top of page
Search

Facebook in ongelijk gesteld door toezichtsraad

" In vier van de vijf eerste uitspraken van Facebook's toezichtsraad, krijgt het platform ongelijk. De zaken hebben betrekking op verwijderde berichten omtrent haat zaaien, naaktheid, gevaarlijke personen en organisaties en het aanzetten tot geweld.


De raad werkt naar eigen zeggen volledig onafhankelijk, maar is wel via een stichting door het platform gefinancierd en oordeelt alleen over Facebook en Instagram. De 'Oversight Board', zoals het orgaan officieel heet, ging afgelopen najaar van start.


Wat in algemene zin opvalt, is dat de raad kritisch is. Dat is alleen al merkbaar aan het feit dat hij het merendeel van Facebooks oordelen van tafel veegt. De raad vindt dus dat het platform in deze gevallen onterecht berichten verwijderde, terwijl de druk er juist is om meer offline te halen. Het is afwachten of dit op toeval berust, of de raad dit voortzet.

Daarnaast geldt dat het nu alleen kijkt naar verwijderde berichten en hier straks ook berichten bij komen die volgens Facebook juist had moeten blijven staan.


De laatste zaak gaat over een bericht waarin een Franse gebruiker zich uitspreekt over het gebruik van middelen ter bestrijding van het coronavirus, waaronder hydroxychloroquine. Volgens Facebook was er sprake van desinformatie, volgens de raad is het kritiek op regeringsbeleid.


Ook adviseert de raad Facebook op een aantal punten. Zo wordt aangeraden gebruikers meer uitleg te geven over waarom iets wordt verwijderd en is er kritiek op een gebrek aan transparantie op dit vlak.

__________ Wie zit er in de raad?

Deze raad, die ook wel wordt gezien als een soort 'Hooggerechtshof' voor Facebook, bestaat uit mensen van buiten het bedrijf die beoordelen of het sociale netwerk wel de juiste moderatiekeuze heeft gemaakt. Op die manier ligt voor lastigste zaken het eindoordeel niet bij topman Mark Zuckerberg, die deze verantwoordelijkheid eigenlijk niet wil dragen.

_______

Aan alle vrienden en volgers die het voorwerp vormen of hebben gevormd van de willekeur van Facebook op vlak van verwijderen van berichten of zelfs het blokkeren van profielen gedurende 3 tot 30 dagen wegens het beweerd plaatsen van berichten die " in strijd zijn met de community richtlijnen van FB " ( wat door FB nooit gemotiveerd of geduid wordt ) :

klacht neerleggen bij Facebook zelve en de toezichtsraad. Jullie vinden dit in de instellingen. Het is een beetje zoeken en veel doorklikken ( het staat er op maar wel goed verstopt achter tal van andere mededelingen ).166 views0 comments

Comments


bottom of page