top of page
Search

En toen werd het stil...

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) stelde zondag in De Zevende Dag dat Sint-Vincentius in de joodse wijk het eerste ziekenhuis was dat onder druk kwam te staan en dat er de hele week al patiënten waren overgebracht naar het Middelheimziekenhuis. Dat blijkt gelukkig niet zo te zijn. Hilde Brems van de GZA-ziekenhuizen (Sint-Vincentius, Sint-Augustinus Wilrijk en Sint-Jozef Mortsel) is duidelijk. “Sint-Vincentius ligt NIET vol. We hebben wel een lichte stijging gezien, geen snelle, maar we blijven waakzaam. Deze week zijn er wel drie transfers geweest van patiënten van de Spoedafdeling van Sint-Vincentius naar Intensieve Zorgen van het Middelheimziekenhuis.”

“Zoals in elk ziekenhuis is een aantal van onze bedden voorzien voor coronapatiënten. Die zijn nog altijd beschikbaar. We bevinden ons in fase 1B (de middenste van vijf fasen O, 1A, 1B, 2A, 2B, red.). Omdat we altijd een volgende fase moeten voorzien, hebben we nu al vrije bedden klaar voor een eventuele fase 2A.”


Ook bij de ZNA-ziekenhuizen (onder meer Middelheim, Stuivenberg, Paola-kinderziekenhuis, Sint-Elizabeth, Sint-Erasmus, Jan Palfijn en straks het nieuwe Cadixziekenhuis) wordt het alarm getemperd.

“Ook wij bevinden ons in fase 1B. Er is dus een aantal bedden opgesteld voor coronapatiënten, maar niet de maximale hoeveelheid”, zegt woordvoerder Tom Van de Vreken. “Dat wil niet zeggen dat het niet druk is, want het is winter, altijd een periode met meer zieken, én er is een inhaalbeweging bezig inzake de uitgestelde zorg tijdens de eerste coronagolf. In die eerste golf hebben we gelukkig nooit het maximum van onze mogelijke bezetting gehaald. We bevonden ons toen, op 14 april, in fase 2B, met 214 opnames in ZNA-ziekenhuizen en 224 op 4 november. Vandaag tellen we 120 coronapatiënten in onze ziekenhuizen.”


https://www.gva.be/cnt/dmf20210124_96551475...297 views0 comments
bottom of page