top of page
Search

Bijwerkingen AstraZeneca

Zweedse regio's stoppen Corona vaccinatie met AstraZeneca - "verrassende" accumulatie van bijwerkingen.

Katrineholm/Nyköping - Afgelopen donderdag kregen 400 medewerkers van twee ziekenhuizen in de Zweedse provincie Sörmland het Corona-vaccin van de Brits-Zweedse fabrikant AstraZeneca. De Zweedse publieke omroep SVT meldde vervolgens bij 100 gevaccineerde mensen bijwerkingen, vooral koorts. In het Kullbergska ziekenhuis in Katrineholm en in het ziekenhuis van Nyköping, is er nu een spoedeisende hulp van het personeel. De provincie Sörmland stopte vervolgens met vaccinaties met het AstraZeneca-vaccin.

Het AstraZeneca-vaccin heeft ook bijwerkingen gehad in Duitsland. In het district Minden-Lübbecke in Noordrijn-Westfalen zijn afgelopen vrijdag ten minste 21 medewerkers van de hulpdiensten en de brandweer afwezig geweest in het ziekenhuis vanwege hun Corona-vaccinatie. Volgens een rapport van de Nieuw-Westfaaltjes klaagden ze vooral over koorts, koude rillingen en pijn. De provincie zei dat deze bijwerkingen normaal waren.

Tijdelijke pijn en gevoeligheid op de injectieplaats, milde tot matige hoofdpijn, vermoeidheid, koude rillingen, koorts, ongemak en spierpijn behoren tot de mogelijke bijwerkingen van AstraZeneca's Corona vaccin, een woordvoerster van het bedrijf vertelde Bild. "Op dit moment zijn de gerapporteerde reacties zoals we zouden verwachten van de bevindingen van ons klinische studieprogramma," voegde ze eraan toe.

Het aantal bijwerkingen in de twee Zweedse ziekenhuizen in de provincie Sörmland is echter ongewoon hoog. In de studies in het goedkeuringsproces van het AstraZeneca-vaccin traden dergelijke bijwerkingen slechts in tien procent van de gevallen op - maar in de twee klinieken 25 procent. "We stoppen de administratie tot nader order om de hele zaak te onderzoeken en personeelstekorten te voorkomen," Magnus Johansson, medisch officier van de regio, vertelde SVT.

AstraZeneca's Corona vaccin: "Dit is niet goed" - onderzoek aangekondigd

"Nee, dat is niet goed," Andreas Heddini, medisch directeur van AstraZeneca in Noord-Europa, vertelde zweedse publieke omroep. "Er lijkt een groter deel van de bijwerkingen dan verwacht. Studies hebben aangetoond dat bijwerkingen van dit type optreden in ongeveer tien procent van de gevaccineerde," zei Heddini.

In de Zweedse regio Jönköping vond ook een "verrassend" aantal bijwerkingen na toediening van het AstraZeneca-vaccin plaats toen bij iets meer dan 500 mensen een vaccinatie tegen het coronavirus werd gevonden. De regio Gävleborg heeft zich aangesloten bij Sörmland en heeft ook besloten het gebruik van het vaccin tijdelijk stop te laten gaan. ( ph)"583 views0 comments

Comments


bottom of page