top of page
Search

Bloedklonters


25.04.2020 "Zonder duidelijke aanwijzingen naar leeftijd of andere chronische aandoeningen, krijgen coronapatiënten die op intensieve zorg liggen te maken met een mysterieus bloedstollingsprobleem. Er zijn studies uit Nederland die aantonen dat mensen met COVID-19 meer bloedklonters dan normaal ontwikkelen. Zo had 38 procent van de COVID-19-patiënten op een intensive care unit in een Nederlands ziekenhuis bloed dat abnormaal stolde. In de VS spreken artsen over 20 tot 40 procent van de patiënten.

Ook intensieve zorgafdelingen in onze ziekenhuizen merken dat coronapatiënten abnormaal veel bloedklonters aanmaken. “Al van bij de eerste coronapatiënten zagen we grote bloedstolsels in onze katheters, de buisjes die we in de bloedvaten van de patiënten inbrengen”, zegt professor en intensivist aan het UZ Leuven Geert Meyfroidt. “We zagen ook bloedvaten stollen, waardoor stukken van de longen wel beademd, maar niet doorbloed worden. Wat de patiënt fataal kan worden. We zijn al vroeg bloedverdunners beginnen geven aan onze patiënten en we zagen vrijwel meteen een positief effect. Ondertussen krijgen bijna al onze patiënten bloedverdunners toegediend om de klontering tegen te gaan.”

Maar hoe komt het dat coronapatiënten op intensieve zorg zoveel bloedklonters aanmaken? Ons stollings- en ontstekingssysteem zijn sterk verbonden met elkaar, verklaart Meyfroidt. “Een infectie brengt een actieve stolling teweeg, alleen zien we bij het coronavirus een heel hoge stollingsgraad waardoor kleine en grote bloedklonters ontstaan.”

FATALE AFLOOP Meyfroidt zegt dat het zowel gaat over grote als kleine bloedklonters, die beide gevaarlijk zijn. De grote zijn meteen zichtbaar, maar de kleine die zich in kleine bloedvaten op grote schaal bevinden, zijn dat niet. “Op een longautopsie uit Italië zag ik effectief een massief probleem van bloedklontering”, zegt Meyfroidt. “De grote bloedstolsels komen vooral voor in de aders, maar ook in de slagaders”, verklaart Depuydt. Klonters die zich vormen in de aders van de benen kunnen losschieten en naar de longen gaan, daar kunnen ze een een longembolie veroorzaken. Maar ook stolsels in de slagaders, die naar het hart of naar de hersenen leiden, kunnen fataal zijn.

De klonters treden dus niet alleen op in de longen, maar over het hele lichaam, zegt Meyfroidt. “Bij een ontstekingsreactie, zoals het coronavirus die een longontsteking veroorzaakt, is het hele lichaam betrokken. Het beperkt zich niet tot één plaats in het lichaam. Dat is niet alleen zo bij het coronavirus, maar ook bij een andere longontsteking of bij een griep.

Het is nog te vroeg om te weten waaraan iemand uiteindelijk sterft, zegt Meyfroidt. “We kunnen de echte doodsoorzaak van COVID-19 niet toewijzen aan één symptoom. Want uiteindelijk is er ook longweefsel aangetast of falen andere organen, zoals de nieren, het hart of de lever.”

“Het fenomeen doet zich duidelijk voor”, concludeert Meyfroidt. “Het virus veroorzaakt weefselschade en het lichaam reageert daarop door abnormaal veel bloedklonters aan te maken. We gebruiken bloedverdunners om de klontervorming te vermijden, maar dit kunnen voorkomen zou de beste behandeling zijn. Zoiets vraagt veel onderzoek, maar daar zijn zowel wij als andere ziekenhuizen over de hele wereld mee bezig.” https://www.demorgen.be/.../waarom-bepaalde.../


16.03.2021 : Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) blijft overtuigd dat de voordelen van het vaccin van AstraZeneca belangrijker zijn dan de risico's op bijwerkingen. Dat heeft directeur Emer Cooke gezegd op een persconferentie. Er is wel nog onderzoek bezig. Verschillende landen hebben de voorbije dagen de vaccinaties met het vaccin van AstraZeneca opgeschort na een aantal meldingen van tromboses na inenting. België besliste om het vaccin wel verder te blijven gebruiken.

Het Europese geneesmiddelenagentschap onderzoekt de gevallen van bloedklonters, maar ziet momenteel "geen indicaties" dat de vaccinaties aan de basis liggen. "We weten dat vele duizenden mensen jaarlijks bloedproppen ontwikkelen om verschillende redenen. We vragen de expertengroep na te gaan of er een oorzakelijk verband kan bestaan tussen de vaccinatie en deze incidenten", herhaalde Cooke, die eraan toevoegde dat het aantal tromboses bij gevaccineerden niet hoger lijkt te liggen dan in de algemene bevolking.

