top of page
Search

DE VRAAG VAN 1 MILJARD

Wist u dat 41,82% van uw elektriciteitsfactuur in de zakken van vadertje staat verdwijnt ( heffingen + 21% BTW ) ? Jawel, 41,82%....

Daarnaast betaalt u ook nog eens 26% aan de elektriciteitsmaatschappij voor de transmissie en distributiekosten. Slechts 32% van uw elektriciteitsfactuur heeft betrekking op de werkelijke consumptie van elektriciteit ( voor diegenen die geen zonnepanelen hebben - in hun geval is het verbruik zo goed als nul wat betekent dat zij principieel geen andere kosten zouden mogen hebben dan de investering in zonnepalen die zij gedaan hebben, al dan niet met subsidies die via een omweg terug geïnd worden )

Elektriciteit is net als water een basisbehoefte, wat principieel onderworpen zou moeten zijn aan 6% BTW ( of helemaal geen BTW )

Er is op het politieke forum al vele jaren discussie over deze kwestie.

Niettegenstaande de ramp die zich in juli 2021 in de Ardennen heeft voorgedaan weigert de Vivaldi regering om de BTW op elektriciteit te verlagen van 21% naar 6% omdat ..... dergelijke verlaging jaarlijks 1 miljard euro minder inkomsten zou opleveren voor de staat en het vandaag al moeilijk is om de begroting rond te krijgen ( !! )

Voilà. 1 onverkozen minister - met steun van de regeringsmeerderheid - beslist voor 11.800.000 Belgen dat we met zijn allen 41,82% BTW en heffingen op deze basisbehoefte moeten blijven betalen....


Dit is ronduit schandelijk en getuigt van een beschamend wanbeheer, wanbeleid en onvermogen van de beleidsmakers om het " huishouden " van de Belgische staat op fatsoenlijke wijze te runnen. Er wordt met miljarden gesmeten alsof het confetti is voor absurde uitgaven waarvan het nut nooit bewezen is, maar ... een toegift doen om te voorzien in een basisbehoefte, dat kan dan weer niet ? Zelfs niet nu al lang geweten is dat veel gezinnen hun elektriciteitsfactuur niet meer kunnen betalen ?

Wij betalen directe en indirecte belastingen op ALLES. Naast de ettelijke miljarden inkomsten die vadertje staat jaarlijks int uit de personenbelasting op beroepsinkomsten, vennootschapsbelasting op gerealiseerde winst, extra roerende voorheffing van 30% op winst die uitgekeerd wordt aan aandeelhouders, bedrijfsvoorheffing, sociale zekerheidsbijdragen ( RSZ ) en patronale bijdragen, betalen wij met zijn allen jaarlijks nogmaals ettelijke miljarden voor :

 1. de registratierechten bij de aankoop van een woning

 2. de jaarlijks onroerende voorheffing op onze eerste woning die tot hoofdverblijfplaats strekt

 3. onroerende voorheffing en taks tweede verblijfplaats op buitenverblijf ( waaronder ook caravans en chalets )

 4. 21% of 12% of 6% BTW als u een woning renoveert of verbouwt en hiervoor beroep doet op een aannemer

 5. 21% BTW op alle bouwmaterialen

 6. Provinciale en gemeentetaksen ( waaronder ook een burelen taks als u op een andere locatie dan uw woonplaats kantoren huurt )

 7. zeer hoge erfenisrechten ( tot 27% ) die meteen na de aangifte van nalatenschap verschuldigd zijn ( 4m ); wanneer u erft in de zijlijn is het tarief 55% !!

