top of page
Search

Hyperventilatie door angst bij lichte infectie aan de luchtwegen

Deze arts zegt het; Luc De Wandel geeft duiding en... ik heb via pm ook zo'n bericht binnen gekregen:


"Er zijn momenteel veel opnames zijn op spoed wegens hyperventilatie door paniek bij lichte luchtweginfecties. Dat is dus geen voorzichtigheid meer. Dat is angst, zeer veel angst. En zij die dat elke dag bij aanzwengelen mogen stilaan toch eens in de spiegel kijken. Hoeveel extra schade wordt hiermee aangericht..."


 

Één van de vele nefaste gevolgen van aanhoudende angst is hyperventilatie. Dit gejaagd maar oppervlakkig ademen brengt een onbalans teweeg in de zuurstofhuishouding van het lichaam met verregaande gevolgen: duizeligheid, paniek, kortademigheid, zweten, pijn op de borst, verwardheid, concentratiestoornissen en nog een reeks andere symptomen.

Wie zijn eerste erge aanval van hyperventilatie krijgt, denkt dat het einde nabij is en haast zich naar de spoed. Daar stuurt men patiënten met zulke symptomen nooit naar huis met de wijze raad: ‘haal rustig adem en relax’.

Neen, de patiënt wordt gelanceerd in de mallemolen van onderzoeken en controles, met meer angst en hyperventilatie tot gevolg. De vicieuze cirkel is gestart en kan jarenlang voor ellende zorgen. En voor volle ziekenhuizen.

Deze huisarts uit Veurne kaart dit probleem dan ook terecht aan op zijn Twitter-account: de cijfers over ziekenhuisopnames worden zo danig vervormd.148 views0 comments

Comments


bottom of page