top of page
Search

Woonzorgcentra en andere residentiële voorzieningen kunnen asymptomatisch besmet personeel inzetten

ABSURDISTAN - Aflevering zoveel


" Woonzorgcentra en andere residentiële voorzieningen kunnen als laatste redmiddel asymptomatisch besmet personeel inzetten om zo de zorg te garanderen. Dat heeft Vlaams minister van Volksgezondheid en Welzijn Wouter Beke (CD&V) in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van N-VA-parlementslid Lorin Parys. Volgens Beke staat die uitzondering in nieuwe richtlijnen aan de voorzieningen. Het kabinet-Beke verduidelijkte na afloop van het debat in het parlement wel dat het alleen gaat om de zorg op Covid-afdelingen, niet om zorg in andere afdelingen."

De leugenachtige en absurde berichten van politici stapelen mekaar aan zo'n hoog tempo op dat het (bijna ) niet meer te volgen is. Een mens zou er verdikke een full time job van moeten maken om op al die flauwe kul - op gemotiveerde en omstandige wijze - te repliceren. Maar goed. We zullen er op dit onchristelijk uur nog eens een lap op geven, want de huidige verklaring van Beke mogen we niet zomaar laten passeren.

Laat ons even terug gaan naar het begin. De eerste golf. Toen waren alle verpleegkundigen echte helden. Ze werkten dag en nacht om de ziekenhuizen recht te houden. Meer dan dagelijks handgeklap en witte lakens uit het raam van alle burgers en een verwaarloosbare eenmalige premie op het eind van het jaar kregen ze niet.


Tijdens de eerste golf waren er geen mondmaskers en ook geen vaccins. Er was, naar verluidt, een schrijnend tekort aan personeel in ziekenhuizen en woonzorgcentra. Om dit tekort op te vangen besliste Beke dat besmette ( en zieke ) personeelsleden toch moesten gaan werken, nota bene in ermbarmelijke omstandigheden.


The good news is dat de tewerkstelling van besmet personeel in WZC NIET geleid heeft tot een vlaag van bijkomende besmettingen of besmettingshaarden. Er gebeurde in die WZC niets bijzonders.

Ik buig nog steeds voor wat alle verpleegkundigen in functie in die periode hebben neergezet.Ik zeg bewust " in functie " want veel verpleegkundigen op andere afdelingen werden op non actief gezet. Technische werkloosheid. Ja. Waarom ? Omdat verschillende afdelingen gesloten werden of alleszins op een veel lager regime gezet. Er was geen tijd en er en waren naar verluidt ook geen middelen om verpleegkundigen van andere afdelingen om te scholen naar de IC of Covid19 afdelingen. Ik heb in 2020 van veel verpleegkundigen emails ontvangen dat ze niet begrepen dat er aanhoudend beweerd werd dat er een personeelstekort was want ze hadden al meermaals gesolliciteerd en kregen zelfs geen antwoord.

Toen tijdens de vaccinatie campagne bleek dat een aardig deel van de werkende verpleegkundigen ( en overigens ook artsen en andere ziekenhuiswerknemers ) niet bereid waren om zich te laten inenten met een experimenteel product, waren zij plots kop van jut. Er viel geen goed woord meer te zeggen over het zorgpersoneel. Om de " kwaadwilligen " alsnog over de streep te trekken werd er op 27.10.2021 door Frank VDB een voorontwerp van wet neergelegd om de vaccinatie voor het zorgpersoneel verplicht te stellen. Tegen alle verwachtingen in stelde de meerderheid van Vivaldi op 19.11.2021 in met het voorontwerp dat werd overgemaakt voor advies aan de wetgevende kamer van de Raad van State.

De niet gevaccineerde verpleeg-en, zorgkundigen lopen nu het risico om binnen afzienbare tijd ontslagen te worden EN hun licentie te verliezen wat betekent dat ze hun beroep niet meer zullen mogen uitoefenen. Dat is de dank die onze helden krijgen.

Ik feliciteer ze allemaal voor hun moed en hun gezond verstand. Voor mij blijven ze allemaal, één voor één, de ware helden van de crisis-die-er-geen is.

Nu komt de kat op de koord. Hoewel al maanden geweten is dat de ziekenhuizen voor 70% vol liggen met gevaccineerden ( cf de verklaringen van Frank VDB in de Kamer die op video opgenomen zijn ) en ook de IC vol ligt met dubbel en driedubbel gevaccineerden, beslist Beke nu opeens dat besmette verpleeg-en zorgkundigen toch mogen gaan werken in WZC ! Maar ... dan wel enkel op de covid afdelingen van die WZC,niet op andere afdelingen. Mmm... dat is vreemd ! In de 104 ziekenhuizen van dit land liggen nameijk nog maar weinig corona patiënten Dit is in WZC niet anders. In tal van WZC hebben ze geen corona patiënten. Nooit gehad ( of toch niet tot er begonnen is met de vaccinatie van bewoners en personeel in woonzorgcentra; toen waren er plots wel overal in Vlaanderen grote uitbraken en dito sterftes ).

Nog vreemder is het feit dat Beke op vlak van quarantaine en isolatie een uitzondering maakt voor " besmet " zorgpersoneel. Er is een groot verschil met de eerste golf. Toen bestond er nl nog geen quarantaine en isolatie voor besmette personen. Nu is die verplichting er wel. Meer nog. Ze is wettelijk vastgelegd in het Decreet van 18.12.2020 dat inmiddels al weer werd aangepast en uitgebreid. De wet geldt voor iedereen. Beke kan daarvan, met een eenvoudige trek van zijn vulpen, niet afwijken. Maar, toch doet hij het ! Meer nog. HIj heeft die uitzonderingsregels zelfs mee opgenomen in " de nieuwe voorzieningen ". Nou !

Elke andere persoon die positief test moet volgens de regels 7 dagen in quarantaine (voor de asymptomatische ) respectievelijk 10 dagen in isolatie ( voor de zieken ). Als verpleeg-en zorgkundigen ( en wellicht ook administratieve bedienden, kuisploegen, keuken ploegen ... want zij maken ook deel uit van het personeel ) niet in quarantaine moeten maar toch mogen gaan werken dan mag elke andere asymptomatische " besmet " persoon " dat ook. Er zitten in dit land al vele, vele maanden, honderden duizenden asymptomatische positieven en personen die nog niet getest zijn maar toch in quarantaine moeten wegens contact met een positief geteste in quarantaine. Er is een permanente gedeeltelijke vermomde lockdown.

Wat bekent Beke hiermee nu expliciet ? Dat asymptomatische " besmette "personen GEEN gevaar vormen voor zwakke ouderen en dus per definitie ook niet voor de rest van de bevolking. Indien zij wel een gevaar zouden vormen voor onze oudjes die al ziek zijn door of met covid en door contact met een ander besmet persoon nog zieker zouden kunnen worden of sterven, zou geen haar op het kalend hoofd van Beke er ook maar één seconde aan denken om deze personen wel in te schakelen in het arbeidscircuit Verpleegkundigen en zorgkundigen hebben nl dagelijks contact met elke bewoner van hun afdeling ( die ze bijstaan met wassen, aankleden, eten, drinken enz... )

Hiermee komt het hele narratief van de quarantaine en de " besmettingen " op losse schroeven te staan.

Einde verhaal. Einde narratief.

5 views0 comments

コメント


bottom of page