top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverWWHISPER

EERSTE MINISTER NIEUW-ZEELAND TREEDT AF

Jacinda Ardern stapt op als premier van Nieuw-Zeeland.

Arden deed de onverwachte aankondiging tijdens de jaarlijkse caucus van haar partij op 19 januari. Ze zei dat ze zich niet herkiesbaar stelt en haar functie uiterlijk op 7 februari zal neerleggen, minder dan 3 jaar na het winnen van de verkiezingen.

"Ik weet wat deze baan vergt. En ik weet dat ik niet meer genoeg in mijn mars heb om het recht te doen. Zo simpel is het," zei Arden.

Ze legde uit dat ze tot dit besluit kwam nadat ze tijdens het zomerreces had nagedacht over de vraag of ze nog genoeg energie had om het land te blijven leiden tot de volgende algemene verkiezingen die voorzien zijn op 14 oktober 2023.

"Ik had gehoopt dat ik zou vinden wat ik nodig had om die periode door te gaan, maar dat is helaas niet het geval en ik zou Nieuw-Zeeland een slechte dienst bewijzen als ik door zou gaan.


De echte reden voor het terugtreden van Jacinda is echter anders.

In een rapport van The Guardian van december 2022 stond dat volgens een nieuwe peiling de steun voor de Labour partij was gedaald tot het laagste punt sinds zij in 2017 aan de macht kwam, als gevolg van toenemende ontevredenheid over de hoge kosten van levensonderhoud, inflatie, stijgende prijzen, stijgende rente en zorgen over criminaliteit.

De pandemische sociale en economische gevolgen zijn zo ernstig dat het hebben van een fris nieuw gezicht Labour zou kunnen helpen bij de komende verkiezingen, dixit de partijtop.

Met andere woorden, Jacinda Ardern is door de Labour partij gevraagd af te treden en dat heeft ze gedaan.
22 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page