top of page
Search

De EU " digitale groene pas "

" Volgende week woensdag stelt de Europese Commissie voor hoe zij vorm wil geven aan het vaccinatiecertificaat, of - zoals de Commissie het noemt - de "digitale groene pas". Het woord vaccinatiepaspoort wordt in Europese kringen niet gebruikt. In een gesprek met enkele journalisten lichtte commissaris Johansson alvast een tipje van de sluier.


Het vaccinatiebewijs zal op de smartphone meegenomen kunnen worden. Houders zullen kunnen aantonen dat ze gevaccineerd zijn tegen COVID-19, dat ze zeer recent een negatieve PCR-test hebben afgelegd of dat ze de ziekte hebben doorgemaakt en op die manier antilichamen hebben aangemaakt. Johansson verduidelijkte dat het bewijs van vaccinatie enkel zal gelden voor vaccins die door het EMA goedgekeurd zijn. Momenteel zijn er dat vier: de vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca en Johnson & Johnson. Europeanen die het Russische coronavaccin Sputnik V of het Chinese Sinopharm toegediend kregen, zullen zich dus alsnog moeten laten testen - tenzij het EMA later ook die vaccins vergunt.


Hongarije is voorlopig het enige Europese land waar Sinopharm reeds in omloop is. Het is het vaccin waar premier Viktor Orbàn zich mee heeft laten vaccineren. Ook in Sputnik V is Hongarije geïnteresseerd, maar ook Tsjechië en Slovakije hebben leveringen besteld.


Het vaccinatiebewijs wordt Europees gecoördineerd, maar waarvoor het precies gebruikt zal kunnen worden, hangt af van de individuele lidstaten. Houders zullen concreet kunnen aantonen dat zij het virus wellicht niet verspreiden, zegt Johansson. "Dat zal mensen die moeten reizen alvast toelaten om dat op een gemakkelijker manier te doen.


Wie nu reist, moet veel energie stoppen in het zich laten testen, in het invullen van documenten, in het voorleggen van verschillende formulieren, enzovoort."

Johansson stelt het vaccinatiebewijs vandaag al voor aan de Europese ministers van Binnenlandse Zaken.

______-

De Europese Raad heeft op 27.01.2021 een resolutie uitgevaardigd waarin onder artikel 7.3 uitdrukkelijk vermeld staat dat vaccinatie niet verplicht is, niet verplicht kan worden, altijd een vrije keuze moet blijven, er geen discriminatie mag tussen wel en niet gevaccineerden en er evenmin sancties mogen opgelegd worden aan niet gevaccineerden.

En nu wil de Europese Commissie ( die enkel voorstellen mag uitwerken maar geen beslissingsbevoegdheid heeft ) bij monde van Europees commissaris Ylva Johansson, een digitale groene pas er door duwen ? Dat gaat vonken geven....290 views0 comments
bottom of page