping is verantwoordelijk voor 90 procent van het vocht in de atmosfeer; de overige 10 procent is afkomstig van plantentranspiratie.

Naar schatting van de wetenschap verdampt er elke minuut 500 miljoen ton water volgens de ene en jaarlijks 434.000 kubieke km water uit de oceanen, terwijl 71.000 km3 (ongeveer 1/6 van de totale hoeveelheid) via verdamping en transpiratie boven land in de lucht terechtkomt. Ongeveer 80% van de neerslag valt over (en in!) de oceanen. Er verdampt echter meer water uit de oceanen dan er als regen op valt.

Als u het gelukt hebt aan de kustlijn te worden, blijf er dan van genieten en wees niet bang dat uw voeten binnen afzienbare tijd in oneindig water zullen staan.

Ter afsluiting nog een paar mooie beelden van ijsschotsen.


6 views0 comments
bottom of page