top of page
Search

Corona in allochtone gemeenschappen

"In België sterven steeds meer mensen van Marokkaanse afkomst aan het coronavirus. De situatie van de Marokkaanse gemeenschap in Brussel is zorgwekkend, aldus de Marokkaanse parlementariër Latifa El Hammoud. Volgens haar zijn voornamelijk Marokkanen in Brussel slachtoffer van het dodelijke coronavirus. El Hammoud zegt: "In de Belgische hoofdstad wonen 400.000 Marokkanen. Dat is één derde van de bevolking. Elke dag zijn er één of meer doden." Volgens haar gaat het vooral om mensen van de eerste generatie. De politica zegt dat er op de intensive care voornamelijk Marokkaanse coronapatiënten liggen. Volgens haar heerst er onder de Marokkaanse gemeenschap paniek. Ook meldt ze dat er gebrek is aan exacte cijfers. Van de Belgische autoriteiten wil zij duidelijkheid over het aantal coronapatiënten van Marokkaanse afkomst."

Bron: Bladna.nl

 

Ik ben al een paar weken geleden in kennis gesteld van deze problematiek maar kon het niet documenteren. Zonder bron post ik niets. Nu ik het wel kan documenteren is het moment gekomen om de registers open te trekken.


In Brussel, Luik en nog een paar andere grootsteden leven tot wel 40 verschillende nationaliteiten. Naast 400.000 Marokanen, wonen in Brussel ook ongeveer 40.000 Brazilianen, 11.000 Guineanen en ettelijke honderden duizenden Afrikaners, Oost-Europeanen, een grote gemeenschap Chinezen, Tawainezen en andere Aziaten enz...


In Luik en diverse andere steden is dit niet anders. Enkel hun aantallen zijn kleiner. Vele allochtonen/buitenlanders beheersen geen enkele landstaal, kijken niet naar Belgische tv zenders, lezen geen Belgische kranten en zijn ofwel niet op de hoogte van de maatregelen, ofwel zijn ze wel op de hoogte maar begrijpen ze het niet, ofwel begrijpen ze het wel maar volgen de regels niet omdat ze er het nut niet van in zien.

Er zijn in Brussel al meermaals rellen geweest. In oktober hebben 11.000 Guineanen in Brussel betoogd tegen de maatregelen. De politie was in grote getale aanwezig. Ik heb daarvan vrij heftige foto's van gezien. De meesten droegen geen mondmasker. Dit is door de Vlaamse media dood gezwegen maar heeft wel in Waalse kranten gestaan.

De overheid zwijgt (ook) als vermoord over deze problematiek omdat zij, dixit een interne bron, niet het label "racist" wil opgeplakt krijgen. Maar daarmee gaat het probleem natuurlijk niet weg. Het is er en het is acuut.

De Brusselse en Luikse ziekenhuizen liggen (op de corona afdelingen inclusief IC) inderdaad vol met allochtone zieken (zoals de Marokaanse parlementair stelt). Ziekenhuisartsen in, onder andere, de provincie Limburg klagen dat zij door het spreidingsplan veel bejaarde zieke allochtonen (de zgn eerste generatie) moeten opvangen en zij gefrustreerd zijn omdat zij met deze mensen niet kunnen communiceren omdat zij geen enkele landstaal machtig zijn.


Het land zit in een lockdown wegens een overbelasting van de ziekenhuizen. Er wordt moord en brand geschreeuwd omdat 7000 mensen in het ziekenhuis liggen met of door corona waaronder 1.300 op IC terwijl dit gegeven, op zichzelf, eigenlijk geen probleem zou mogen zijn indien de overheid na de eerste golf de nodige maatregelen zou getroffen hebben om de capaciteit op te drijven en geïnvesteerd zou hebben in de gezondheidszorg. Er was immers toen al door de experten voorspeld dat er in het najaar een tweede golf zou komen. Als er voldoende personeel zou zijn, zouden we geen problemen kennen en dus ook geen lockdown. Zij heeft dit echter niet gedaan.

De overheid heeft ook geen inspanningen gedaan om de besmettingshaarden binnen de allochtone bevolkingsgroepen te lokaliseren. Zij heeft niet geïnvesteerd in communicatie en begeleiding en niet ingegrepen toen bleek dat er bvb binnen de Marokaanse gemeenschappen veel besmettingen, hospitalisaties en doden waren/zijn.


Tijdens zijn toespraak van 28.10.2020 heeft Prof. Jean-Luc GALA - terecht - opgemerkt dat er in dit land geen crisisbeheerder is. Alles wordt op zijn beloop gelaten. Als de cijfers stijgen is dit altijd onze schuld.

We "respecteren de regels niet" zeggen ze dan. Lockdownparties van jongeren worden breed uitgesmeerd in de pers (wat dit ook moge zijn), net zoals de politionele tussenkomsten en sancties voor wie de regels van het telewerken niet respecteert, of de minderjarigen die samenscholen of .... maar de problemen binnen de allochtone gemeenschappen worden met de mantel der liefde bedekt. Geen woord.

Over de ziekenhuisproblematiek, ook geen woord.

De cijfers stijgen en dat is onze fout. Einde verhaal.


UPDATE

Een greep uit getuigenissen die binnen rollen: "Hoi Carine niet alleen in Brussel zijn de meeste besmettingen of doden allochtonen . hier in Antwerpen juist het zelfde, al van maart is dit het geval. Op het moment zijn alleen op mijn dienst 5 gevallen positief, 2 opgenomen, 3 ambulant ; allemaal Marrokaanse afkomst. In 1 ziekenhuis in Antwerpen zijn meer gevallen uit de Joodse gemeenschap, van al de opnames zijn de meeste patienten ouder dan 70 en hebben bijkomende aandoeningen"515 views0 comments

Comments


bottom of page