Ruim 1500 leerkrachten blijven thuis wegens overmacht omdat ze risicopatiënt zijn

Bron: HLN
En dan zijn er nog de vele leerkrachten die verplicht in quarantaine zitten omdat één van hun leerlingen postief getest hebben. In sommige scholen zitten hele klassen in quarantaine.
In Brugge en St-Stevens-Woluwe hebben scholen bijna volledig de deuren gesloten omdat het grootste deel van leerlingen in quarantaine zitten. Leerlingen op studentenkot moeten verplicht op hun kamer blijven en mogen enkel buiten om noodzakelijke inkopen te doen.
Het onderwijssysteem staat op de helling...
Ben Weyts kijkt er naar en laat de zaken maar op hun beloop zonder in te grijpen.....
Onderwijs is een recht dat gewaarborgd wordt door de Grondwet, mijnheer Weyts.
"Er zijn 1.513 leerkrachten die op dit moment geen lesgeven omdat ze een risicopatiënt voor het coronavirus zijn. Dat zegt sp.a-parlementslid Steve Vandenberghe op basis van cijfers die hij heeft opgevraagd bij minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).
Het nieuwe schooljaar is begonnen, maar niet elke leerkracht staat terug op zijn vertrouwde plek vooraan in de klas. Er zijn namelijk leerkrachten die zelf risicopatiënt zijn, bijvoorbeeld omdat ze onderliggende aandoeningen hebben. Leerkrachten kunnen dan een beroep doen op ‘heirkracht’ of overmacht. Ze moeten dan geen lesgeven omdat het een te groot risico vormt voor hun gezondheid.
Uit cijfers blijkt nu dat er 1.513 leerkrachten zijn die vanwege het coronavirus een beroep doen op die overmacht. Vandenberghe vreest dat daardoor nog meer klassen zonder leerkracht dreigen te vallen, met alle gevolgen van dien voor de leerlingen.
“Heel veel kinderen en jongeren hebben al een leerachterstand opgelopen door het afstandsonderwijs en de coronacrisis”, aldus Vandenberghe. “Er zijn sowieso al leerkrachten tekort en nu er door corona nog extra leerkrachten uitvallen, groeit de druk nog meer. Veel scholen vinden geen vervangingen waardoor de leerachterstand nog dreigt te vergroten”. Volgens de sp.a’er moet minister Weyts snel met een noodplan komen om het lerarentekort op korte termijn aan te pakken."