top of page
Search

Geen harde lockdown maar het lijkt er wel opMinisterieel Besluit van 20.03.2021 : alle maatregelen zoals voorzien in het Ministerieel Besluit van 2810.2020 ( en navolgende Ministeriële Besluiten met aanvullingen en aanpassingen ) zijn verlengd tot 01.05.201.


Vandaag beslist en (wellicht ) morgen gepubliceerd in een nieuw Ministerieel Besluit :

1. Samenkomsten BUITEN maximaal 4 personen ( ipv 10 ) (kinderen t.e.m. 12 jaar niet meegeteld). Gezinnen groter dan vier mogen zich wel met meer verplaatsen.


2. Samenkomsten BINNEN blijven verboden. Sociale contacten beperkt tot eigen bubbel + maximum 1 knuffel contact per gezin die gedurende 6 weken dezelfde moet zijn. Singles mogen maximum 2 knuffel contacten hebbn.


3. Niet-essentiële winkels op afspraak Niet-essentiële winkels mogen enkel klanten ontvangen op afspraak, waarbij het maximaal aantal klanten dat tegelijk binnen mag, afhangt van de grootte van de winkel en met een absoluut maximum van 50 personen. Twee personen uit hetzelfde gezin mogen samen de winkel binnen.

Kortom, ook winkels zoals IKEA, GAMMA, HUBO, MAKRO... is maximum 50 personen. Hoe die afspraken zullen verlopen bij grote ketens, blijft een open vraag. Leveringen aan huis en ‘click-and-collect’ blijven mogelijk op voorwaarde dat er geen fysiek contact is en de winkelruimte niet betreden wordt.


4. Essentiële winkels (onder meer voedingswinkels, apothekers, maar ook winkels voor hygiëne-producten, kledingstoffen, bloemen en planten, telecomwinkels en kranten- en boekenwinkels) mogen klanten blijven ontvangen zonder afspraak.


5. Sluiting niet-medische contactberoepen De niet-medische contactberoepen moeten sluiten. Dit betreft onder meer: de schoonheidssalons; de niet-medische pedicurezaken; de nagelsalons; de massagesalons; de kapperszaken en barbiers; de tatoeage- en piercingsalons.


6. Onderwijs Alle onderswijsniveau's (lager en secundair onderwijs, deeltijds kunstonderwijs, hoger onderwijs en sociale promotie) moeten sluiten van 29 maart tot en met 2 april. Kleuterscholen blijven open. Er mogen nog wel examens georganiseerd worden in de week voor de paasvakantie.

Tussen 29 maart en 2 april wordt voor kinderopvang gezorgd voor niet-telewerkbare functies en voor personen die in de onmogelijkheid zijn om voor opvang te zorgen. De lessen hervatten na de paasvakantie op maandag 19 april, indien mogelijk volledig als contactonderwijs voor het secundaire niveau.


7. Jeugd Jeugdkampen en activiteiten voor scholieren blijven mogelijk in beperkte groepen van maximaal 10 jongeren (ipv 25 ) en zonder overnachting. Uitsluitend BUITEN voor personen vanaf 13 jaar tot en met 18 jaar en in de mate van het mogelijke BUITEN voor kinderen onder de 12 jaar.


8. Striktere controles op telewerk De controles op verplichte telewerk worden opgedreven en verscherpt. Telewerk is verplicht.

Werkgevers moeten een register bijhouden waarin de planning staat van wie er wanneer aanwezig zal zijn op de werkvloer. Ook openbare besturen dienen zich aan de verplichtingen van telewerk te houden.


9. Niet-essentiële reizen blijven verboden Niet-essentiële reizen voor, tijdens en na de paasvakantie blijven verboden ( behalve voor de categorieën van personen die krachtens het uitvoeringsbesluit van 08.0.2021 vrijgesteld zijn ). De grenscontroles worden gevoelig opgevoerd.


10. Betogingen Het aantal deelnemers voor statische manifestaties op de openbare weg is beperkt tot 50 ( ipv 100 ).


________

De kappers hebben - na 3,5 maand sluiting - de deuren terug mogen openen op 13.02.2021. Nu moeten ze weer sluiten tot minstens 1 mei. Dit is voor velen een drama. De andere niet medische contact beroepen hebben hun deuren recentelijk pas terug mogen heropenen maar moeten al weer terug dicht terwijl de medische contactberoepen ( waarvan sommige exact dezelfde diensten leveren, waaronder onder meer de esthetische behandelingen ) ongehinderd verder kunnen blijven werken. Dit is ook voor hen een drama. Logica ?

Over de horeca, de evenementen - en cultuur sector, de reissector, de sport- en fitness sector wordt er niet meer gesproken. Misschien mogen ze in mei terug open indien ... de cijfers goed zijn.

Ze zitten al 4 maand en 24 dagen in lock down....

98 views0 comments

Comments


bottom of page