top of page
Search

Huh?? Vaccin in Filou bier?

"Na het bezoek van viroloog Marc Van Ranst aan de Izegemse zaterdagmarkt heeft de politie dan toch een proces-verbaal opgemaakt. Het pv beschrijft op basis van beelden van de bewakingscamera’s in het centrum hoe zijn passage met een cameraploeg is verlopen. Het is aan het parket om te beslissen of er inbreuken op de coronamaatregelen zijn geweest.

Het optreden van Marc Van Ranst op de Izegemse zaterdagmarkt was een ludieke poging van Filou-brouwerij Vanhonsebrouck om in coronatijden het algemene gevoel wat positiever te stellen en duidelijk te maken dat we pas weer van een pintje zullen kunnen genieten als we ons samen laten vaccineren. Van Ranst blikte in Izegem samen met een cameraman van productiehuis Geronimo en acteur Sam Louwyck een promofilmpje in dat de campagne moest begeleiden.

Ludiek bedoeld

Ze schotelden de marktgangers zogezegd een alternatieve vaccinatiestrategie voor. Een strategie waarbij het heropenen van de horeca deel van het plan zou zijn. “Dat alternatief bleek recht van de productieband van brouwerij Vanhonsebrouck te komen, waar ze er in het grootste geheim in geslaagd waren het vaccin te mengen met bier”, zegt Louwyck in het promofilmpje. “Uit die geslaagde test ontstond ‘Filou AC’ oftewel Filou Anti-Covid. Eén flesje bier bevat één dosis van het coronavaccin, je hebt er dus twee nodig om safe te zijn.”

“Een win-win situatie voor iedereen”, staat Marc Van Ranst de reporter van deskundige uitleg bij. “Het productietekort kan opgevangen worden door de brouwerij en door het vaccin in bier te verwerken, kan de horeca heropenen als officiële vaccinatiecentra.”

Kritiek

Het optreden van de cameraploeg en Van Ranst werd echter niet door iedereen gesmaakt. “Dit is toch vervelend tegenover de verenigingen en serviceclubs die de voorbije weken op de markt acties wilden organiseren of flyers uitdelen”, vond burgemeester Bert Maertens (N-VA). “We hebben al die aanvragen geweigerd om elk risico op samenscholingen te vermijden. De marktkramers zelf moeten zich aan allerlei maatregelen houden en dan gebeurt zoiets.” De politie kreeg lucht van het optreden, maar kon zelf geen overtredingen vaststellen.

Camerabeelden

Nu blijkt op basis van de camerabeelden van de bewakingscamera’s in het centrum achteraf toch een proces-verbaal te zijn opgesteld. “Dat pv beschrijft wat er op de beelden te zien is”, bevestigt korpschef van de politiezone Riho Curd Neyrinck. “Het is naar het parket doorgestuurd.”

__________

Als er inderdaad een vaccin in dat biertje is gestoken en mensen dit bier gedronken hebben zonder dat zij op voorhand geïnformeerd zijn geworden dat het vaccin aan het bier werd toegevoegd, zal hieruit wel wat meer volgen dan een gewone boete aan Marc Van Ranst.273 views0 comments
bottom of page