top of page
Search

Het nieuwe PCR en quarantaine systeem in de praktijk

Net een hoogst eigenaardig telefoongesprek gehad over hoe het systeem in de praktijk werkt.


Mijnheer x had gisteren (maandag) een afspraak bij zijn huisarts voor het wegsnijden van een wratje. Bij aankomst vraagt de huisarts aan Mijnheer x hoe het gaat. "Ah heel goed" zegt Mijnheer x " Zegt de huisarts: "we zullen voor alle zekerheid een PCR test doen, het kan geen kwaad". Mijnheer x gaat akkoord. Vandaag (dinsdag) krijgt Mijnheer x een telefoon van een contact tracer. Mijnheer x is positief en moet 7 dagen thuis in zelf-isolatie gaan. Hij mag geen contact hebben met zijn vrouw en moet in een aparte kamer slapen. Als hij binnen 7 dagen geen symptomen heeft mag hij terug naar buiten en ook terug gaan werken. Heeft hij wel symptomen moet hij terug naar zijn huisarts voor een nieuwe PCR test of naar het ziekenhuis, afhankelijk van hoe erg het is en moet hij in ieder geval terug in quarantaine voor 7 dagen.


Tot hier kan ik volgen. Er wordt opnieuw getest op mensen zonder symptomen. Wie positief getest heeft, moet in zelf-isolatie.


Maar.... nu komt het:


Contact-tracer: "met wie hebt u de afgelopen week allemaal contact gehad?" Mijnheer x: "ah, met mijn vrouw, mijn dochter en schoonzoon, mijn kleinkinderen, zij maken deel uit van onze bubbel en ook met een aantal collega's van het werk maar we hadden op het werk allemaal een mondmasker op dus daarvan zal het zeker niet zijn; tijdens het weekend ben ik ook commissies gaan doen met een mondmasker"

Contact-tracer : welke supermarkt was dat en waar? Mijnheer x: "de Colruyt in....." Contact-tracer: u moet mij de telefoonnummers van al die mensen en plaatsen waar u geweest bent geven" Mijnheer x geeft alle nummers. Contact-tracer: "we zullen al die mensen bellen maar u doet er goed aan om ze zelf ook te verwittigen dat ze meteen 7 dagen in quarantaine moeten gaan en zij zich vanaf de 7e dag kunnen laten testen; zij mogen vanaf nu geen contact meer hebben met wie dan ook en moeten opschrijven met wie zij de de afgelopen week contact hebben gehad zodat we die mensen ook kunnen traceren"

Mijnheer x: "hoe? waarom moeten zij allemaal in quarantaine? Zij hebben niks en zijn niet getest; kunnen zij zich niet morgen of zo laten testen? Dan zijn ze er van af." Contact tracer: "neen dat gaat niet, pas na 7 dagen en als zij dan positief testen moeten ze opnieuw 7 dagen in quarantaine zoals u en moeten alle mensen met wie zij tot 7 dagen voordien contact hebben gehad ook in quarantaine gedurende 7 dagen; testen ze negatief dan mogen ze terug naar buiten van zodra de uitslag gekend is, dus dat is dan 8 à 9 dagen later" Mijnheer x: "ja maar mijn vrouw, mijn dochter, schoonzoon gaan werken en mijn kleinkinderen moeten naar school; mijn collega's die moeten ook gaan werken; dat kan toch niet zijn dat zoveel mensen in quarantaine moeten terwijl niet eens geweten is of ze iets hebben; ik ben positief getest en moet 7 dagen in quarantaine, zij zijn niet getest en moeten ook 7 dagen in quarantaine en kunnen zich dan pas laten testen? Dat klopt toch langs geen kanten?" Contact-tracer: "ja mijnheer dat zijn de regels" Mijnheer x dringt aan: "ja, maar wat als mijn vrouw zich volgende week laat testen en dan blijkt dat zij positief is, dan moet zij -7 dagen in quarantaine en ik dan?" Contact tracter: "als uw vrouw na verloop van 7 dagen positief test , dan moet zij nogmaals 7 dagen in quarantaine en u ook" Mijnheer x: "maar dit is te zot voor woorden! Wij voelen ons kiplekker!" Contact-tracer: "ik heb de regels niet gemaakt, mijnheer, het is wat het is en jullie moeten de regels volgen"


444 views1 comment
bottom of page