top of page
Search

Facebook defriendt en blokkeert zelf!Beste vrienden,


Ik lees regelmatig in de comments van FB vrienden en volgers dat ze teleurgesteld zijn of als pijnlijk ervaren dat hun FB vrienden of familieleden hen hebben defriend of geblokkeerd, omdat ze posts met informatie delen. Althans, dat is wat ze denken want enige andere logische verklaring is er niet.


Bij mij ( en tal van andere personen die hun nek uitsteken ) gebeurt dit ook. Ik heb al een paar keer via derden of de betrokkene zelve vernomen dat zij mijn profiel niet meer kunnen vinden op FB.

Het zijn telkens mensen die actief waren op mijn pagina en mijn berichten deelden. Ze vragen me waarom ik hen geblokkeerd heb.

Wanneer ik dan ga kijken in de lijst van de geblokkeerden staat hun naam niet op de lijst en... vind ik hun profiel zelf ook niet.


Ik begreep dit niet tot ik plots een bericht ontving van een FB vriend die mij melde dat hij heel teleurgesteld was dat Luc De Wandel hem had geblokkeerd omdat hij zijn posts goed kon smaken. Ik heb Luc hierop aangesproken en hem de vraag gesteld waarom hij dat had gedaan ( er van uit gaande dàt hij het had gedaan ). Luc repliceerde meteen dat hij deze persoon helemaal niet had geblokkeerd en graag een vriendschapsverzoek zou willen ontvangen.


Toen is er bij mij een lampje beginnen branden. Voor alle zekerheid heb ik navraag gedaan bij nog een paar andere vrienden die het publiek informeren. Ook zij worden met hetzelfde geconfronteerd.

Het was voor mij meteen duidelijk dat dit een vorm van psychologisch oorlogsvoering is door FB zelve. Zeer goede tactiek om mensen uit mekaar te drijven en relaties te verbreken.


De interventies van FB zijn niet beperkt tot het " shadowen " van profielen, het saboteren van posts door ze ofwel niet meer te plaatsen op de muur van vrienden en volgers of door het delen van berichten onmogelijk te maken of, erger nog, uw profiel gedurende 24u, 7 dagen of 30 dagen te blokkeren ( wat tegenwoordig schering en inslag is ). FB verwijdert zelf subtiel profielen om mensen te destabiliseren en op te zadelen met een slecht gevoel.

Als u namelijk al jaren lang bevriend bent met iemand en die persoon lijkt u plots geblokkeerd te hebben of u ziet dat u elke dag minder FB vrienden hebt, kan u daar behoorlijk van slag van zijn. Nog erger is als een familie lid u lijkt geblokkeerd te hebben.

Als die persoon dit niet gedaan heeft denkt hij/zij natuurlijk net hetzelfde over u als u over hem/haar. Beiden voelen zich slecht.

Op die manier gaan vriendschappen van lange datum de mist in en ontstaan er familiale breuken of conflicten terwijl geen van beiden iets heeft gedaan. Het gaat enkel om perceptie. We denken dat ... terwijl er niets aan de hand is.


Wie denkt dat hij/zij geblokkeerd is maakt vaak de kapitale fout om de persoon in kwestie hierop niet aan te spreken. Slechts weinigen nemen contact op met de ander om te vragen waarom de persoon de FB vriendschap heeft verbroken. We hullen ons in stilzwijgen en slikken de teleurstelling door of trekken onze schouders op en denken " whatever, bekijk het maar ". Enkel de moedigen vatten de koe bij de horens en stellen op de man af de vraag.

Ik ben er zeker van dat nog meer mensen mijn profiel niet meer vinden, denken dat ik ze geblokkeerd heb, zich daar slecht bij voelen maar niets zeggen en niets doen.


We kunnen FB counteren. Maak een tweede profiel aan en contacteer de personen van wie u denkt dat ze u geblokkeerd hebben of, volg ze eerst op afstand om te zien wat ze zeggen en stel dan de vraag. Beschikt u over het telefoonnummer en/of email adres van de persoon, bel of mail ze, zodat u zeker bent dat ze u effectief verwijderd of geblokkeerd hebben en waarom.

Het " waarom " is belangrijk. U hebt het recht om dat te weten.

Het kan zijn dat bepaalde personen u effectief verwijderd of geblokkeerd hebben maar zolang u dat niet zeker weet ( en waarom ) mag u geen conclusies trekken.


Psychologische oorlogsvoering is een vuil spel, maar wij zijn slimmer dan dat, toch ?

258 views1 comment
bottom of page