top of page
Search

Gewone verkoudheid kan C19 verjagen

" Het rhinovirus, dat een van de meest voorkomende gewone verkoudheden veroorzaakt, duldt het nieuwe coronavirus niet naast zich in lichaamscellen. Dat blijkt uit een Schots onderzoek van de universiteit van Glasgow. Het rhinovirus is zo wijdverbreid dat het zou kunnen helpen om Covid-19 mee te onderdrukken, luidt de conclusie.


Fascinerend “Sars-CoV-2 komt nooit van de grond en wordt zwaar afgeremd door het rhinovirus”, bevestigt onderzoeker Pablo Murcia aan BBC News. “Dit is absoluut fascinerend, want bij een hoge prevalentie van het rhinovirus, kan het nieuwe Sars-CoV-2-infecties stoppen.”


Iets gelijkaardigs gebeurde overigens mogelijk al in 2009, toen een grote uitbraak van het rhinovirus de varkensgriep in bepaalde delen van Europa zou hebben afgeremd.

Uit andere experimenten bleek ook nog dat het rhinovirus een immuunrespons veroorzaakt in de geïnfecteerde cellen, waardoor Sars-CoV-2 geen kopieën van zichzelf meer kan maken. Als de wetenschappers die immuunrespons afblokken, dan is de virale lading aan Covid-19 weer even hoog als wanneer het rhinovirus niet aanwezig zou zijn."

https://www.hln.be/.../gewone-verkoudheid-kan-covid.../...114 views0 comments
bottom of page