top of page
Search

OPINIESTUK: FROM RUSSIA, WITH LOVE ?

Wijlen Ian Fleming zou het zelf niet hebben kunnen verzinnen. De James Bond verhalen verzeilen in het niets bij wat we tegenwoordig op ons bord krijgen.

VRT heeft, naar eigen zeggen, samen met Knack en het Nederlandse Pointer, 3 miljoen Telegram berichten onderzocht. Hoe lang zij daarover gedaan hebben wordt niet vermeld, maar laat ons er even van uit gaan dat dit onderzoek één maand heeft geduurd ( afgaande op de datum van het laatste gepubliceerde Telegram bericht ) en zij daar 10 man op gezet hebben. In deze hypothese heeft elke persoon 300.000 Telegram berichten onderzocht ofwel 10.000 per dag ? Mmmm... geen haalbare kaart. 20 man gedurende 30 dagen dan of 10 man gedurende 2 maanden ? Dat is nog altijd 5.000 berichten per dag, wat nog altijd zeer veel is. Soit, maakt niet uit. We weten nu waaraan de budgetten gespendeerd worden. Waarom ze dit doen en wat het nut is van deze investering waar dan 1 artikel over geschreven en gepubliceerd wordt, zal altijd een open vraag blijven.

Laten we even dieper ingaat op de inhoud van het artikel.

" Hoe Rusland complottheorieën tot in de Vlaamse huiskamers krijgt " "Rusland maakt handig gebruik van westerse complottheorieën en versterkt die bewust op sociale media. De berichten gaan bijvoorbeeld over de complotverhalen rond de biolaboratoria in Oekraïne, die wereldwijd rondgaan. "

"Waarom een onderzoek op Telegram? De berichtenapp Telegram (vergelijkbaar met Whatsapp, maar met groepen met tienduizenden leden) is erg populair in Oost-Europa en geldt er als één van de belangrijkste plekken waar mensen nieuws consumeren, belangrijk dus voor de Russische propaganda. Maar in het westen is de app ook in trek bij complotdenkers, extreemrechts en antivaccinatiegroepen. Desinformatie en nepnieuws gaan er bijzonder vlot rond en in tegenstelling tot op pakweg Twitter en Facebook is er ook geen externe controle op het verspreiden van nepnieuws. "

Desinformatie ? Nepnieuws ?

Even terug in de tijd. Na de invasie van Rusland in Oekraïne ( speciale militaire operatie ) heeft het Westen alle Russische berichtgeving geweerd. Russische tv-zenders, kranten, tijdschriften, podcasts, en alle mogelijke andere kanalen en berichten enz... zijn geblokkeerd. Zij hebben geen bereik in het Westen en wij kunnen ze ook niet raadplegen ( tenzij via VPN ). We mochten en mogen geen enkel nieuws van, uit of over Rusland zien of horen. Enkel de eenheidsworst die ons door de Westerse media voorgeschoteld wordt. Dat is wel eens zo handig. Op die manier kunnen burgers niet de verhalen langs beide zijden horen of zien en met elkaar vergelijken om na te gaan wie er nu precies de waarheid spreekt en wie liegt. Al het nieuws van of over Rusland wordt systematisch afgedaan als propaganda wat duidelijk een " pot verwijt de ketel " scenario is. De grootste propaganda machine zit namelijk niet in Rusland maar in het Westen zelve. Iedereen die op social media ook maar enig bericht durft te posten met informatie van of over Rusland dat de zaken in hun juiste perspectief plaatst of toch minstens de context schetst wordt afgedaan als complotist. Waarom ? Omdat het natuurlijk zeer vervelend is om de Russische versie van alle gebeurtenissen te horen. Dat mag en kan niet.

Hoe zit het nu precies met die biolabs ?

De Russische Luitenant-Generaal Igor Konashenkov brengt sinds 24.02.2022 ELKE dag op beeld verslag uit van de stand van zaken in Oekraïne. Er wordt ook dagelijks een meer uitgebreid geschreven verslag gepubliceerd door het Russisch Ministerie van Defensie. Neutraal. Zonder poeha. Een loutere opsomming van de gebeurtenissen van de dag. Een paar weken geleden heeft Konashenkov verklaard dat er in Oekraïne 30 door de US gefinancierde biolabs waar met biowapens geëxperimenteerd werd, vernietigd werden. Dit is uiteraard uitgebreid in het Russisch nieuws gekomen en opgepikt door Westerse kanalen die dit ook naar buiten hebben gebracht. Niet veel later heeft de Russische Minister van Buitenlandse zaken, Sergej Lavrov, een spoedvergadering gevraagd bij de U.N. om deze heikele kwestie te bespreken. Tijdens deze vergadering ( die integraal opgenomen werd ) heeft Lavrov verklaard dat Rusland over de bewijzen beschikt dat er in Oekraïne meer dan 30 door de US gefinancierde biolabs waren waar gevaarlijke biowapens ontdekt zijn. ( zie eerdere post met de beelden ) Niet onbelangrijk voor de beoordeling van deze kwestie is dat een aantal onderzoeksjournalisten de afgelopen jaren al onderzoek hebben gevoerd naar deze US biolabs in Oekraïne en hierover documentaires hebben gemaakt waarop duidelijk te zien is dat US diplomaten de faciliteiten in en uit rijden. Zij hebben een duidelijke link kunnen aantonen tussen deze ( geheime, hoogbeveiligde ) biolabs en de US. Meer nog. Er is ook onderzoek gedaan naar US biolabs in andere landen ( en zo zijn er wel wat ).

