top of page
Search

Geen verplichting bij vaccinatie

CONSENSUS BIJ FEDERALE OVERHEID EN DE DEELSTATEN: GEEN VERPLICHTING TOT VACCINATIE

Bron: De Tijd

"Over één zaak lijkt er wel een consensus te zijn: het vaccin zou niet worden verplicht. 'Daar is redelijke zekerheid over', luidt het. In ons land is alleen het poliovaccin verplicht. Elk Belgisch kind moet voor zijn 18 maanden de prikjes tegen kinderverlamming krijgen. Andere vaccins, zoals tegen pneumokokken, mazelen of ronde hond, zijn sterk aanbevolen.

Een argument dat voor een verplichting pleit, is dat het zo voor iedereen duidelijk is dat hij of zij zich moet laten inenten. Maar de ervaring leert dat zo'n verplichting niet per se succesvoller is dan een vaccin aanbevelen. Bovendien kan dat leiden tot wantrouwen bij de bevolking, wat koren op de molen is van de antivaccinatie beweging. Om die reden noemde viroloog Marc Van Ranst maandag in De Afspraak een vaccin verplichten 'het slechtste wat je kunt doen'.


Wie krijgt vaccin eerst? De overheid moet ook uitmaken wie het vaccin als eerste krijgt. De Europese Commissie heeft zeven voorrangsgroepen aangeduid. Daar zijn evidenties bij, zoals zorgmedewerkers, 60-plussers en mensen met chronische ziektes of onderliggende aandoeningen. De Commissie denkt ook aan mensen die een cruciaal beroep uitoefenen buiten de zorg, zoals leerkrachten en politieagenten, en werknemers die geen afstand kunnen houden, zoals fabrieksmedewerkers.

Twee overige groepen waarvoor de Commissie prioriteit vraagt, zijn gemeenschappen die geen fysieke afstand kunnen houden - denk aan gedetineerden - en door de lidstaten zelf te bepalen sociaaleconomisch zwakke groepen. De Commissie bepaalt niet welke van die voorrangsgroepen eerst moeten worden ingeënt. De nationale overheden moeten zich daarover buigen.'

206 views2 comments

2 bình luận


Thành viên không xác định
13 thg 11, 2020

Dus binnen 2 maand zult u Van Ranst horen zeggen dat hij het raadzaam vindt om iedereen te vaxxen ...te verplichten dus.

Thích

Thành viên không xác định
13 thg 11, 2020

Wie geloofd er nu dat Van Ranst zegt "Vaccin verplichten is het slechtste wat je kunt doen" gaat een beetje in tegen zijn baas Bill Gates ....die zal dat niet graag horen. Maar we kennen Van Ranst als "mondmaskers buiten dragen heeft geen enkel nut" tot 2 maand later "iedereen moet voor zijn eigen veiligheid en die van andere een mondmasker dragen".

Thích
bottom of page