top of page
Search

Andere klok, zelfde verhaal

De Morgen 04.04.2020. Ze zijn " vergeten " wat ze toen gepubliceerd hebben. Vandaag horen we alleen nog maar kommer en kwel. Nochtans is het artikel van De Morgen vandaag nog altijd even brandend actueel.


" Voor corona stierven per dag gemiddeld 300 mensen in België "

" Daarbij valt op dat hart- en vaatziekten en kanker samen ruim de helft van die mensen fataal werden. Met 83,1 overlijdens per dag, goed voor 27,7 procent van de overlijdens, stonden ziekten van hart- en vaatstelsel bovenaan.

Op de tweede plaats kwamen kankers, met 78,9 overlijdens per dag goed voor 26,3 procent van de sterfgevallen.

Op plaats drie stonden ziekten van het ademhalingsstelsel met 31,2 overlijdens per dag of 10,4 procent van de sterfgevallen in het precoronatijdperk.

Ook onnatuurlijke doodsoorzaken of overlijdens door ongeluk of geweld (inclusief zelfdoding) prijkten hoog in de zwarte lijst. We kunnen aannemen dat alvast het verkeer sinds de lockdown aanzienlijk minder dodelijke slachtoffers maakt, maar cijfers over de doodsoorzaken sinds de coronacrisis zijn nog niet beschikbaar. "

_______

  • 300 overlijdens per dag pre corona = 109.500 per jaar

  • 83,1 overlijdens per dag door hart-en vaatziekten =30.332 per jaar

  • 78,9 overlijdens per dag door kanker = 28.799 per jaar

  • 31,2 overlijdens per dag door problemen aan de ademhalingswegen = 11.388 per jaar


Op vandaag zijn er in België 17.792 overlijdens geregistreerd door of met corona, maar... hoeveel hiervan zijn werkelijk te wijten aan het virus ?


  1. In augustus 2020 heeft Van Gucht verklaard dat een deel van de overlijdens dubbel geteld werden en een ander deel niet corona gerelateerd waren. Deze " fouten " werden nog altijd niet recht gezet.

  2. Tijdens de eerste golf werden in de categorie van de ouderen in WZC veel " vermoedelijke " overlijdens geregistreerd zonder test ( omdat er toen nog geen waren ). Sinds de derde week van september worden er in de WZC opnieuw veel " vermoedelijke " overlijdens geregistreerd (zie eerdere posts met link naar statistieken van Agentschap Zorg en Gezondheid ).

  3. Jessa Hasselt verklaart dat uit autopsies gebleken is dat 28% van de overlijdens in haar ziekenhuis niet corona gerelateerd waren.

  4. Uit de Excel's "mortality " van Sciensano blijkt dat het overgrote deel van de overlijdens bejaarden zijn ( vnl 85+ en 74-85 ).


HOEVEEL echte overlijdens zijn er in werkelijkheid door of met corona? En.... waarom wordt er nooit gesproken over de overlijdens door andere aandoeningen waaronder, onder meer, overlijdens door problemen aan de luchtwegen ( andere dan corona ) ? Zijn die er niet meer ?151 views0 comments
bottom of page