top of page
Search

Het nocebo effect....

Dank u Jan Bommerezvoor deze bijdrage. De moeite van het lezen waard.


Het nocebo effect.... Een placebo kan ziektesymptomen doen verdwijnen. Een nocebo effect doet net het omgekeerde. Mensen die bij de uitbraak van een andere epidemie zo angstig worden dat ze spontaan symptomen beginnen te vertonen van de ziekte terwijl ze helemaal niet ziek zijn noch drager zijn van het virus.


Mysteries of the mind.... De menselijke geest kan heel gemakkelijk geconditioneerd worden. Als je iets vaak genoeg herhaald, gaan mensen het voor waar aan nemen. Deze " waarheid " nestelt zich zo diep in hun brein dat ze niet meer op andere gedachten kunnen gebracht worden ongeacht welke argumenten of bewijzen je aanbrengt. Ze zijn volledig geconditioneerd en worden erg boos, grof, onbeschoft en beledigend als je raakt aan " hun waarheid ".


Het psychologisch effect van massa conditionering is een beproefde tactiek in alle marktsegmenten. Psychologen bestuderen het gedrag van mensen en spelen daar op in. Supermarkten, shoppingmalls e.a. draaien bvb bewust bepaalde muziek die mensen op hun gemak stelt, positief stemt en onbewust aanspoort om wat langer te blijven rondhangen en meer te kopen.

MSM gebruiken dit middel ook. Negatieve berichtgeving verkoopt beter dan positief nieuws. Sla maar eens een krant open. Je leest enkel kommer en kwel. Zelden iets positief. Als dat er al is staat het altijd in het laatste katern, nooit op de hoofdpagina. Nieuwszenders pakken uit met overlijdens van binnenlandse en buitenlandse VIP's, zware ongevallen, ernstige klimaatproblemen, de oorlogen, opstanden, rellen in de wereld. Het gaat altijd slecht, slechter, slechtst.

Regent het een paar dagen niet, al dan niet gecombineerd met warm weer ? Dan horen we elke keer opnieuw dat er een ernstig watertekort is of dreigt. Wanneer het nadien weken lang regent, horen we nooit dat we terug voldoende watervoorraden hebben. Neen, dan nog moeten we voorzichtig en spaarzaam zijn. En zo gaat dit met alles.


Op die manier krijgen we dus ook een nocebo effect in de maatschappij zonder enig virus. Mensen die ziek, depressief en oververmoeid worden van alle ellende die ze dagelijks op hun bord krijgen.

 

Zoals het placebo effect symptomen kan doen verdwijnen, zo is er ook een tegenpool: het nocebo effect. Door het nocebo effect kunnen symptomen verschijnen zonder dat de ziekte zelf aanwezig is. Het is bekend dat geneeskundestudenten bijvoorbeeld soms symptomen krijgen van de ziektes die ze bestuderen.

Michael Colligan en Lawrence Murphy onderzochten of dat nocebo effect ook bij groepen en bevolkingen voorkomt. Zo vertellen ze dat na de Fukushimaramp in 2011, op veel plaatsen – tot in de VS toe - mensen bestralingssymptomen kregen, ondanks dat ze helemaal niet in de buurt van de ramp waren geweest.

Maar ook: wanneer de media een uitvergroot drama begonnen te maken over de varkensgriep (swine flu) in 2009, kregen overal ter wereld mensen de symptomen zonder dat ze de ziekte hadden.

Hmmm... Lees de vorige zin nog eens...

(Bron van de informatie: Michael J. Colligan and Lawrence R. Murp. ‘Mass Psychogenic Illness in Organizations’ Journal of Occupational Psychology 52, 2 (June 1979) p 77-90)

0 views0 comments
bottom of page