 8. 21% BTW aan notarissen voor elke akte die zij verlijden (ingevoerd in 2014) 9.21% BTW aan advocaten, gerechtsdeurwaarders, architecten en andere vrije beroepen voor elke handeling die zij stellen (ingevoerd in 2014)

 9. variabele taks de op eerste in verkeerstelling van voertuigen en jaarlijkse taks voor eender welk voertuig dat in het verkeer wordt gebracht ( afhankelijk van de cilinderinhoud )

 10. 17,3 % BTW en accijnzen op benzine, diesel en lpg ( in totaal 62% heffingen ! ) en mazout en stookolie

 11. 21% BTW op onderhoud en herstelling van voertuigen en producten

 12. 21% op autoverzekeringen en alle andere polissen ( brandverzekering, familiale, hospitalisatie ... )

 13. 21% BTW op geneeskundige zorgen, tandheelkunde en andere zorgen + medicijnen en andere pharmaceutische producten

 14. 21% BTW aan kappers, schoonheidsspecialisten, nagelstylisten, massage, sauna en andere welzijnsdiensten

 15. 21% BTW aan sportabonnementen en sportmateriaal

 16. 21% BTW + taksen en accijnzen op alles wat wij in winkels kopen ( kledij, schoeisel, jassen, voedsel, dranken, onderhoudsproducten, hygiëne ... )

 17. 21% BTW op elektriciteit en gas + allerlei heffingen ( in totaal 41,82% belastingen ! )

 18. 9 % of 21% BTW op water ( 30% van de waterfactuur zijn heffingen ! )

 19. 21% BTW op tickets van openbaar vervoer, trein, bus, tram, vliegtuigbiljetten

 20. 21% BTW op reizen, evenementen en activiteiten die binnen de vrijetijdsbesteding vallen

 21. 21% BTW en 45, 86% accijnzen op sigaretten ( in totaal 66,8% ! ) of, 31,5% accijnzen op rooktabak of 5% accijnzen op sigaren en tabak Met zo'n 3,4 miljoen rokers die gemiddeld 14 sigaretten per dag roken, bedraagt de opbrengst voor de staat zo'n 8,4 miljoen euro PER DAG louter aan accijnzen ( + 21% BTW = afgerond 12 miljoen euro per dag !! )

 22. 21 % BTW op alcohol + 3 €/liter accijnzen indien alcohol meer dan 20°, 0,25€/liter accijnzen voor wijn; + 1,18€/ liter accijnzen voor aperitieven, accijnzen op bier in fles of in blik is variabel ifv aantal graden

 23. 21% BTW op alcoholvrije dranken en koffie en thee + variabele accijnzen naar gelang van de soort en aard van verpakking

 24. 21% BTW op frisdranken, limonades, vruchtensappen, mineraalwater + variabele accijnzen naar gelang van de soort

 25. een verpakkingsheffing van 9,86 €/hl voor wegwerpverpakkingen en 1,41€/hl op herbruikbare verpakkingen ( alle soorten )

 26. importheffing/belasting en douanerechten op parfums, luxegoederen en alle andere producten die ingevoerd worden vanuit het buitenland waaronder ook voedingssupplementen, vitamines en mineralen ..... ( er zijn er nog vele andere die ten laste gelegd worden van producten die deze heffingen natuurlijk doorrekenen aan de klant )

Daarnaast int de overheid jaarlijks nog ettelijke miljarden aan allerlei boetes en woekerintresten, want oh wee als u één stap verkeerd zet, dan vliegt u op de bon en ... als u de rekening van vadertje staat niet tijdig betaalt dan rekent zij 7% tot zelfs 13% intresten/jaar aan terwijl de wettelijke rente al vele jaren historisch laag staat en de bankrente verwaarloosbaar is.

Magda ? Ja da mag. Vadertje staat mag alles. Waarom ? Omdat wij het toelaten en maar laten begaan. We betalen ons suf aan directe en indirecte belastingen, taksen, accijnzen en andere heffingen. We worden uitgeperst als een citroen. We ondergaan braafjes alle heffingen, alle regels, alle vrijheidsbeperkende maatregelen zonder enig besef dat wij slaven zijn die enkel goed zijn om te werken en het merendeel van onze zuurverdiende centen af te geven aan een paar oligarchen die het geld lachend over de balk smijten. Het zijn hun centen niet he, het zijn de onze dus het steekt niet zo nauw.

We hebben geen rechten meer, enkel verplichtingen. Het enige dat voorlopig nog gratis is, is de lucht die we inademen maar misschien kan ook dit straks niet meer.

Wanneer is genoeg zo genoeg dat we met zijn allen " stop " zeggen ?

10 views0 comments
bottom of page