top of page
Search

Eén vaccinvracht is snel miljoenen euro's waard - De Tijd

Brussels Airport is Europa’s grootste farmahub, met mobiele frigoboxen, hightechcontainers en 30.000 vierkante meter aan temperatuurgecontroleerde magazijnen. Een huzarenstuk wacht: de wereldwijde verdeling van Covid-19-vaccins. ‘Met lege passagiersvliegtuigen.’

Bron: De Tijd 26.09.2020.

"Een vaccinvracht is snel miljoenen euro's waard"


"Brussels Airport surft mee op het succes van de grote farmacluster in ons land. Die telt vestigingen van GlaxoSmithKline, Pfizer en Johnson & Johnson, die ook kandidaat-Covid-19-vaccins ontwikkelen. Een bijkomende troef is dat een kwart van de 100 logistieke dienstverleners in Brussels Airport gespecialiseerd is in farma.

Vandaag gebeurt de helft van het luchtvervoer van vaccins vanaf Brussels Airport met volvrachtvliegtuigen en de helft met passagiersvliegtuigen. ‘De farmabedrijven verkiezen vaak passagiersvliegtuigen omdat ze frequenter en stipter vliegen’, zegt De Valck.

Maar door de coronapandemie is het passagiersluchtverkeer fors teruggevallen. ‘Ik sluit niet uit dat lege passagiersvliegtuigen vaccins zullen verdelen. Aan het begin van de coronacrisis, toen er een groot tekort aan mondmaskers was, werden passagiersvliegtuigen ingezet om die vanuit China te verdelen. Maar het is te vroeg om te voorspellen welke vaccinvolumes via Brussel zullen passeren en naar waar die zullen gaan.’ "Mmm... even de grijze celletjes op volle toeren laten draaien... Waarom kleuren bepaalde Europese landen volgens België rood en mogen wij er niet meer naar toe reizen (terwijl deze locaties in andere landen groen, geel of oranje kleuren)?

Omdat in die landen de besmettingsgraad volgens de onbetrouwbare PCR test te hoog is of .... omdat alle passagiersvliegtuigen die vanuit Belgische luchthavens vliegen (al dan niet onder Belgische vlag) moeten gereserveerd wordt voor vrachttransport van vaccins en andere medische hulpstukken, zoals kennelijk reeds gebeurd is met de mondmaskers?

2 views0 comments
bottom of page