Hoe gaat het? Wat doen jullie om de moed erin te houden?
- Carine Knapen
- Nov 17, 2020
- 6 min read
Updated: Nov 18, 2020
Dit is was we lezen in de pers. Het is slechts het topje van de ijsberg.

Ik ontvang al maanden dagelijks schrijnende berichten in dezelfde stijl als hieronder.
08.10.2020 Het Nieuwsblad
Nieuwe cijfers van de telehulplijnen tijdens de eerste coronagolf doen het ergste vermoeden voor onze psychische gezondheid de komende maanden. Tele-Onthaal, de kinderen- en jongerenlijn Awel en Alcoholhulp.be noteerden ongeveer 25 procent meer oproepen. In de piekperiodes had meer dan de helft van de gesprekken te maken met corona.
Bron: Nieuwsblad
21.10.2020 Het Nieuwsblad 31 kennissen en vrienden van Gentse dj pleegden zelfmoord tijdens coronacrisis: “Spreek erover, zoek hulp, zelfmoord is nooit de oplossing”
Bron: Nieuwsblad
21.10.2020 De Morgen Dj Jef Eagl vraagt via Instagram meer aandacht voor mentale gezondheid. Hij zag 31 kennissen en vrienden uit de eventsector uit het leven stappen de laatste maanden. "Ik ken meer mensen die de afgelopen maanden zelfmoord pleegden, dan mensen die corona hebben gehad." Dat schreef de Gentse dj gisteren op Instagram. De post ging viraal en Studio Brussel pikte zijn verhaal op. “Laten we beginnen met naar elkaar luisteren, en focussen op de ‘samen’ in samenleving”, lichtte Jef daar toe.
Bron: de Morgen
02.11.2020 VRT News Aurélies man stapte uit het leven tijdens coronacrisis: “Corona maakt niet alleen fysieke slachtoffers”
Bron: VRT
03.11.2020 De Standaard De coronacrisis eist slachtoffers in de ziekenhuizen, maar ook in onze hoofden. Veel mensen zitten er mentaal doorheen. ‘Ga het negatieve niet uit de weg, maar maak het bespreekbaar.’
Het is niet omdat je goed bezig bent dat je niet depressief kan zijn of dat je geen donkere gedachten mag hebben.’ Dat zegt Nathan Vandergunst (Acid) in een Youtubevideo met als titel ‘Rest in peace’. Hij reageert daarmee bijzonder ingetogen op de zelfdoding van de Vlaamse Youtuber Kastiop. ‘Mentale problemen zijn echt.
Bron: de Standaard
04.11.2020 VRT News Politiezone Grensleie maakt zich zorgen over mentaal welzijn tijdens coronacrisis
Bron: VRT
05.11.2020 Bruzz
In de eerste tien maanden van 2020 heeft het Brusselse parket al 103 dossiers geopend voor zelfdodingen. Dat zijn er bijna evenveel als in heel 2019, toen het parket 106 zelfdodingsdossiers telde. “De coronacrisis is een versnellende factor.”
Bron: Bruzz
09.11.2020 VRT News Vlaamse landbouwers hebben nu meer zorgen dan vóór de coronacrisis. Dat blijkt uit een enquête van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO). Vooral financiële problemen, de combinatie tussen werk en het gezin én ook mentale problemen baren de boeren zorgen. Er komt overleg met de Vlaamse regering.
Bron: VRT
12.11.2020 HLN Ketnet-wrapster toont hoe hard ze lijdt onder lockdown: “Ik ween 1.000 liter, ik voel mij alleen, f*ck dit” Onze jongeren lijken een versnelling hoger te schakelen met hun noodkreten in coronatijd. Foto's op Instagram van verdriet en stress, anonieme verhalen op Facebook. Jeugdpsychiaters zien de ernst in: "Het is een fabeltje dat jongeren hun leven zomaar online verderzetten."
Bron: HLN
14.11.2020 ED Jongeren lijden aan meer depressies en stress door corona
Bron: ED
17.11.2020 De Standaard Mentaal onwelbevinden groter dan in eerste covidgolf. Vooral jongeren, studenten en mensen die in de horeca werken, hebben het nu mentaal lastig. Dat blijkt uit de tweewekelijkse coronastudie van de UAntwerpen.
Met de coronacijfers gaat het de goede kant uit, maar met het mentaal welbevinden van de bevolking niet. Hoe jonger men is, hoe zwaarder de maatregelen wegen op het gemoed, blijkt uit de Grote Coronastudie van de UAntwerpen, de 24ste op rij al.
Bron: de Standaard
20.11.2020 HLN Jonge kapster stapt uit het leven: “Corona leverde mij te veel financiële problemen op” Corona maakt veel dromen kapot. Alysson Jadin (24) was in de voorbije weken een van de jongeren die in de Waalse pers openlijk getuigde over haar lastige traject. Door de verplichte sluiting van haar kapperszaak zag ze de toekomst somber in. Gisteren is de jonge Luikse uit het leven gestapt. De financiële problemen waren haar te veel geworden. Net omdat ze zo symbool stond voor de crisis maakt haar overlijden over de taalgrens heel wat los.
Bron: HLN
Toppsychiater Patrick McGorry: 'Zelfdoding is véél groter probleem dan coronavirus, maar wel oplosbaar' Betere eerstelijnszorg, meer investeringen en andere berichtgeving kunnen het aantal zelfdodingen drastisch verminderen.'
