top of page
Search

NIET BESMET, TOCH POSITIEF.

Als je van de duivel spreekt ..... De woorden van mijn vorige post over PCR tests zijn nog niet koud of er valt alweer een ander artikel over deze tests in mijn schoot, dit maal van het gerenomeerde en gewaardeerde handelsblad NRC in NL.

NIET BESMET, TOCH POSITIEF.


Bron: NRC

Coronatests. Een zesde tot een derde van de mensen die positief worden getest op het coronavirus, krijgt deze uitslag mogelijk onterecht.


1/6 tot 1/3. Op 1.000 positieve testen is dit dus tussen 167 en 333 die vals positief zijn, of, op een totaal van 94.500 tests die België ondertussen uitgevoerd heeft tot 31.500. Dat kan tellen.

En van waar haalt NRC deze informatie ? Van het RIVM ( de Nederlandse tegenhanger van Sciensano ) die de nauwkeurigheid van de gebruikte PCR-test en de mate waarin het virus voorkomt onder mensen met verkoudheidsklachten, onderzoekt.


Het aantal fout-positieve uitslagen in Nederland is momenteel relatief hoog. " De PCR-test is niet volledig specifiek, wat betekent dat hij soms een positieve uitslag laat zien terwijl er geen sprake is van besmetting. Hoe méér er wordt getest, hoe vaker je zo’n fout-positieve uitslag krijgt."


Bestaat er binnen Sciensano een Raad van Toezicht of enig ander orgaan dat de door haar aangestelden geregistreerde data controleert op waarachtigheid en juisheid en/of die de nauwkeurigheid van de PCR tests onderzoekt? Neen.

Ook heel interessant om weten dat is dat de tests die in Nederland uitgevoerd worden in teststraten enkel gebruikt worden als screening, niet voor een individuele diagnose door een dokter.

"Ook daardoor geeft de uitslag wat minder zekerheid. Om een diagnose te kunnen stellen weegt een arts naast de professionele interpretatie van een test, ook het verhaal van de patiënt mee, de klachten, wanneer ze ontstaan zijn, het aantal contacten, de reisgeschiedenis. Als die niet passen bij een positieve uitslag, kan een arts dat meenemen in zijn conclusie. Bij een screening krijg je alleen de testuitslag.”

In België is dit wel anders. Positief getest in een teststraat is ... positief. Punt. Artsen mogen een negatieve test wel omzetten in een positief resultaat indien zij menen dat hiertoe redenen bestaan, maar omgekeerd, dat mag dan weer niet.


Nog een ander interessant weetje uit NRC Handelsblad : De GGD’s testen nu dagelijks bijna 25.000 mensen in Nederland, maar kunnen de toestroom al bijna niet meer aan, omdat .... er te weinig labcapaciteit is. Maar, hier in België, is dat met 40.000 testen PER DAG blijkbaar geen enkel probleem?

0 views0 comments
bottom of page