Tijdens diezelfde hoorzitting van de UN heeft de vertegenwoordiger van de US de mededelingen van Lavrov afgedaan als een fabel. Ze vond zijn aantijgingen zo absurd dat ze er zelfs niet op wilde antwoorden. Maar ... terwijl de dame zich in alle mogelijke bochten wrong om het bestaan van de US biolabs in Oekraïne te ontkennen, vond er in de US zelve een hoorzitting plaats waar een US senator ondervraagd werd over de kwestie. In antwoord op de vraag " zijn er ja of neen, in Oekraïne biolabs die door de US gefinancierd worden ' repliceerde zij : JA. ZIJ voegde er nog aan toe dat nu dat al die biolabs in handen van Rusland waren gevallen, er te vrezen viel dat zij de biowapens die zij in die labs had aangetroffen zou gebruiken en een biologische oorlog zou ontketenen. ( zie eerdere post met de beelden van dit verhoor ). Joe biden is meteen op de kar gesprongen en heeft in een publiek statement verkondigd dat Rusland op het punt stond om biowapens tegen het Westen te gebruiken. Het collectief geheugen is - helaas - zeer kort maar iedereen zal zich toch nog wel deze statement van Biden herinneren. Het heeft in alle kranten gestaan.

" En zo raakt een verhaal dat start met een Amerikaanse tweet en wordt versterkt door Russische propaganda, met gemak tot in heel wat Vlaamse en Nederlandse huiskamers. "Af en toe gelooft een Belg die dat leest het verhaal en begint hij te twijfelen of hij wel altijd de waarheid te horen krijgt. Dat is het uitendelijke doel. "

Wat VRT inspireert om 3 miljoen Telegram berichten te onderzoeken in een poging om aan te tonen dat het biolab verhaal begonnen zou zijn met een Amerikaanse tweet en behoort tot het rijk van de complottheorieën, Joost mag het weten. VRT kan maar beter op haar tellen passen wat zij publiceert. Publicaties laten sporen achter. Rusland heeft de bewijzen die zij IN de biolabs verzameld heeft nog niet vrij gegeven maar als zij dat straks wel doet, zal VRT af gaan als een gieter. VRT kan beter ook haar vooringenomenheid in de kast leggen. De loutere vaststelling dat VRT alle Russische berichtgeving ( weze het van Rusland zelve dan wel van personen die het Russische nieuws delen en becommentariëren ) systematisch afdoet als propaganda en complotheorie, zegt genoeg. Haar berichtgeving is niet neutraal en onafhankelijk. Er zijn ook nu weer geen tegensprekelijke debatten over de Rusland-Oekraïne kwestie. Het nieuws is zeer eenzijdig. Het is dan ook niet meer dan logisch dat veel mensen zich geroepen voelen om die eenzijdigheid te counteren door nieuws te brengen dat door het Westen verborgen gehouden wordt of verdraaid en zij de feiten in hun juiste context plaatsen. De mensen willen de waarheid weten. Om de waarheid te kennen moeten zij alle feiten langs beide zijden kunnen lezen en aanhoren. Dan en enkel dan kunnen zij zich een correct oordeel vormen. Niet op basis van de eenheidsworst die door het Westen gebracht wordt en een vertekend beeld geeft van de werkelijkheid.

Pikant detail : rond het tijdstip dat Lavrov zijn verklaringen deed in de UN, is het contract tussen de US en Oekraïne inzake de door de US gefinancierde biolabs uitgelekt ( 2005 ). Wie inzage wenst in deze contracten kan deze via email bekomen. VRT ? U bent welkom. Publiceert u dan ook een rechtzetting zodat uw artikel naar het rijk der fabelen verwezen wordt ?


Hoe Rusland complottheorieën tot in de Vlaamse huiskamers krijgt: VRT NWS onderzocht 3 miljoen berichten op Telegram

https://www.msn.com/nl-be/nieuws/other/hoe-rusland-complottheorie%C3%ABn-tot-in-de-vlaamse-huiskamers-krijgt-vrt-nws-onderzocht-3-miljoen-berichten-op-telegram/ar-AAZDnsq?ocid=msedgdhp&pc=U531&cvid=24a1a8331d2b41f7ba5349a9e542b31d

6 views1 comment

1 Comment


Hebt u al ooit gehoord over activiteiten van de EU rond "disinformatie"? Hier is hun "flagship".

https://euvsdisinfo.eu/about/


Alle informatie uit Rusland wordt hier al min of meer sinds 2015 officieel als leugen beschouwd. En de klassieke logica (met een verschil tussen een opinie en een feit, bijvoorbeeld) wordt hiervoor ook gewist op het hoogste niveau. Te zeggen dat "EU failed" (Disinfo: The European Union has failed https://euvsdisinfo.eu/report/european-union-has-failed) betekent een leugen.


Zie Argument Clinic van Monthy Python.


Dat zou allemaal ook een schitterende absurdistische komedie kunnen zijn als het niet zo benauwelijk krankzinnig en echt was.


Vanuit dit perspectief is het ook veel duidelijker wat de media doen: ze volgen gewoon flink hun richtlijnen en waken over de nieuwe "waarheidsnormen".

Like
bottom of page