Bron: Knack
De angst voor Het coronavirus is gevaarlijker dan het virus zelf
Bron: VRT
Angst en massavorming in de corona crisis
Bron: Youtube
Als isolement, angst, economische onzekerheid en de dagelijkse aanval van slecht nieuws veroorzaakt door de coronavirus pandemie een zware tol eisen van je humeur, ben je niet de enige. De stress van sociaal isolement, de zorgen over werk, geld en gezondheid, en de diepe gevoelens van verlies die velen van ons op dit moment ervaren, kunnen voor de eerste keer depressie veroorzaken of de symptomen verergeren als de diagnose al is gesteld.
Bron: Seniorennet
‘Explosie van burn-outs en depressieklachten door corona
Bron: Telegraaf
De quarantainemaatregelen eisen hun tol. Deze verplichte isolatie beknot onze vrijheid en vormt voor velen een bron van onzekerheid en angst. De psychologische impact heeft verregaande gevolgen: een recente enquête wees uit dat meer dan de helft van de Belgen, en vooral jongeren, zich mentaal minder goed voelen in deze periode.
Drugs
Volgens gegevens van de DrugLijn, de publieksservice van het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs (VAD), is het alcoholgebruik bij Vlamingen sterk toegenomen nu we collectief ‘in ons kot’ blijven. Er komen tot 75% meer oproepen binnen. Mensen lijken dus sneller naar een glas te grijpen in deze bevreemdende tijden. Bovendien kweken sommige Vlamingen misschien onbewust gewoontes die ze na de quarantaine kunnen behouden.
Bron: Gezondheid en Wetenschap
Minder cocaïne, meer alcohol. Dat zijn enkele van de bevindingen die het Europese Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving heeft gedaan in een rapport over de impact van de lockdownperiode op het drugsgebruik in Europa.
Bron: VRT
Bijna kwart gebruikt méér drugs tijdens coronacrisis: “Het zijn solden bij de dealers, 3+1 gratis”. Bijna een kwart van de drugsgebruikers gebruikt meer drugs tijdens de coronacrisis. Dat blijkt uit een rapport van het Europees Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving. En zelfs al blijft het feesten grotendeels beperkt tot uw living, de partydrug cocaïne blijft populair.
Bron: HLN
De helft van de jongeren gebruikt vaker drugs tijdens corona
Bron: Teamalert
Tijdens de coronacrisis is er minder partydrugs gebruikt zoals cocaïne en XTC, maar meer cannabis. Dat blijkt uit een online bevraging bij meer dan 5700 Belgen van het wetenschappelijk instituut Sciensano. "Dat is wellicht te wijten aan de veranderde omstandigheden: het nachtleven viel stil en het was moeilijk om nog vrienden te zien", zegt onderzoeker Luk Van Baelen. Tijdens de coronacrisis viel het gewone leven even helemaal stil: geen nachtleven, geen feestjes, en geen of amper vrienden zien. En dat had ook gevolgen voor het druggebruik, zo blijkt uit een online bevraging van het wetenschappelijk instituut Sciencano.
Bron: TWNEWS
Door corona zit ik thuis met iemand die drinkt of drugs neemt. Wat kan ik doen?
Bron: watwat
Huiselijk geweld
Coronamaatregelen zoals thuis blijven en afstand houden veroorzaken spanning en stress, wat het risico op agressie kan vergroten. UGent-experten vrezen ook in ons land een toename in huiselijk geweld en een verergering van gezondheidsklachten.
Wordt de coronacrisis ook een huiselijk-geweldcrisis?
Stress en gevoelens van onmacht liggen vaak aan de basis van huiselijk geweld. De coronacrisis en de huidige lockdown versterken dergelijke emoties. In de landen waar doorgedreven social distancing maatregelen werden en worden genomen en thuis blijven verplicht was of is, worden dan ook grote toenames van geweld in gezinnen en tussen partners gemeld.
Bron: Universiteit GENT
Sinds het begin van de coronacrisis gaat het aantal meldingen van intrafamiliaal geweld in stijgende lijn. De #blijfinuwkot-maatregelen maken slachtoffers extra kwetsbaar.
Bron: N-VA
De lockdown zorgde voor meer meldingen van huiselijk geweld, zowel verbaal, fysiek als psychisch, ook ten aanzien van kinderen. Het tij is bovendien nog niet gekeerd. Verschillende organisaties blijven aan de alarmbel trekken. “Het is moeilijk om op dit moment de juiste hulp bij de gezinnen te krijgen”, zegt Tim Stroobants van het Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling.
Bron: Apache
Zeventig procent meer oproepen over geweld tijdens coronacrisis
Bron: de Standaard
Meer echtscheidingen door corona De lockdown was voor niemand een evidente periode, ook niet voor koppels. Zeker wanneer het binnen de relatie al een tijdje niet meer zo goed liep, leidde de lockdown er soms toe dat sommige koppels beslisten om definitief uit elkaar te gaan en naar een notaris te stappen voor een echtscheiding door onderlinge toestemming. In de tweede helft van mei tekenden de notarissen bijna 25 procent meer scheidingsakten op in vergelijking met de tweede helft van mei 2019. Dat meldt de beroepsorganisatie notaris.be.
Bron: HLN
Gaat het niet ? Blijf er niet mee zitten. Praat erover. Wij zijn er voor mekaar. Samen sterk.
Met vragen over zelfdoding kan je terecht op het gratis nummer 1813 van de Zelfmoordlijn of op zelfmoord1813.be.
Comments