top of page
Search

Besparen op verpleegkundigen kan dodelijk zijn

Bron: GAZET VAN ANTWERPEN. 20.02.2014 (en nu actueler dan ooit)


Gemiddeld sterft iets meer dan één op de honderd patiënten boven de 50 jaar binnen de 30 dagen na een operatie. De resultaten staan in het toonaangevende medisch tijdschrift The Lancet. Nu blijkt dat er een verband is tussen dat cijfer en het opleidingsniveau en de werkdruk van verpleegkundigen. Of hoe dodelijk besparen kan zijn.

Wie een operatie ondergaat in een ziekenhuis waar verpleegkundigen per shift veel patiënten onder hun hoede krijgen en waar er minder verpleegkundigen werken met een bachelordiploma, heeft meer kans om binnen de 30 dagen na de ingreep te sterven. Anderzijds vermindert die kans weer met 7 procent als het aantal verpleegkundigen met een bachelordiploma stijgt met 10 procent.

Dat blijkt uit de eerste Europese studie rond dat thema. Het waren onder meer patiënten die een nieuwe heup of knie kregen, hun appendix lieten verwijderen of een galblaas- of een vaatoperatie moesten ondergaan. In ons land waren de onderzoekers actief in 59 ziekenhuizen, zowat de helft van het totale aantal.


Problematischer in ons land is het aantal patiënten per verpleegkundige. Dat varieert van 7,5 tot zelfs 15,9 - zeg maar 16 - op de gewone heelkundige afdelingen, dus niet op bijvoorbeeld de afdeling intensieve zorgen.

“De personeelsbezetting in de Belgische ziekenhuizen is inderdaad aan de lagere kant”, zegt professor Walter Sermeus van het Centrum voor Ziekenhuis- en Verplegingswetenschap aan de KU Leuven.

“Bij ons is het zo dat de financiering van de zorg gebudgetteerd is, dus vastligt. Beslissen om meer personeel in te zetten, is dan een dure beslissing. Ziekenhuisverblijven zijn in het algemeen al korter geworden. Dat wil ook zeggen: een intensievere zorg.” “In de ziekenhuizen ’s nachts zitten we al jaren met een heel groot probleem”, zegt Michel Foulon, algemeen coördinator van de NVKVV, de beroepsorganisatie van verpleegkundigen.

“De overheid denkt blijkbaar dat alle patiënten ’s nachts slapen en dus is er dan doorgaans per afdeling maar één verpleegkundige aanwezig. Met een beetje geluk is er daarnaast ook een ‘lopende waak’ op wie patiënten kunnen rekenen."

 

De huidige minister van Volksgezondheid heeft 20 jaar geleden zwaar gesnoeid in de gezondheidszorg. Dat dit niet zonder effect zou blijven was evident. Hebben zijn opvolgers daar ooit iets aan gedaan? Neen. Het is van kwaad naar erger gegaan.

Nochtans werd er reeds in 2014 aan de alarmbel getrokken. Steeds meer verpleegkundigen klagen dat ze aan het eind van hun latijn zijn.

VRT Nieuws 26.10.2020 " Verpleegkundingen voelen zich in de kou gezet en vragen dringend meer ondersteuning. "

Een noodkreet in de Artsenkrant: huisartsen corona moe. De druk is te hoog.

"Ik heb al collega's die gestopt zijn; ze zitten met een burn-out ".

HALLO! IS ER IEMAND THUIS? HOORT IEMAND WAT ER AANHOUDEND GEZEGD WORDT DOOR VERPLEEGKUNDIGEN EN ARTSEN?
128 views0 comments

Comments


bottom of page