Volgens het EMA is wat nu gebeurt, niet verrassend. "Als je miljoenen mensen vaccineert, zullen er onvermijdelijk zeldzame of ernstige gevallen opduiken van ziektes na vaccinatie. Onze rol als EMA is ervoor te zorgen dat snel wordt onderzocht of het om echte bijwerkingen gaat, of om toeval."

"Ik moet er niet aan herinneren dat Covid-19 een globale crisis vormt, met een vernietigende gezondheids-, sociale en economische impact", zei Cooke. "Dit blijft zwaar wegen op het gezondheidssysteem in de Europese Unie. Vaccins helpen mensen beschermen tegen ziekte, zeker zorgpersoneel en kwetsbare mensen zoals ouderen en chronisch zieken. Dat is erg belangrijk in de kosten-batenanalyse." https://www.msn.com/.../ema-blijft-achter.../ar-BB1eE0BB...


17.03.2021 De experts zijn het eens: België heeft verstandig gehandeld door te beslissen om niet te stoppen met het toedienen van het vaccin van AstraZeneca. Dat verklaren onder meer intensivist Geert Meyfroidt en viroloog Marc Van Ranst.

"Bloedklonters komen altijd voor", zo vertelde Meyfroidt Geert Meyfroidt, intensivist van het universitair ziekenhuis van Leuven in 'Het Journaal' op één. "Er is helemaal geen oorzakelijk verband met het vaccin. De nadelen van het besmet geraken met covid zijn duidelijk veel groter. Er gaan ook nog mensen verkeersongevallen krijgen na een vaccin. Er gaat nog van alles gebeuren dat niets te maken heeft met het vaccin."

In 'De Afspraak' wees viroloog Marc Van Ranst erop dat er jaarlijks meer mensen sterven aan trombose, zo'n half miljoen mensen, dan aan aan borstkanker, prostaatkanker, hiv/aids en verkeersongevallen samen. Er zijn 17 miljoen AstraZeneca-vaccins toegediend en men vindt 15 gevallen van diepveneuze tromboses en 22 longembolen. https://www.msn.com/.../belgi%C3%AB-maakte.../ar-BB1eFCuS...


_________ Wat is een bloedklonter ? "Een bloedklonter ontstaat wanneer een “vreemd” obstakel, zoals een luchtbel of een stukje gestold bloed, in je aders rondzwemt. Wanneer dit obstakel in een bloedvat verstrikt geraakt, kan het je bloedsomloop blokkeren. Dit noemt men embolie. Dit is gevaarlijk, omdat je lichaam via je bloed zuurstof rondbrengt naar je ledematen en organen. Wanneer een embolie de bloedtoevoer naar een belangrijk orgaan verhindert, zal het orgaan niet meer werken. Wanneer de embolie de weg naar je hersenen, je longen of je hart blokkeert, spreken we van een medisch noodgeval.


Diep-veneuze trombose (DVT) is een bloedklonter in een diepe ader, vaak die van onze onderbenen. Dit bloedstolsel kan ervoor zorgen dat onze bloedcirculatie belemmerd wordt. Een belangrijke complicatie is het losschieten van het stolsel naar het hart of de longen (longembolie).

- Risicofactoren zoals roken, erfelijke aanleg, overgewicht, kanker, leeftijd (hoe ouder, hoe groter het risico),…

Oorzaken Verhoogd risico bij patiënten met kanker, obesitas en spataders Beschadiging van de binnenwand van de ader (wond, ontsteking) Erfelijke aanleg voor trombose Vrouwen die de pil nemen hebben een drie tot vier keer zo groot risico op de ontwikkeling van diep-veneuze trombose. Verhoogd risico bij reizigers die verschillende uren in de auto, trein of het vliegtuig hebben doorgebracht. Vooral bij vliegreizen is het risico groter. Door dehydratie en onvoldoende beweging is het bloed dikker. https://goedgezond.be/tag/bloedklonter/....

______

maar .... er is geen enkel verband tussen het ontstaan van bloedklonters na v@xinatie en de vaccins van Astra en Pfizer want EMA, Van Ranst en Meyfroidt hebben het gezegd.

De 14 landen die - uit voorzorgsmaatregel - al dan niet tijdelijk gestopt zijn met Astra omdat zij nader onderzoek willen laten doen, hebben ferm ongelijk. De schade van hun beslissing is niet meer te overzien. België doet gewoon verder : bij personen bij alle personen + 18 jaar, ook de + 55 jaar, ongeacht de onderliggende aandoeningen die ze hebben. Meer nog, het zijn vooral de zwakkeren en de zieken die moeten ingeënt worden.....

646 views0 comments

Comentários


bottom of page