top of page
Search

BURGEROPSTAND IN KAZACHSTAN

Ik verneem net van een Kazachstaanse vriendin die in België verblijft maar wier familie nog in Kazachtstan woont, dat er in het land een ernstige burgeropstand uitgebroken is omwille van de devaluatie van de munt, de sterke stijging van de prijzen ( niet alleen brandstof, maar alle prijzen ), de werkloosheid, de maatregelen die de regering al geruime tijd oplegt in het kader van corona en die de economie een harde klap hebben toegediend en de schending van mensenrechten.


Sinds de jaarwisseling ligt in Kazachtstan alles plat. De banken zijn gesloten, internet ligt plat, Google onbeschikbaar en telefoneren is vaak ook niet mogelijk. De grenzen zijn gesloten. Kazachstaanse burgers die in het buitenland verblijven mogen het land niet meer in en moeten wachten tot de grenzen terug open gaan ( dit is oa het geval voor de zus van mijn vriendin ). President in functie Tokajev, oppercommandant van het leger, heeft de noodtoestand uit geroepen, in heel het land de avondklok ingesteld en het leger ingezet om de burgeropstand de kop in te drukken.


Gisterennamiddag heeft het leger in de stad Almaty ( aan de Chinese grens ) het vuur geopend tegen burgers die massaal het voornaamste regeringsgebouw en het stadhuis bestormden.. Hierbij zijn tientallen doden en duizenden gewonden gevallen. Dit toont aan hoe zeer Tokajev de stem en het leven van zijn volk minacht.

In tegenstelling tot wat de Vlaamse pers meldt is de burgeropstand NIET te wijten aan louter de stijging van de brandstofprijzen. De bevolking heeft genoeg van de communistische dictatuur en de corrupte regering en eist dat President Tokajev en de voltallige regering aftreden en ook Nazarbajev zijn biezen pakt. De burgeropstand is nationaal. Het gaat dus niet om " een paar rellenschoppers " zoals de Vlaamse pers beweert.


Kazachtstan heeft een Grondwet die uitdrukkelijk voorziet dat een President verkozen wordt voor een ambtstermijn van maximum 5 jaar, één maal hierkiesbaar. Voormalig President Noersoeltan Nazarbajev heeft de Grondwet echter naast zich neergelegd en het land gedurende 29 jaar ( van 24.04.1990 tot 20.03.2019) met ijzeren hand bestuurd alsof alles zijn privé eigendom was. In 2019 heeft hij de scepter doorgegeven aan partijgenoot Tokajev ( partij Noer Otan ) maar in werkelijkheid is Tokajev slecht een marionet. Alle macht in handen van Nazarbajev gebleven.

We zien hier een herhaling van de Praagse Lente ( 1968 ), de Arabische Lente ( 2010 en 2012) en de Egyptische revolutie ( 2011 en 2013) die geleid hebben tot het omver vallen van meerdere regimes.

De burgeropstand in Kazachtstan zal een golfeffect veroorzaken. Tokajev heeft de bijstand gevraagd van het Russisch leger die, naar verluidt, de vrede dient te herstellen maar dat is wellicht een maat voor niets. Door de gebeurtenissen in Almaty is de volkswoede vertienvoudigd. Mogelijks is dit de aanzet voor een bugeroorlog in Kazachtstan en in andere landen waaronder ook Frankrijk waar de volkswoede ook steeds heviger opborrelt.


4 views0 comments

Comments


bottom of page