top of page
Search

Erika Vlieghe excuseert zich in open brief...

" Infectiologe Erika Vlieghe heeft meer duidelijkheid gebracht over haar oproep om “minder te zeuren”. “Misschien had ik mijn woorden anders moeten kiezen”, stelt ze in een open brief. Vlieghe beklemtoont dat haar uitspraak niet bedoeld was voor mensen die het momenteel zwaar hebben door de coronacrisis.

Vlieghe had zondag in De Zevende Dag op VRT een oproep gedaan om “minder te zeuren”. Die uitspraak heeft heel wat losgemaakt. Vlieghe zegt in haar open brief dat ze “de meest uiteenlopende reacties” kreeg, “van de goorste beledigingen tot uitgesproken steun”.

“Dat heeft me tot nadenken gestemd, want wie me een beetje kent, weet dat ik niet ’s lands grootste provocateur ben, maar toch wel in alle eerlijkheid de dingen probeer te benoemen, en daar meestal goed over nadenk voor ik spreek”, schrijft ze. “Misschien had ik mijn woorden anders moeten kiezen, zodat het duidelijker was wat ik wél, en niet bedoelde.

Verontschuldigingen De infectiologe benadrukt dat ze zeker niet de mensen viseerde die het momenteel moeilijk hebben door de coronacrisis, omdat ze bijvoorbeeld geliefden verloren, of werk of sociaal contact zijn kwijtgeraakt. “Als ik mensen ongewild gekwetst heb door mijn uitspraak, dan wil ik mij daarvoor hier en nu bij hen verontschuldigen. Mijn woorden gingen niet over jullie. Ongeluk en diep verdriet gaan inderdaad niet weg door ’te stoppen met zeuren’, maar hebben al onze empathie, hulp, en ondersteuning broodnodig.”

“Voor mij gaat ’zeuren’ over de dagelijkse, niet-aflatende stroom aan negatieve berichten en meningen, over zowat alle aspecten van de epidemie en het crisisbeheer, die ons nu al weken of maanden overspoelt”, verduidelijkt Vlieghe. “Over de vaccins die te vroeg of te laat komen, de centra die te groot of te klein zijn, de regels die ’onzinnig’ zijn, de testcapaciteit die te groot of te klein is, de contacttracing die achter de feiten aanloopt, de cijfers die onduidelijk zijn, de maskers die misschien giftig zijn of gewoon vervelend, het reizen dat we niet meer mogen doen, de festivals waarvan niemand weet wanneer ze terug kunnen doorgaan, en de toekomst die niemand blijkbaar kan voorspellen.”

Veerkracht “Deze opeenstapeling van negatieve boodschappen sijpelt dag in dag uit bij ons binnen, en haalt ons allemaal onderuit, de meest kwetsbaren eerst. Die stroom aan negativisme haalt veerkracht weg, die we broodnodig hebben om onszelf, en de anderen recht te houden.”

Vlieghe wijst erop dat het voorbije jaar heel wat vooruitgang werd geboekt, onder meer met de ontwikkeling van vaccins, en moedigt de mensen aan om zich daaraan op te trekken. “Er is wel degelijk licht aan het einde van deze tunnel. Het oude leven komt terug. Hoe en wanneer exact, dat kan ik u niet zeggen. Dat zullen we stap voor stap de komende weken en maanden moeten ontdekken. Maar ik kan u wel zeggen dat wij met heel veel mensen, in alle geledingen van de maatschappij, hard en gestaag verder werken om dat punt terug te bereiken.” ________

Het is netjes Erika Vlieghe dat u zich verontschuldigt bij het volk.

Ten minste... als u het meent en daar wringt nu namelijk het schoentje. U was beter gewoon gestopt bij een gemeende " sorry " want de uitleg die u thans geeft aan uw strapatsen maken het niet beter.

Toen u zei " de mensen moeten stoppen met zeuren " bedoelde u wel degelijk wat u zei en niets anders. U moet daar nu geen draai aan geven zoals we uw collega's in het verleden al meermaals hebben zien doen ( en politici overigens ook ).

Een beetje ( meer ) empathie zou u sieren. Met uw huidige open brief lezen we tussen de lijnen dat u geen bal meent van uw verontschuldigingen en enkel voor uw eigen deur veegt om nog iets van geloofwaardigheid als " deskundige " te kunnen behouden. De gevolgen van de maatregelen zijn vele malen erger dan de kwaal. Denk daar ook eens aan tussen twee studio opnames, pers interviews en open brieven. Dat zou pas wat zijn.347 views1 comment

1 Comment


Unknown member
Mar 04, 2021

Reactie op artikel van Erika Vlieghe

Mensen zeggen en doen altijd wat ze denken. Dat heeft ook een reden. Vanuit eigen belevingen vanaf de eerste dag van iemand zijn bestaan vult die zijn brein met gegevens. Zowel de goede ervaringen als minder goede of ronduit slechte ervaringen. Daardoor maken mensen keuzes hoe ze in het leven willen staan. Deze databank zit, zoals computergeheugen, in het brein. Veel zaken kunnen bewust oproepen worden. Denk maar 'blauw konijn' en je haalt in een flits de kleur blauw en het dier of knuffel konijn in je bewuste gedachten en combineert de gegevens zodat je in gedachten en blauw konijn ziet. De werking van het brein. Meer nog, pijnlijke ervaringen, zijn nog meer bepale…

Like
bottom of page